Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest zalecane dla studenta?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Jestem nieco niezdecydowany, dlatego po prostu zadam pytanie - czy polecacie mi ubezpieczenie na życie (BU)? Szczegóły: Mam około 20 lat, w październiku zaczynam studia i - jeśli wszystko pójdzie dobrze - za 4 lata będę pracować w wyższym szczeblu administracji publicznej. Teoretycznie więc, prace jest nieco bardziej ryzykowna. Czy jest teraz / w ogóle opłacalne zawarcie takiego ubezpieczenia dla mnie? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Napisany przez Graufell
Jeśli stać cię na ubezpieczenie od skutków niewypłacalności jako studenta, to taki rodzaj ubezpieczenia nie jest zły. Możesz też kupić wrześniowy numer magazynu Finanztest Fundacji Warentest. Artykuł Relaksujące studiowanie - tanie kredyty studenckie, ważne ubezpieczenia może ci pomóc.

Napisany przez Gerd
Cześć To, że myślisz o ubezpieczeniu na wypadek inwalidztwa, jest w porządku. Sens i cel polega na tym, że otrzymasz rentę, jeśli nie będziesz mógł wykonywać swojego zawodu. Student jednak nie ma zawodu. Po ukończeniu studiów zawód określony w kierunku studiów musi być ubezpieczony. W pierwszej połowie czasu studiów ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa jest jednak zmniejszone do ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy. Oznacza to, że pełne prawo do renty przysługuje tylko wtedy, gdy nie możesz wykonywać żadnej pracy przez mniej niż 3 godziny dziennie. Mimo to myśl o ubezpieczeniu na wypadek inwalidztwa jest słuszna. Nie możesz oczekiwać żadnych świadczeń od państwa. Musisz najpierw opłacać składki do kasy emerytalnej przez 5 lat. Ponadto przy składkach na ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa decydujący jest wiek i stan zdrowia. Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję wam obu za porady. Zamówię sobie wrześniowy numer Finanztest. Zawsze trudno jest ocenić, jakie ubezpieczenie jest potrzebne. Ale jak sugeruje Graufell, trzeba też móc sobie na to pozwolić..

Napisany przez Jakob Cyll
Na rynku istnieje kilku znaczących ubezpieczycieli oferujących bardzo korzystne ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy (BU), ponieważ ustalana jest bardzo krótka okres trwania (np. do 35 roku życia, czyli 10 lat w twoim przypadku). Po osiągnięciu 35 lat (lub wcześniej) możesz wymienić je na duże ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy do 60 lub 65 lat, bez konieczności odpowiadania na nowe pytania dotyczące zdrowia. W związku z wyższym wiekiem przy zawieraniu umowy duża ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy będzie nieco droższa. Jest to jedna z opcji, jeśli obecnie brakuje Ci środków finansowych, bo w razie poważnej choroby żaden inny ubezpieczyciel nie przyjmie Cię. Koniecznie skorzystaj z profesjonalnej porady, aby móc podjąć dobrą decyzję. Najlepiej skonsultuj się z pośrednikiem ubezpieczeniowym, zwłaszcza jeśli zależy Ci na relacji cena/jakość.

Napisany przez Gerd
Ale istnieje także wariant, w którym w ciągu pierwszych 5 lat płaci się tylko połowę składki. Po 5 latach składka podwaja się, ale wiek wejścia pozostaje ten sam. W twoim przypadku, 20 lat.

Napisany przez Arne Bender
Jedno czy dwa pobytu w szpitalu mogą znacząco utrudnić uzyskanie świadczenia z tytułu ubezpieczenia na życie. (Przepraszam) Nawet po przejściu na emeryturę nie otrzymuje się żadnych świadczeń z tytułu ubezpieczenia na życie. To by mnie powstrzymało.

Napisany przez Mike Spezi
Arne Bender pisze: Jeden, dwa pobyty w szpitalu mogą oznaczać utratę uwagi o odpowiednim ubezpieczeniu po przejściu na emeryturę nie otrzyma się nic. To sprawia, że się zastanawiam.
Tak więc, naprawdę starałem się zrozumieć to zdanie. Szczerze przyznaję, że mi się nie udało! Być może Arne, jeszcze raz się zastanów i spróbuj to wyjaśnić, aby wszyscy inni mogli zrozumieć, o co Ci chodzi. Przydatność i ważność ubezpieczenia na życie w dzisiejszych czasach są niekwestionowane. Zastanawianie się oznacza, że ponosi się potencjalnie większe ryzyko dla zdrowia i zdolności do pracy! Pozdrawiam mike

Dziękuję Arne, teraz jest jasne, o co chodzi. Masz rację co do obu rzeczy. Niestety w przypadku każdego ubezpieczenia od ryzyka istnieje duża szansa, że nigdy nie będziemy musieli z niego skorzystać. Jednak przypadki niezdolności do pracy wzrastają, zwłaszcza w obszarze zdrowia psychicznego. Nic dziwnego w społeczeństwie wyznajączym zasadę ""każdy sam sobie najlepszy"". Ale przecież ubezpieczamy swój Dom, dlaczego więc nie zabezpieczyć też naszej siły roboczej? W końcu dla większości osób jest to jedyny sposób na zabezpieczenie egzystencji. Ponadto nikt nie może być pewien, czy ustawodawca w przyszłości nie zdecyduje się na kolejne cięcia. Nie byłoby to po raz pierwszy, patrz terminologia dotycząca renty z tytułu niezdolności do pracy! Jeśli mówisz o przejściu na emeryturę, to zalecam ubezpieczenie do maksymalnie 63 roku życia. Wówczas możesz liczyć na minimalne świadczenia emerytalne. W niektórych zawodach dłuższy czas trwania ubezpieczenia również ma sens. Jeśli sytuacja finansowa nagle się poprawi, na przykład dzięki wygranej na loterii lub spadkowi, można w dowolnej chwili zrezygnować z ubezpieczenia, przestrzegając określonych terminów.

Mike Spezi pisze: Dziękuję Arne, Na emeryturze na pewno myślisz o wieku emerytalnym. Dlatego zawsze zalecam zawarcie ubezpieczenia do maksymalnie 63. roku życia.
Ile kosztuje ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, jeśli zostanie ono zawarte w wieku 63 lat? Na pewno jest to niewykonalne.

Arne Bender pisze: Co to kosztuje, jeśli zawarę umowę na ubezpieczenie na życie z 63-letnią osobą? To na pewno nie będzie tania opcja.
Arne, czy chcesz mnie zirytować? W wieku 63 lat nie zawiera się ubezpieczenia na życie, ale kończy się ubezpieczenie, ponieważ ustawodawca przewiduje, że w przypadku częściowej niezdolności do pracy w wieku 63 lat, można otrzymać rentę ze świadczenia emerytalnego. ubezpieczenie na życie powinno być zawarte jako młoda osoba. 1. W momencie zawierania umowy ubezpieczenia decyduje moje wiek wejścia oraz stan zdrowia dla wysokości składki. Jeśli więc jestem młody, zabezpieczenie jest tańsze, niż gdybym zrobił to np. w wieku 40 lat. 2. Jeśli wchodzi się na rynek pracy jako uczestnik szkoleń/zatrudnienia, nie ma się jeszcze pełnych uprawnień do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.

Tutaj znaczenia słowa abschließen zostały pomieszane. Czy chodziło Ci o beenden? No cóż, przynajmniej udało się rozwiać wszelkie wątpliwości, które mogą wynikać z długich fragmentów tekstu, gdy zbyt wielu specjalistów dyskutuje (wyjątkiem jest moja skromna osoba). Mam nadzieję, że teraz MathiasBLN wie, co ma zrobić...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata