Re: Czy polisa emerytalna jest sensowna dla przeciętnego pracownika?
Napisany przez Nachwuchstalent -
- pn wrz 20, 2010 5:52 pm
Hej wszystkim!
Niedawno miałem spotkanie doradcze z moim doradcą bankowym, ponieważ chciałem dowiedzieć się o różnych możliwościach oszczędzania na emeryturę. Zanim przystąpiłem do rozmowy, zapoznałem się z informacjami na temat obu form oszczędzania na starość przez internet.
W mojej sytuacji: W tej chwili mogę sobie pozwolić na około 50,- EUR miesięcznie na prywatne oszczędzanie na emeryturę, na Riester musiałbym płacić między 65 a 75 EUR, aby otrzymać pełne wsparcie państwa, w przeciwnym razie otrzymam je proporcjonalnie do 50,- EUR. W przypadku renty bazowej mogę samemu określić składkę, a według komputera mojego doradcy bankowego, przy Rürup wychodzi więcej emerytury niż przy Riester (obliczane miesięcznie z 50,- EUR). Natomiast Rürup nie może być dziedziczony lub może być dziedziczony tylko w ograniczony sposób, a w internecie mówi się, że Rürup jest właściwie przeznaczony dla samozatrudnionych i osób dobrze zarabiających... w ostatecznym rozrachunku chcę wyciągnąć jak najwięcej dla siebie, chętnie poznam wasze zdanie na ten temat, jestem wdzięczny za każdy komentarz.
Pozdrowienia
Nachwuchs!