Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW Dispo Maxx 5% - pomocy

Napisany przez madmax1100
Cześć, mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Mój doradca z bhw nie potrafi albo nie chce mnie prawidłowo zrozumieć (czy to ja go????). Oto sytuacja: umowa oszczędnościowa bhw Dispo Maxx 5%; oprocentowanie kapitału wynosi 2%; kwota: 93000€; umowa istnieje od 06.2003; saldo konta 12700€ kapitału; Opłata za zamknięcie 930€. Powiedziałam mojemu doradcy, że potrzebuję w tym roku 25000€ i dlatego chciałabym zlikwidować swoją umowę oszczędnościową. Chciałabym potem pozostałą kwotę (12300€) wziąć jako zwykły kredyt bankowy. Na co doradca odpowiedział, że lepiej byłoby zawrzeć nową umowę na kwotę 50000€, z której można by od razu wypłacić 25000€. Po okresie oszczędzania (3 lata/5 miesięcy) mógłbym wówczas zlikwidować istniejącą umowę. Ta zostałaby wtedy oprocentowana bonusowo wstecznie do 4,25% i mogłaby być wpłacona jako dodatkowa płatność (bezpłatnie?) w całości na spłatę. Jaka byłaby dla mnie najtańsza opcja? Czy mogę jakoś odzyskać opłatę za zamknięcie, jeśli podzielę umowę lub zmniejszę sumę oszczędnościową? Czy pojawią się wtedy też zbędne opłaty? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Pozdrowienia, Katja POMOCCCCCCCC

Napisany przez Thorsten
Cześć Katja, proszę odpowiedz na kilka pytań: 1. czy za nową umowę na 50 000 € nie płacę opłaty za zamknięcie w wysokości 500 €? 2. ile wynosi 2,25% (różnica odsetkowa z bonusu późniejszego) od 12 700 €? 3. ile odsetek zapłacę, jeśli wezmę pożyczkę w wysokości 50 000 €? (kredyt w wysokości 50 000 €, z czego 25 000 € zostanie wypłacone na Twój rachunek, a 25 000 € zostanie wpłacone na nowy plan oszczędności mieszkaniowych - co pozwoli szybciej uzyskać prawo do otrzymania środków...) 4. ile razy wykorzystał tę samą numerację do oszukania innych klientów i wyciągnięcia od nich pieniędzy z kieszeni? ------------------- Co do punktu 1. oczywiście będziesz musiała to opłacić - z tego prowizję w wysokości około 350 € otrzymuje przedstawiciel. Co do punktu 2. na około 3,5 lat to będzie około 1200 € - to nie jest dokładna kwota, ale +/- 100 € powinno się zgadzać. Co do punktu 3. przy szacowanych 3,5% stopie oprocentowania (chcemy, aby to było tanie...) na 3,5 roku wyniesie to około 6 125 € (- przecież on też na tym zarabia - około 250 € ...) Aha: jeśli spłacisz po 3,5 roku kredyt oszczędnościowy z kwoty 50 000 € poprzez dodatkową wpłatę z Superbonus i posiadanym saldem, nadal pozostanie Ci reszta kredytu oszczędnościowego... Rata powinna wynosić około 6 € za każde 1000 € kwoty kredytu oszczędnościowego - czyli około 300 €. Oczywiste, że będziesz płacić odsetki za to, prawda? Przykład przeciwny: Tak jak planujesz alternatywnie: Rozwiązanie planu oszczędnościowego, wykorzystanie wolnej raty na kredyt ratalny. kredyt ratalny w wysokości 12 300 €, okres spłaty 5 lat, miesięczna rata 242,88 € Stopa oprocentowania (2/3 stopy) 6,39%, Całkowita kwota kredytu: 14 573 € czyli 2 273 € kosztów i gotowe... (możesz sprawdzić aktualne warunki tutaj: porównanie kredytów ) Przy użytkowaniu mieszkaniowym pieniądze można pożyczyć jeszcze taniej... Co do punktu 4. codziennie. Jest w tym zawodowcem. Dlatego odczuwasz ciepło, które wydobywa się z tarapatów, gdy próbuje Cię oszukać, jako ciepło gniazdowe i wierzysz, że robi to dla Twojego dobra...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Thorsten, mam pytanie ogólne dotyczące tej taryfy DispoMaxx5 z 2003 roku. Czy mogę jej nie podzielić ani nie obniżyć do 25 000 euro, aby otrzymać dodatkowe przydziały bonusowe? Zrezygnować z pożyczki i uzyskać wyższe oprocentowanie wstecz. Skoro już osiągnąłem minimalny depozyt, to czy nie pozostaje mi już tylko czekać na przydział? Czy zmniejszenie taryfy uniemożliwia osiągnięcie dodatkowych przydziałów bonusowych? Czy tracisz wtedy bonus odsetkowy?

Napisany przez Thorsten
Cześć Thomas, W przypadku umów zawartych w ramach oferty D-MaXX przed rokiem 2004 można dokonywać zmian w umowie bez szkody. Ta umowa pochodzi z czerwca 2003 roku i ma już 7 lat. Więc to byłoby możliwe. Problemem tutaj jest to, że przedstawiciel firmy BHW chce sprzedać kredyt uzupełniający... Jest to całkowicie nietaktowne i jasno wpisuje się w kategorię sprzedaży zoptymalizowanej pod względem prowizji. O tym właśnie rozmawialiśmy w nocy, około 0:30... :-) Podział umowy, przydział z odstępstwem od pożyczki i premią, reszta kredytu ratalnego lub (w przypadku zastosowania do celów mieszkaniowych) kredyt na modernizację. Pozostały oszczędnościowy kontrakt budowlany może być kontynuowany. Wadą jest jednak to, że BHW nic na tym nie zarabia... Szkoda, że BHW zmusza swoich pracowników do stosowania takich metod. To smutne, że muszą oni sięgać po takie środki, aby utrzymać się na powierzchni.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stefanie, r n r n twój raport trafia w samo sedno i wiem, o czym mówisz, ponieważ przez 12 lat byłem odpowiedzialny za dużą kasę oszczędnościową budowalną i kiedy nie mogłem tego już godzić z moim sumieniem wobec klientów ze względu na moją wiedzę z zakresu matematyki finansowej, ponieważ wcześniej umieszczałem hipoteki na rynku bez oficjalnego zezwolenia i oszczędzanie budowlane jako instrument zabezpieczający przed zmianami stóp procentowych traciło coraz więcej na wartości (również przez długie, korzystne okresy wiązania oprocentowania, które wcześniej nie istniały, ponieważ nie miały sensu w okresie wysokich stóp procentowych) postanowiłem odejść za pewną kwotę. r n r n Żadny model oszczędzania budowlanego nie dorównuje, gdy porównujemy jabłko do jabłka i przy kwocie powyżej 50 000 euro (prawdopodobnie nawet niżej, ale trzeba być ostrożnym), przemianie raty! Przeanalizowałem to na wiele sposobów, z praktyki i na podstawie przypadków! r n r n Aktualne wydarzenie pokazuje, jakim głupcom mają być uważani klienci oszczędności budowlanych: r n r n Hipoteka 185 000 euro z 2003 roku z zawieszeniem spłaty BSV (m.in. była tam ulga na budowę własnego mieszkania i świadczenie na start z budownictwa) o 10-letnim stałym oprocentowaniu z DSP Bank sprzedane przeze mnie! Klient nie chciał 1% spłaty bezpośredniej!!!! Ale zaoferowałem mu to. Nieważne. r n BSV z opcją bonusową, czyli z 2% oprocentowaniem podstawowym, które znajduje się w corocznych wyciągach z konta, i dodatkowym oprocentowaniem bonusowym w wysokości 2,25%. Powiedziałem, że albo oprocentowanie będzie wysokie za 10 lat, wtedy skorzystamy z pożyczki budowlanej, albo oprocentowanie będzie niskie, wtedy wybierzemy opcję bonusową. W ten sposób można było zapobiec obawie przed oprocentowaniem, jeśli była nieuzasadniona! Po prostu zdrowy kompromis dla tamtych czasów, gdy oprocentowanie spadło z 8% z lat 80. (na początku lat 80. było nawet 10%) do 5%! r n Stopa oprocentowania dla BSV wynosiła 4% (co wtedy było naprawdę świetnym oprocentowaniem, które zabezpieczyło hipotekę na 10 lat). r n Umowa następcy ode mnie od kasy budowlanej: r n Rozwiązanie starej umowy, zawarcie nowej umowy BSV na 185 000 euro, traktowanie od12.2013 z oprocentowaniem nominalnym 2,8%! pożyczka w wysokości 103 000 euro! Wpłaty jak dotąd! r n Spłata miesięczna odsetek i spłaty 925 euro! r n r n Moja propozycja r n Kontynuuj oszczędzanie w ramach BSV jak dotąd (tak jak w propozycji przedstawiciela kasy oszczędnościowej), premiowane z 12.2013 retrospektywnym oprocentowaniem 4,25% na oszczędności, kapitał premiowany w wysokości 17 000 euro!!! W związku z tym sSaldo wynosi zatem 103 000 euro, po odliczeniu podatku u źródła, czyli 100 000 euro na spłatę kredytu hipotecznego, czyli brakuje 85 000 euro! Te 85 000 euro zostało dziś wpłacone jako kontrakt terminowy po stopie nominalnej 3,71 i stopie efektywnej 3,77%! Odsetki i spłata 921,37, czyli renta 13,71%, spłata 10%. Rezultat: spłata kredytu hipotecznego 18 miesięcy wcześniej, co daje 19-krotność 925 euro oszczędności, czyli (bez odsetek za reinwestycję) około 17 000 euro oszczędności!!! 103 000 € przy oprocentowaniu 2,8% daje w tym modelu 17 000 € w porównaniu do 85 000 € przy oprocentowaniu 3,71%!!! Wnioski Jeśli klienci już wtedy korzystali z oszczędności budowlanych jako instrumentu zabezpieczającego przed stopą procentową (częściowo dlatego, że oferowaliśmy to w ten sposób) i popełnili błąd (nikt nie wiedział, dokąd zmierza stopa procentowa, a długoterminowe kredyty hipoteczne na zabezpieczenie stopy procentowej nie były jeszcze powszechne), powinni dziś dokładnie przyjrzeć się swojej umowie oszczędnościowej na budowę. Jeśli istnieje opcja bonusowa, wyższe oprocentowanie salda może zrekompensować stratę odsetkową, którą zaakceptowali w ramach zabezpieczenia, a brakującą, mniejszą pożyczkę można tanio spłacić na rynku. Jedno pokolenie taryfowe temu, tj. rok temu, oprocentowanie bonusowe wynosiło aż 3%, a wszystkie te pożyczki wygasają lub wkrótce wygasną! Dziś, nawiasem mówiąc, oferowałbym ten model jako 16-letni kredyt hipoteczny o stałym terminie spłaty ze specjalnymi opcjami korekty spłaty i rat, ponieważ wtedy byłby gotowy po 16 latach, a nie po 19! Piszę o tym tak szczegółowo, ponieważ nie jest to odosobniony przypadek, a opcja premii w połączeniu z nowym, brakującym kredytem hipotecznym prawie zawsze okazuje się znacznie tańszą opcją finansowania uzupełniającego! Uważam, że klienci mają prawo o tym wiedzieć, ale dobrzy i uczciwi przedstawiciele kas oszczędnościowo-budowlanych wyrażają się w ten sposób: który bank chce wypłacić premię, żeby klient nie zaciągnął kredytu hipotecznego gdzie indziej w dzisiejszej erze informacji? Najlepsze oferty banków hipotecznych są znacznie lepsze niż te z kas oszczędnościowo-budowlanych, zwłaszcza że nie mówimy już o naprawdę długich okresach spłaty, bo klient już spłacił! Jeśli klient ma jeszcze 1-4 dni do spłaty, posunę się nawet do tego, by natychmiast zmienić zazwyczaj wyższą ratę kredytu hipotecznego na wyższą ratę lub wykorzystać pieniądze w ramach specjalnej spłaty, tak aby było to możliwe w ramach obecnego kredytu hipotecznego. Koniec z oszczędnościami w umowie z kasą budowlaną, oczywiście pod warunkiem, że nadal można uzyskać premię, ale wiele firm ubezpieczeniowych (już nie moja, były całkowicie bezczelne i ignoranckie) potrafi to zrobić, ustalając częściowe sumy lub rabaty z kasy budowlanej, aby osiągnąć minimalne oszczędności w ramach alokacji! Następnie określ pozostałe zadłużenie po wygaśnięciu kredytu hipotecznego (niezależnie od wariantu, czy z kontynuacją oszczędzania, czy przejściem na wyższe i/lub specjalne spłaty) i spłać je już dziś u najlepszego dostawcy w obszarze forward (znanej firmy ubezpieczeniowej, ale za pośrednictwem klasycznej pożyczki rentowej, z oprocentowaniem wspomnianym powyżej, np. forward na grudzień 2013 r.)! Każdy musi sam zdecydować, jak będzie mu doradzane i czy może lub powinien dokonać zmian w firmie, u doradcy i/lub w swoim modelu finansowania. Jedynymi zwycięzcami są ci, którzy kwestionują wszystko i szukają niezależnej porady. Mój klient, którego opisałem powyżej, tak właśnie zrobił i zaoszczędził 17 000 euro na pożyczce w wysokości 85 000 euro (103 000 euro)! Nie chcę niczego zakładać – ale mógłbym to zrobić w obecnym przykładzie pokazanym powyżej, zgodnie z powszechną praktyką, ponieważ znam mojego następcę, a także wiem, jak zarabiałem jako przedstawiciel towarzystwa budowlanego. Być może niektórzy przedstawiciele po prostu nie wiedzą, może nie chcą wiedzieć, a czasy się zmieniły, co ja również uważałem za stosowne. Ale dlaczego klienci nie nadążają za duchem czasu? Dlaczego tak wiele rzeczy pozostaje przed nimi ukrytych? Ponieważ nie szukają niezależnej porady, nie chcą, nie potrafią lub po prostu nie obchodzi ich to! Tym bardziej mnie to zaskakuje, że tak wiele osób porównuje ceny, oglądając telewizję, biegnie do pięciu sklepów i przeszukuje internet, a wszystko to pozornie nie dba o swoją inwestycję życia! A kiedy na przykład wzrosną ustawowe składki na ubezpieczenie zdrowotne, katastrofa jest kompletna, a oburzenie ogromne! Czasami jest to naprawdę interesujące, ale na szczęście wiele osób nadal otrzymuje uczciwe porady – może i za drogie, ale wciąż uczciwe i pomocne, i nie ma sensu przesadzać z kwotą 130 euro w ciągu 10 lat. Niestety, często nie utrzymuje się ona na poziomie 130 euro.

Napisany przez C. Andreas
Cześć Thomasie, zdumiewające, czy masz jakieś inne hobby poza pisaniem?? Jak można pisać tak długie listy. Szalony. Twoje podstawowe stwierdzenie jest takie, że oszczędzanie na budowę nie ma sensu. Ale ja, jako specjalista od oszczędzania na budowę, który na tym zarabia: - To zależy!!! 1.) W obszarze rentowności mamy nadal na rynku 4%, ale hak jest w minimalnym okresie trwania 7 lat. 2.) W obszarze opcji, czyli wybór między rentownością a kredytem, są też 4% i w najlepszym przypadku 3,45% oprocentowanie odsetek kredytu. 3.) W obszarze kredytów oszczędnościowych oszczędzanie na budowę ma sens, jeśli chce się budować za kilka lat. Jednak tylko z właściwym taryfikatorem, matematycznie tak, aby otrzymać najlepsze warunki: 1% oprocentowanie oszczędności, 1% oprocentowanie kredytu, oszczędzanie 30% i generowanie kredytu 70%, najlepiej zystemem spłaty w 15 lat. Iluzja? nie, ta taryfa faktycznie istnieje, tylko oprocentowanie odsetek kredytu nie wynosi 1%, ale 2%. Normalne taryfy dużych kas oszczędnościowych są zupełnie stracone i są tylko wciśnięte przez potęgę dystrybucji kas oszczędnościowych lub prze pracowników banku, co jest na tyle smutne, że nie chce się na to bliżej zwracać uwagi. Pożytek dla klienta pojawia się dopiero po zaspokojeniu potrzeb (prowizja) doradcy. Mimo wszystko, trzymam się tego. kredyt anuitetowy na minimum 10 lat może się opłacić z oszczędnością na budowę, ale tylko z odpowiednią taryfą na rynku. Stopa graniczna wynosi około 4,4%, co jest w porządku. Ponieważ: - w każdej chwili można zatrzymać miesięczną wpłatę w planie oszczędnościowym, bank nie ma takiej możliwości - oprocentowanie kredytu jest ustalone - mogę w każdej chwili dokonywać częściowych spłat i w ten sposób zmniejszać moją stopę graniczną poprzez dodatkowe wpłaty - w sytuacji kryzysowej mogę skorzystać ze swoich oszczędności. Jak już wspomniałem, to zależy......

Napisany przez NaTwoim13
Cześć C.Andreas, Pisanie idzie naprawdę szybko, widać po błędach ortograficznych. Chciałbym zmodyfikować moje oświadczenie, ponieważ wydaję się zbyt zdecydowany, jakbym twierdził, że moje oświadczenie ma zastosowanie we wszystkich przypadkach! Odnoszę moje oświadczenie ogólnie do modeli finansowania wszelkiego rodzaju, ale mogę sobie wyobrazić, że zalecałbym młodym ludziom podpisanie umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, gdzie zbierają one kapitał własny na zakup nieruchomości - zazwyczaj nawet z dofinansowaniem ze strony państwa. Proszę jednak nie więcej niż 100 000 i wybieraj odpowiednią kasę. Uważam także, że posiadanie niewielkiej umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe jako ubezpieczenie zdrowotne dla domu dla posiadaczy nieruchomości jest całkiem sensowne, ale to też maksymalnie 20 000! Jak zapewne wiesz, jak najczęściej wygląda praktyka w przypadku kas oszczędnościowo-kredytowych, jak to zazwyczaj bywa z budowaniem nieruchomości jako środkiem ratunkowym i zawsze pełnią one swoją rolę, jeśli chodzi o kwotę umowy oszczędnościowej! Dlaczego, bardzo dobrze oboje to wiemy! Możliwości zwiększenia kwoty przy późniejszych większych potrzebach i przez to zawarcie niewielkiej umowy oszczędnościowej praktycznie w ogóle nie jest poruszane, a w przypadku finansowania jest to bardzo częste, zwykle przy uzupełnianiu pożyczek pośrednich i całkowicie bezsensownych, z góry sfinansowanych umów oszczędnościowych, gdzie całe spłaty idą do umowy oszczędnościowej! Jeśli te modele, bez względu na kasę, będą mierzyć się w obszarze hipotecznym w obszarze stałym (tylko wtedy można porównać) z konkurencją, to wszystkie przegrają!

Napisany przez pherl
jestem nowy tutaj, nie mam odpowiedzi, ale mam pytanie.

mój dmaxx5 z 09/02 (25.000 €) zostanie przydzielony w 4. kwartale 12 roku, zgromadzono wtedy około 10.000 €.
kwota przydziału miała służyć uzupełnieniu innego kontraktu
(przydział w 2. kwartale 14 roku wraz ze spłatą odpowiadającego mu kredytu budowlanego). Nie jest to jednak możliwe, ponieważ bhw akceptuje tylko do 50% sumy kredytu budowlanego i kwota 10.000 € nie wystarcza.
Na tym forum czytam teraz wiele o zrzeczeniu się kredytu i bonusie, jednak w moich dokumentach nie ma o tym ani słowa, ponieważ posiadam tylko wyciąg z warunków planu oszczędnościowego. Co mam zrobić?
Chciałbym zauważyć, że przez dziesięciolecia byliśmy obsługiwani przez bardzo poważnego i kompetentnego doradcę, który niestety opuścił bhw. Jego następczyni chce - lub może - tylko sprzedawać, a nie doradzać.

Napisany przez C. Andreas

Witaj Katja,

Postawię Ci kilka pytań:

1. Czy dla nowej umowy na 50.000 € nie płacę opłaty zamykającej w wysokości 500 €?
2. Ile wynosi 2,25% (różnica w oprocentowaniu przy bonusie dodatkowym) od 12.700 €?
3. Ile odsetek zapłacę, jeśli wezmę pożyczkę na 50.000 €?
(kredyt w wysokości 50.000 €, z których 25.000 € wypłacone dla Ciebie i 25.000 € wpłacone na nowy oszczędnościowy - dzięki temu umowa oszczędnościowa dojdzie do alokacji szybciej...)

4. Ile razy już oszukał innych klientów korzystając z tego samego numeru i wyciągając im pieniądze z kieszeni?

-------------------

Co do 1. oczywiście płacisz za to - z czego pośrednik dostaje prowizję w wysokości około 350 €.

Co do 2. na 3,5 roku to około 1200 € - nie dokładnie, ale +/- 100 €, to raczej zgadza się.

Co do 3. przy szacowanych 3,5% stopie oprocentowania (chcemy to zrobić tanio...) przez 3,5 roku to około 6.125 € (- na tym przecież również zarabia - około 250 € ...)

Aha: jeśli po 3,5 roku spłacisz kredyt budowlany z 50.000 € za pomocą dodatkowej wpłaty z Superbonus i zgromadzonego kapitału, wciąż będziesz miał resztę kredytu budowlanego na głowie... Rata powinna wynosić około 6 € za tysiąc € sumy kredytu budowlanego - więc około 300 €.
Jasne, że za to również płacisz odsetki, prawda?

Przykład przeciwny:
Tak jak planujesz alternatywnie:
Rozwiązanie BSV, wykorzystanie wolnej raty oszczędnościowej na zwykłą pożyczkę ratalną.
pożyczka ratalna w wysokości 12.300 €, z okresem kredytowania 5 lat, miesięczna rata 242,88 €
Stopa oprocentowania (2/3 oprocentowania) 6,39%, Całkowita kwota kredytu: 14.573 €
czyli 2.273 € kosztów i koniec...
(obecne warunki można sprawdzić tutaj: porównanie kredytów )

Przy zastosowaniu kredytu na cele mieszkaniowe można jeszcze korzystniej pożyczyć pieniądze...

Co do 4. codziennie. W tym jest profesjonalny. Dlatego odczuwasz ciepło zgniłego jajka, które powstaje, gdy ciebie oszuka i wierzysz mu, że robi to dla twojego dobra....

dobrze się bawiłem, świetny wpis

Napisany przez Dankat

Żadny model oszczędności budowlanych nie przewyższa, gdy porównuje się jabłko do jabłka i mówi o kwocie powyżej 50 000 euro (prawdopodobnie też poniżej, choć trzeba być ostrożnym), że raty równomierne! Przeliczyłem to na wszelkie sposoby, w praktyce i poprzez studia przypadków!

Cześć, dostałem teraz propozycję umowy oszczędnościowej BHW do finansowania nieruchomości i na pierwszy rzut oka oferta wydaje się dość dobra. Mam również propozycję kredytu ratalnego i nie potrafię znaleźć zalet tego kredytu - być może porównuję jabłka z gruszkami? Byłbym wdzięczny za jakieś wyjaśnienie.

Finansowany ma być 295 000 euro. We wszystkich ofertach proponowane są dwa segmenty KfW (po 50 000 każdy). Pozostała kwota została mi zaproponowana raz jako kredyt ratalny, a raz jako wariant oszczędnościowy.

Jako wymarzoną ratę ustaliliśmy 1100.

WARIANT 1
BHW Wohn maxx2,75%
Kwota oszczędnościowa 195 000
Całkowity okres trwania 26,9 lat
Przydział po 14,11 latach

Opłata za zamknięcie 1950 euro
Rata oszczędnościowa 292,50 miesięcznie

Data przydziału 12/2027

Kwota spłaty po przydziale: 1167 euro
Termin spłaty: 09/2039

Środki na koncie po przydziale: 54467,95
kredyt oszczędnościowy: 140 532,05

Podsumowując, płacę 1950 euro opłaty za zamknięcie, potem przez 14,11 lat 723,13 euro i następnie przez 11,10 lat 1167 euro.

Nasza wymarzona rata w tym przypadku (w tym około 350 euro raty KFW i przy założeniu stałej stawki przy dalszym finansowaniu KfW) odpowiadałaby 14,11 lata.

WARIANT 2
Porównuję to z kredytem ratalnym na 20 lat z okresem obrotu oprocentowaniem (3,38% z 1% początkową spłatą, rata 711,75). Przeliczyłem to wiele razy (i uwzględniłem różnice kwot, jakie przewyższałby kredyt ratalny niż dodatkowa spłata w kredycie ratalnym) i po zakończeniu okresu funkcjonowania oszczędnościówki nadal pozostaje mi znaczna reszta zadłużenia (wynosi między 20 000 a 50 000 euro, w zależności od przyjętego dalszego finansowania). Jeśli kredyt ratalny działałby zgodnie z planem (czyli bez dodatkowych spłat), po 20 latach z 195 000 euro pozostałoby około 139 000 euro zadłużenia. Pomimo zachowania mojej wymarzonej raty przez cały okres, brakuje mi perspektywy, kiedy kredyt zostanie spłacony, a zapłaciłem znacznie więcej odsetek. Ogólnie rzecz biorąc, bylibyśmy w stanie finansować wyższą ratę przez 15 lat - w związku z tym model oszczędnościowy wydaje się dla mnie atrakcyjny - gdzie leżą wady? Dziękuję za pomoc i porady!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata