kaffekanne pisze:
Czy powinienem kupować fundusze przez giełdę czy u dyskonta (na przykład profinance)?
Z powyższych powodów polecam dyskont
Cytat kaffekanne
Jeśli dobrze to zrozumiałem, to można nabyć fundusze przez dyskont bez opłaty emisyjnej i w małych ilościach, jednak dyskont przez lata odciąga część wzrostu wartości.
To jest nieporozumienie. Prowizja zarządzająca (około 1 do 2% rocznie) zawsze obciąża fundusz (przez towarzystwo funduszy), bez względu na to, w jaki sposób fundusz jest nabywany. Część tego należy do prowizji za posiadane inwestycje (lub zwrot prowizji), którą bank otrzymuje, w którym masz swoje
konto maklerskie. Zawsze tak jest.
W przypadku dyskontu funduszowego bank prowadzący otrzymuje z tego tylko niewielką część, resztę dostaje dyskont za pracę, jaką wykonuje dla Ciebie.
Stopa zwrotu inwestycji jest taka sama przy obu tych metodach (jeśli opłaty za
konto maklerskie są takie same).
Cytat kaffekanne
Jeszcze nie jestem pewien co do realizacji przez giełdę:
1. Czy w momencie zakupu występuje opłata emisyjna?
2. Czy występują tylko jednorazowe opłaty bankowe za zakup funduszu, czyli papierów wartościowych? Mam na myśli niskie, stałe opłaty, które nie stanowią procentowej części nabytej sumy.
Koszty transakcji giełdowych znajdziesz tutaj:
Giełdy Hamburg-Hannover
Do tego dochodzą jeszcze opłaty Twojego banku.
Cytat kaffekanne
3. I ponieważ nie ma pośrednika, czy wzrost wartości nie powinien całkowicie pójść na mój rachunek, bez odciągania jego części przez pośrednika - czy to jest prawidłowe?
Nie, jak opisano powyżej.
Cytat kaffekanne
Jeśli transakcja na giełdzie nie niesie za sobą opłaty emisyjnej i przez lata nie pojawiają się dodatkowe opłaty pośrednika, to czy nie jest logiczne kupowanie funduszy przez giełdę?
Moim zdaniem, nie.
Przez dyskont kupujesz bez opłaty emisyjnej i prowizji za zlecenie.
Stopa zwrotu inwestycji zawsze jest taka sama.
Może być różnica w opłatach za samo
konto maklerskie... .
Ale poważnie mówiąc:
Bogacisz się nie poprzez oszczędzanie ostatniego grosza na kosztach, lecz poprzez podejmowanie mądrych decyzji.
I usługi zawsze kosztują. Tak samo obsługa i przechowywanie Twoich funduszy.
Zdecyduj się na jedną z tych dróg, żadna z nich nie jest całkowicie błędna. A następnie zainwestuj cały swój czas w zdobycie większej wiedzy na temat zawartości funduszy i wszystkiego, co z nimi związane... . To przynosi zyski!
Pozdrawiam, Paule