Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy polisa emerytalna jest sensowna dla przeciętnego pracownika?

Napisany przez Nachwuchstalent
Hej wszystkim! Niedawno miałem spotkanie doradcze z moim doradcą bankowym, ponieważ chciałem dowiedzieć się o różnych możliwościach oszczędzania na emeryturę. Zanim przystąpiłem do rozmowy, zapoznałem się z informacjami na temat obu form oszczędzania na starość przez internet. W mojej sytuacji: W tej chwili mogę sobie pozwolić na około 50,- EUR miesięcznie na prywatne oszczędzanie na emeryturę, na Riester musiałbym płacić między 65 a 75 EUR, aby otrzymać pełne wsparcie państwa, w przeciwnym razie otrzymam je proporcjonalnie do 50,- EUR. W przypadku renty bazowej mogę samemu określić składkę, a według komputera mojego doradcy bankowego, przy Rürup wychodzi więcej emerytury niż przy Riester (obliczane miesięcznie z 50,- EUR). Natomiast Rürup nie może być dziedziczony lub może być dziedziczony tylko w ograniczony sposób, a w internecie mówi się, że Rürup jest właściwie przeznaczony dla samozatrudnionych i osób dobrze zarabiających... w ostatecznym rozrachunku chcę wyciągnąć jak najwięcej dla siebie, chętnie poznam wasze zdanie na ten temat, jestem wdzięczny za każdy komentarz. Pozdrowienia Nachwuchs!

Napisany przez degere
Cześć Nachwuchs, r n r n jako pracownik, z mojego punktu widzenia, Rürup nie ma sensu dla Ciebie, ponieważ możesz odliczyć od podatku tylko 70% składki. Natomiast w przypadku Riester możesz odliczyć składki w całości od podatku, niezależnie od bezpośredniego wsparcia - oczywiście otrzymane wsparcie zostanie odliczone... r n Logicznie rzecz biorąc, Rürup nie przyniesie wyższej emerytury, ponieważ wsparcie jest większe. doradca porównuje tu jabłka z gruszkami. r n Jest również dodatkowe zabezpieczenie emerytalne w miejscu pracy - które jest dofinansowane prawie w 100%.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Nachwuchs, tak, z 70% możliwości odliczenia podatkowego masz rację, jednak odsetek ten wzrasta rokrocznie o 2%, dzięki czemu renta bazowa staje się coraz bardziej atrakcyjna. Ponadto opłaty za rentę bazową nie są tak wysokie jak w przypadku renty Riester, a jeśli ostatecznie otrzymasz z niej więcej emerytury, dlaczego by nie... Muszę więc powiedzieć, że renta bazowa ma sens dla ciebie! Dobra jest również emerytura pracownicza, ale później w okresie wypłat musi być obciążona składkami na ubezpieczenie zdrowotne i opiekę, czego (jeszcze) nie dotyczy renta bazowa!!! Mam nadzieję, że mogłem pomóc! Pozdrowienia, Dziecko Gościnne

Napisany przez Karangho5
Po wpłaceniu składek na emeryturę Rürup przez 15 lat, osoba jest w 100% uprawniona i może odliczyć od podatku wszystko? Internet jest pełen takich kalkulatorów, czy istnieje kalkulator do emerytur Rürup, który możecie polecić, aby można było przeanalizować przykład Nachwuchstalent? Pozdrawiam Karangho

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata