Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie samochodu nowe

Napisany przez Beckstoere
Cześć! Chciałbym kupić sobie nowy samochód na 1 października. Chcę zarejestrować go na siebie. Od grudnia 2007 roku mam prawo jazdy i przez ostatnie dwa lata jeździłem samochodem znajomego. Niestety teraz ten samochód musi zostać zezłomowany. Dlatego teraz zamierzam kupić nowy samochód. Jeśli ubezpieczę samochód jako drugi samochód u moich rodziców, miesięczna rata wyniesie około 120 €. Znalazłem jednak w internecie kilka ubezpieczeń za około 80 € miesięcznie, w których jestem pierwszym ubezpieczającym. Chciałbym mieć polisę AC z 500 € udziałem własnym i OC z 150 € udziałem własnym. Jednak sprzedawca samochodów twierdził, że takie ubezpieczenia mogą sprawić problemy i są skłonne do procesów sądowych?! Być może mielibyście Państwo doświadczenie w korzystaniu z ofert online i moglibyście udzielić mi porad?

Napisany przez PI112
Cześć, Jeśli chodzi o temat ubezpieczeń online, polecam po prostu przejrzeć różne tematy na tym i innych forach. Prawie wszystkie wpisy dotyczące problemów z ubezpieczycielami odnoszą się do dostawców online. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ProperSoul
To oczywiście prawda, co pisze Chris. Ale w internecie zazwyczaj piszą ci, którzy mają problemy. Zadowolonych klientów praktycznie nie znajdziesz na forum. Dotyczy to zarówno dostawców online, jak i offline. Jednakże nie mam właściwego wyjaśnienia dlaczego niezadowoleni klienci offline nie skarżą się ani nie szukają informacji w internecie. Jedynym, co przychodzi mi na myśl, to że ci klienci albo skarżą się bezpośrednio do agenta ubezpieczeniowego lub firmy ubezpieczeniowej, albo po prostu jeszcze nie zapoznali się dokładnie z internetem i nie znają możliwości forum i społeczności doradców. Ale to tylko moja osobista ocena.

Napisany przez neugierig
Cześć Beckstoere, Online-ubezpieczyciele nie są gorszymi ubezpieczycielami niż inni. Różnią się tylko tym, że nie prowadzą działu terenowego ani nie płacą prowizji za obsługę. Ubezpieczający musi sam wypełnić swoje zgłoszenie w internecie, a obsługa jest dostępna głównie online lub drogą mailową. Obecnie wiele renomowanych firm oferuje taryfy online. Od A jak Allianz do Z jak Züricher. Procedura likwidacji szkód jest wtedy również prowadzona przez firmę macierzystą. Ponadto te firmy podlegają tym samym ogólnym warunkom, co każda inna firma. Jeśli więc w przypadku bezpośrednich ubezpieczycieli dochodzi do częstszych sporów sądowych, to moim doświadczeniem jest, że raczej wynika to z niewiedzy ubezpieczającego, który w zgłoszeniu podaje błędne informacje. Ubezpieczyciel bezpośredni sprawdza w razie szkody tak jak każda inna firma i może odmówić świadczenia lub obciążyć opłatami, tak jak każda inna firma. Jeśli otrzymujesz poradę i reprezentację od specjalisty ubezpieczeniowego, częstotliwość popełnianych błędów naturalnie będzie mniejsza. Jeśli jednak popełnione zostaną błędy, nikt nie jest doskonały, a agent ubezpieczeniowy lub makler ma czasami możliwość naprawienia sytuacji lub ponosi odpowiedzialność w najgorszym przypadku za swój błąd. Moim doświadczeniem jest to, że ubezpieczyciele bezpośredni nie są gorsi od firm oferujących doradztwo i opiekę. Jednak nie wolno zapominać, że ubezpieczenie OC samochodu należy do trudniejszych umów ubezpieczeniowych. Nie można go porównać do ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Na podstawie jakiej klasy SF obliczyłeś składkę u ubezpieczyciela bezpośredniego? Ponieważ nie miałaś jeszcze ubezpieczenia OC na swoje nazwisko, musisz zostać sklasyfikowana na SF 1/2 czyli 140%. Wydaje mi się, że 80 € przy AC 500 / OC 150€ jest trochę nierealistyczne! Pozdrawiam, frank ________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi poradami od insidersów na temat oszczędzania | Błąd polega na popełnieniu błędu i niepoprawieniu go. To dopiero oznacza popełnienie błędu.

Napisany przez Mike Spezi
Jestem ciekawy, coś tutaj nie gra. Zasady dotyczące prawa jazdy od 1.12.2007 r. (3 lata). Ile lat ma pytający? Mniej niż 23 czy 25 lat? Czy ubezpieczenie dla kategorii SF 2 przez rodziców jest droższe niż dla osób z SF 1/2 samodzielnie ubezpieczonych? Dość wątpliwe, prawda? Dlatego zgadzam się tutaj z PI112. Ubezpieczyciele online nie odbiegają swoimi usługami od innych. Wiele firm oferuje obie wersje. Niemniej jednak nie zawsze można zakładać, że wnioskodawca podaje prawdziwe informacje. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Gerd
Może u Ineas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata