Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Wohn-Riester jest bardziej sensowny dla właścicieli nieruchomości?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Posiadając tylko umowę o pracę na pół etatu z równie umiarkowanym wynagrodzeniem, moją jedyną formą oszczędzania na emeryturę jest umowa Riester, którą podpisałam 4 lata temu w Sparkasse, moim domowym banku. Kilka tygodni temu nasz doradca finansowy odwiedził nas. Z nim kupiliśmy i sfinansowaliśmy nasz Dom. Doradził mi skorzystanie z umowy Riester w formie oszczędzania na cele mieszkaniowe zamiast standardowej umowy Riester. Zanim zdecyduję się zrezygnować z obecnej umowy, chcę zapytać na forum, czy to naprawdę jest dla mnie bardziej opłacalne. Serdecznie pozdrawiam, Rosamunde

Re: Czy Wohn-Riester jest bardziej sensowny dla właścicieli nieruchomości?

Napisany przez Gerd
Cześć Masz emeryturę Riester. Zapłaciłeś koszty założenia. Jeśli teraz rozpoczniesz Riester mieszkaniowy, zaczynasz oszczędzanie od zera. Nie można tego zmienić. Możesz zachować stary kontrakt i go zawiesić. W wieku emerytalnym otrzymasz z niego niewielką rentę lub ewentualnie cały kapitał wypłacony w 100%. Przy przekształceniu starej umowy na Riester mieszkaniowy, co jest możliwe, również powstają koszty. Riester mieszkaniowy to nic innego jak umowa oszczędnościowa wspierana przez Riester. Potencjalne oszczędności podatkowe nie odgrywają roli przy niskich dochodach. Przy wypłacie wszystko musi być opodatkowane. Riester mieszkaniowy nie ma również znaczenia dla istniejącego finansowania nieruchomości. Przy zmianie nie mają żadnych korzyści, ale wystarczająco dużo wad związanych z wyższymi kosztami. Nie wierz miłemu doradcy. Zostaje zmuszony przez bank, aby zaproponować Ci coś takiego i oczywiście otrzymuje prowizję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata