Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie zabezpieczenia emerytalne dla samozatrudnionych?

Napisany przez juergen388
Cześć, mam 50 lat, prowadzę własną działalność gospodarczą i obecnie osiągam tylko niskie dochody. Jestem dobrowolnie ubezpieczony w GKV, ponieważ mam 4 dzieci, nie korzystam z ulg podatkowych. Mam kilka małych (30 000 €) polis na życie, które dojrzewają co 5 lat. Która inwestycja byłaby odpowiednia: mieszkanie do wynajęcia czy inwestycja finansowa? Jakie będą składki ubezpieczenia zdrowotnego w tych przypadkach?

Napisany przez degere
Cześć Jürgen, jeśli obecnie masz mało pieniędzy - ile w takim razie nadal zainwestowałbyś w emeryturę - czy chodzi o wymagalne polisy na życie?

Chodzi o ubezpieczenie na życie, w styczniu będę mieć do wypłacenia 30 000 €. Czy muszę zapłacić składki zdrowotne od tej kwoty, czy mogę ją zainwestować?

Napisany przez degere
Cześć Jürgen, zakładam, że chodzi tutaj o prywatne ubezpieczenie na życie, które trwa już dłużej niż 12 lat... W takim przypadku otrzymasz pieniądze bez podatku i bez wpływu na ubezpieczenie zdrowotne. Kwotę można więc swobodnie zainwestować. Co do formy inwestycji, zastanowiłbym się nad tym dopiero w przyszłym roku - na pewno znajdą się na to dobre pomysły.

Cześć, jeśli jesteś w dobrowolnym ubezpieczeniu zdrowotnym, musisz płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne od odsetek, czynszu itp., więc także na ubezpieczenie na życie, prawda?

Napisany przez degere
Cześć Jürgen, jestem dość pewny, że to tutaj nie ma zastosowania - dotyczy tylko bieżących płatności. ubezpieczenie na życie powinno mieć specjalne traktowanie ze względu na jednorazową wypłatę kapitału.

Napisany przez Gerd
Cześć Byłbym ostrożny. Zwolnione od podatku, tak. Pytanie brzmi, czy wypłata jest zaliczana do dochodu. Tylko doradca podatkowy może to jednoznacznie wyjaśnić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata