Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Od kiedy mogę ubezpieczyć się samodzielnie?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, od kilku lat z powodu obowiązków rodzinnych nie pracuję zawodowo i od tego czasu jestem ubezpieczona przez męża. Chciałabym jednak ponownie być sama ubezpieczona i móc wybrać sobie także własną kasę chorych. W jaki sposób musi wyglądać moja sytuacja zatrudnienia? Czy wystarczy, jeśli znajdę sobie pracę za 400 euro, czy muszę być „prawdziwie” zatrudniona? Jest to dla mnie naprawdę ważne, dlatego bardzo dziękuję za pomoc. Dziękuję, Kibiko

Napisany przez neugierig
Cześć Kibiko, 400 € nie wystarczy. Powinno być już co najmniej 400,01 €. Może to brzmieć trochę śmiesznie na pierwszy rzut oka, ale zgodnie z §5 SBG V każdy jest ubezpieczony obowiązkowo, jeśli osiąga dochód podlegający ubezpieczeniu społecznemu, zgodnie z §20 SGB IV zaczyna to się właśnie od tego dochodu. Wtedy jesteś ubezpieczony obowiązkowo i możesz wybrać sobie dowolne ubezpieczenie zdrowotne. ________________ Pozdrowienia frank Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami insiders umożliwiającymi oszczędzanie | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero jest prawdziwym błędem.

Napisany przez Lucius
Czy nowe przepisy nie określają teraz kwoty 450,01 €?

Napisany przez obelix

Czy obecnie nowy limit nie wynosi 450,01 €?

tak się dzieje, gdy wydobywa się stare posty. 450,01 €.

Napisany przez Lucius
Oj - przepraszam. Przegapiłem datę...

Napisany przez RudesnWold
Musisz być zatrudniony prawidłowo, w przeciwnym razie ubezpieczenie do 450 euro będzie pokrywane przez pracodawcę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata