Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Adecco

Napisany przez ADMCI4
Gospodarka w USA działa lepiej niż się spodziewano, pomimo huraganów Rity i Katriny. Uważam, że spekulacja na korzyść pozytywnych danych dotyczących rynku pracy w piątek może być opłacalna. Dlaczego więc nie zainwestować krótkoterminowo w firmę Adecco? :idea:

Napisany przez ManfredBali
Kupiłem Akcje Adecco. 73.15 Nie za dużo, aby mieć pole manewru na ewentualne późniejsze zakupy. Kurs akcji był -3.50 wczoraj i dzisiaj. Myślę jednak, że kolejne akwizycje się pojawią (po DIS), ale nowe zarządzanie na pewno będzie potrzebować trochę czasu.

Napisany przez 2cybercrash
Nowe wyniki kwartalne wydają się mogą zaspokoić wysokie oczekiwania. Kurs teraz walczy o poziom 80 CHF. Odkrycia/zabranie zysków. Po południu dane z rynku pracy w USA i korekty. Mogą generować pewne wahania. Obserwuję, nie jestem zainwestowany. Pytanie brzmi, czy Adecco jest zdatny do handlu, czy znowu generuje martwy kapitał? Dodatek: nie jestem zainwestowany, to już nieprawda. W zamieszaniu volatylnych kursów na otwarciu wycofałem moje zlecenie kupna, ale później, w nieco spokojniejszej wymianie handlowej, uzyskałem alokację po cenie 79.05. Ostatnia sprzedaż była około 83. Jednak nie chciałbym prognozować dalszego przebiegu kursu Adecco, być może Klaus Jacobs wiedziałby lepiej? Mam nadzieję, że nie ma zbyt dużego głodu kapitałowego przed Bożym Narodzeniem?

Napisany przez fritz
@cybercrash: Pytanie początkującego: Co masz na myśli w swoim ostatnim zdaniu? Co to jest martwy kapitał? Pozdrowienia fritz

Napisany przez ManfredBali
Moje zaangażowanie opłaciło się. Dzisiaj plus 4.xx%. To się porusza - rośnie - żyje (to kapitał). ********** Oto kilka definicji, tak jak ja je widzę: :wink: Perła to tytuł, który pozostaje niezauważony, aż do momentu, gdy szczęśliwy trader/ka go zamieszcza w koszyku (=portfelu) i w krótkim czasie odnosi wielki sukces. (Na przykład Swiss Steel został wspomniany przez Simonę w innym wpisie). Nie mam na myśli One day Wonder. To coś w rodzaju wygranej na loterii. Jeśli komuś się uda, zwykle wystarczy, aby stać się guru na Traderolimpiadzie. Dotyczy również kandydatów do odwrócenia, którzy po złym i długim upadku tkwią w okolicach dwudziestoczterotygodniowych minimów i oprócz (spekulacyjnych) pereł stanowią teren działań dla hazardzistów, cheerleaderów, niektórych biuletynów giełdowych i lemingów. (Psalm: I przyodziali się w barwne szaty i błąkali się dookoła, czy jakoś tak). Dla lemingów można też powiedzieć niewidomi pasażerowie (tak jak robi Beat). Deutsche Telekom jest na przykład psem DAX (=lanterna). Ma potencjał do odrobienia strat w stosunku do indeksu DAX, jest zatem takim kandydatem, pod warunkiem, że pojawią się jeszcze plotki o przejęciu. Niektóre tytuły sobie radzą, ale większość nie. Mówimy o upadłym aniele, który po latach sukcesów doznaje bolesnego upadku (np. gdy wyniki są znacznie poniżej oczekiwań analityków). Chętnie kupuję takie tytuły, o ile są one wysokiej jakości. Czasami tytuł dalej się sypie. Wtedy złapałeś spadającą gwiazdę. Przykład rozgniecionej banany został (niestety) przez mnie przedstawiony na forum. Zazwyczaj boli, zarówno portfel, jak i ego. Zazwyczaj tytuł odradza się następnego dnia, a pokusa do dokupienia/wejścia jest wielka. Jeśli jednak nie była to rzeczywista dolna granica, ale spadek trwa dalej, to mówimy o skoku martwej kota, który spada z dachu. Logiczne, jeszcze raz odbija się do góry, ale martwy pozostaje martwy. Jeśli więc zainwestowałem w coś, a przez długi czas nie widzę ożywienia ani zysków (przynajmniej dywidendy), mówimy o martwym kapitale. Oprócz tego istnieje wiele wyrażeń, które tylko zażyli znawcy tego forum, jak Haedscherpack, itp. Ale to może wyjaśnić sam twórca słowa. Nasze forum jest oczywiście bardzo wymagające pod względem słownictwa i nie dla alergików mózgu (= ludzi uczulonych na aktywność umysłową) :wink: Udanych dalszych transakcji.

Napisany przez Hans
..Kiedyś dokupiłem tanio akcje Adecco po 56,-, zostały na koncie... tak samo jak SYNN, Abebe, UBS, CS, NOVN, ....

Tak, tak to już leci czas, co nie Hansie? Kiedyś dawno temu, powinien mieć spokojnie 100 lat, czego niektórzy nie chcieli wierzyć. Teraz jesteśmy już bardzo zadowoleni, gdy mija zakręt z ponad 80 km/h.

Napisany przez fritz
Dziękuję, Manfredzie, za wyjaśnienia. Tymczasem cybercrash faktycznie usunął zdanie, o którym wspomniałem, ale teraz wiem, o co mu chodziło.

Przynajmniej okazało się, że Adecco w tej fazie nie jest martwym kapitałem. Dzisiaj przed godziną 15:00 porządnie złapał wiatr w żagle i był na poziomie 84 do handlu. 4,85% netto, co rekompensuje osiągnięte kursy w ostatnich latach. Dzięki Adecco (lub raczej panie Jacobs), przyda się. Wybory w USA nieco podbijają rynki, co nie jest niezdrowe, ale istnieją także niepewności co do tego, która partia zwycięży, co jest istotne dla giełd.

Adecco trochę osłabło z powodu obligacji i zmiany szefa we Francji. Jednak ocena kredytowa jest stabilna. Spróbuj jeszcze raz i załaduj mnie dzisiaj paczką o wartości 80.55. W związku z terminem opcji 15. piątek nie wyklucza się kursów poniżej 80.

Adecco był handlowalny, dziś znowu widzę pewne osłabienie kursu na poziomie 81,3 i postanawiam zakupić pakiet. Być może przyczyną słabości kursu są emitujące banki opcji? Kurs na poziomie 80 CHF od jakiegoś czasu trzyma się dobrze, a obszar 86/88 jest obecnie strefą oporu.

Napisany przez beat
Tytuł cierpi na obniżenie klasyfikacji przez Goldman Sachs z poziomu Kupuj na Sprzedaj. Jednocześnie została obniżona cena docelowa z 90 do 75 CHF. Adecco znalazło się znacznie wyżej na moim długoterminowym wykresie watchlisty. Mam nadzieję na kolejne lekkie spadki przy wsparciu ze strony GS. Długoterminowo Adecco będzie korzystać z nowej wewnętrznej orientacji oraz szybko zmieniających się modeli pracy. Wal-Mart jest tu skrajnym przykładem.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj także przygotowałem paczkę dla krótkiej pozycji Nobel Biocare, która poszła na marne *grrrr* Do tej pory wszystko idzie na psikusy w 2007 roku, naprawdę wszystko :shock:

Napisany przez Simona
Agencja pracy tymczasowej Adecco obecnie jest nieco promowana w wiadomościach radiowych. Ponieważ trend zmierza coraz bardziej w kierunku zatrudnienia tymczasowego, tylko nieliczne oferty dotyczą zatrudnienia na stałe. Szkoda, że urzędy społeczne nie są notowane na giełdzie, wtedy można byłoby zawrzeć umowy typu Put. Z drugiej strony trzeba też zauważyć, że w ten sposób legalnie omijane PKD (przymusowe ubezpieczenia emerytalne) chronią pewnych pracowników przed kradzieżą środków związanych z emeryturą. Nieliczne oferty pracy na stałe prawdopodobnie opłacają się tylko dla pracowników, których zgromadzone środki związane z PKD stanowią dochodowe źródło dla systemu emerytalnego. I w międzyczasie, po kilku miesiącach można ich z powrotem odesłać - do Adecco itp. Ale Adecco powinno na tle prognoz na przyszłość już teraz coś zrobić, bez względu na to, w którą stronę; ja się jeszcze nie zdecydowałam. Powodzenia na SMI! Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beat
Wzięto część w wysokości 80,50.

Dobra strzał. Najniższa cena dzisiaj wynosiła 80,35 CHF. 278 sztuk bez transakcji kupna/sprzedaży, prawdopodobnie dokonane przez bank?

Napisany przez beat
Czasami trzeba mieć szczęście... ? Od kilku dni nie idzie mi z zyskiem z inwestycji w spółki Sika, Sez i Air Berlin. Moja opcja na Apple również nie jest idealna. Ale wolę, żeby jabłko AAPL nie zgnilo, a na razie nie wygląda na to.

Napisany przez Globalist
Sprzedałem wszystkie udziały w firmie Adecco za 80,85 i wychodzę z zyskiem.

Cieszę się z Twojego wpisu Globalist, w końcu wiele dróg prowadzi do gąszczu.

Napisany przez beat
Adecco też nie idzie tak, jakbym chciał. Dla akcji, która w szerokich kręgach uznawana jest za obiecującą w 2007 roku, rozwój jest lekko rozczarowujący. Momentum spływa coraz bardziej na południe. Jako przebłysk nadziei dostrzegam powtarzające się wzorce, które poprzedzały silniejsze wybicia. Luty-marzec 06, lipiec-sierpień 06 i teraz grudzień-styczeń 07... Można tylko mieć nadzieję albo dokupywać.

Na SMI-Titeln jest dużo szumów związanych z opcjami, różne emitujące banki kontrolują tutaj kursy, co ma niewiele wspólnego z firmą czy innymi istotnymi dla bilansu faktami. W przypadku Adecco zawsze trzeba również pamiętać o Kläusli, który potrafi poruszyć sprawy swoimi paczkami i jest również hazardzistą opcji z pomocą o dynamicznej naturze. Jednak to głównie Bank Goldsack aktywnie działała i kierowała kursem. Spodziewałem się, że CHF 80 będzie działać jako opór.

Również na firmie Adecco, od momentu obniżenia jej oceny (mimo podniesienia celu cenowego do około 90 franków Szwajcarskich) pod przewodnictwem banku Goldsack prowadzona jest masowa kampania sprowadzania kursu akcji poniżej 80 franków Szwajcarskich. Prawdopodobnie z zamiarem emisji opcji i skorzystania na tym poprzez masowe manipulacje kursem. W każdym razie kursy również tutaj przeczą fundamentalnym danym gospodarczym. Globalne banki są aktywne w kształtowaniu kursów. \r\nKorekta: Cel cenowy został właśnie, jak opisano powyżej, obniżony przez bank Goldsack z 90 franków Szwajcarskich na 75, PE 2007 powinno wynosić 16 zgodnie z przewodnikiem akcjonariusza F&W. Tak działają globalne banki.

Napisany przez beat
Dziś ponownie omawiano w pełnostronicowym wywiadzie (w Tagi) z Wolfgangiem Clementem błyszczące perspektywy rynku pracy tymczasowej. Może to pomoże?

Globalist pisze: Sprzedałem wszystkie udziały Adecco po cenie 80.85 i wyciągam zysk.
Należy zauważyć, że trochę czasu minęło, zanim D-Bank, Goldsack i inni zrzucili swoje opcje, teraz zaczynają wzmacniać, co przynosi dzisiaj kursy nawet 84.2, co oznacza 2% marżę do handlu, jeśli jest to pożądane. Nie robię prognoz. Oczywiście każdej osobie przysługuje prawo do decyzji, w jakiej cenie ewentualnie chce kupować/sprzedawać, z zyskiem lub stratą.

Napisany przez beat
Przed danymi (2.3.) ADEN ma fajny ruch. Mam jeszcze jedną transakcję z EP 80.50. Jeśli Amerykanie nie zepsują nam planów w czwartek, myślę, że będę mógł ją zamknąć jeszcze przed datą zamknięcia na 90.- (dla Simony, oczywiście 89.95).

Napisany przez Simona
I zostawiasz mnie po prostu samą? Ale cel cenowy około 110.- to też nie jest zły pomysł. (@beat, 109.95). No cóż... Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Z lepszym spojrzeniem w przyszłość, jestem gotowy dać nawet 110.- albo coś w tym stylu. Mam jednak trochę za mało gotówki :cry: i będę musiał tam zdobyć te monety, gdzie chcę najmniej ich trzymać. Nie lubię trzymać SMI-Titel na dłuższą metę. Poza HOLN, gdzie pewnie niedługo też sprzedam 1 lub 2 porcje. Chociaż tam też tylko ze względów zgrupowanych jest planowane wyprzedanie. Ale zobaczymy, skąd jeszcze będzie napływać pieniądze. W tym tygodniu czekają nas jeszcze wiele wyników... @Simona: Pozostawiłaś mnie również z SLW. Może jeszcze odwiedzę Cię w QCE, jeśli zaczną się wznosić. Myślisz, że partnerzy jeszcze się ruszą? Czy też już mnie opuściłaś?

Napisany przez Simona
:P Więc zobacz, nie zostawiłem cię na lodzie w SLW, po prostu odszedłem; i nawet z powiadomieniem. W QCE wciąż uczestniczę. Solarigeni będą świętować swoje powrót tej wiosny, podobnie jak Oeligeni.- Jestem ciekawy TEMN, ale widzę pozytywnie zarówno w kontekście danych za 2006 rok, jak i prognozy. Partners Group się jeszcze poruszą, ja również, dane 12.03.2007. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona chce ją sprzedać za 110.-, chciałem ją dzisiaj dać za 90.-... Nagle te plany przepadają. Miejmy nadzieję, że jutro będą dobre liczby, abyśmy nie zobaczyli nawet 80.- od spodu.

Napisany przez beat
Liczby nie są oszałamiające, ale perspektywy są bardzo obiecujące. W obecnym otoczeniu firmy mogą ledwie utrzymać się dzięki świetnym wynikom, co w przypadku Adecco nie przemawia raczej za wybuchem kursu. Cytat: Dealerzy mówią po wzrostach z poprzednich dni o realizacji zysków. Firma pośrednictwa personalnego opublikowała w przedhandlu dane za rok obrotowy 2006, które ledwo zdołały osiągnąć oczekiwania analityków jeśli chodzi o przychody i działalność operacyjną. Zysk netto okazał się jednak znacznie wyższy od prognoz dzięki korzystnemu kursowi podatkowemu. Ja nie dostrzegam wzrostów z poprzednich dni, raczej było spadkowo. W każdym razie. Jeśli rynek ustabilizuje się, Adecco może się jakoś utrzymać. W przypadku kolejnego kryzysu sytuacja tej firmy będzie jednak prawdopodobnie bardziej niekorzystna. Wnioski (dla mnie): Brak zakupu. Krótkoterminowa transakcja prawdopodobnie potrwa trochę dłużej.

Kurs reaguje na dość stabilne liczby nieco nieprzyjemnymi spadkami.Było możliwe zebranie porwanego papieru poniżej 80 CHF w gwałtownej wymianie (częściowa realizacja w 2 transzach).Wiemy przecież, że Adecco zostało przez wiele instytucji bankowych czule obsypane złomem pochodnych, praktycznie przez cały czas.

Napisany przez Simona
Nie martw się o kurs, filc tutaj jest tak gęsty, że rzecz już sama się podniesie. 8) Gruss, Simona

Napisany przez Globalist
Nja Mężczyzna miałby większe oczekiwania. Myślę, że to było zenit przed Adecco. Adecco obecnie jest dosłownie bombardowane. -3,94%

Napisany przez Globalist
Teraz ukryj Adecco i postaw na krótkoterminową poprawę techniczną. Stop buy 76.85.- :lol:

Napisany przez Globalist
Mechanizm faktycznie zadziałał. Zobaczymy, gdzie będziemy w poniedziałek z tymi 100 sztukami.

Napisany przez Simona
Co chyba teraz z nimi zrobią? 8) https://www.templarsearch.com/main.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Adecco niedługo najprawdopodobniej będzie miała więcej pracy. Właśnie usłyszałem w radiu: RAV chce zwolnić pracowników, ponieważ liczba bezrobotnych znacząco spadła. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
dziś znalazłem to na stronie godmode: Adecco poruszało się od listopada poniżej poziomu oporu wynoszącego 84,60 CHF. Pod koniec lutego doszło do wybicia powyżej tego poziomu, ale po spadkach w słabym otoczeniu rynkowym z poprzednich tygodni okazało się, że jest to pułapka byków. Akcje nie zdołały pokonać poziomu oporu wynoszącego 86,65 CHF i spadły aż do wsparcia na poziomie 75,00 CHF. Obecna przeciwreakcja w ostatnich dniach handlowych obecnie nie udaje się pokonać złamanej linii trendu wzrostowego znajdującej się na poziomie 79,00 CHF. Adecco WKN: 922031 ISIN: CH0012138605 Kurs: 78,15 CHF Historia kursu od sierpnia 2006 r. (z wykresu logarytmicznego / 1 świeca = 1 dzień) Perspektywa techniczna: Następuje więc decyzja dotycząca kierunku. Jeśli uda się wzrost powyżej 79,00-80,00 CHF na zamknięciu, będzie można szybko osiągnąć poziom 84,60 CHF. Jednak w przypadku spadku poniżej 75,00 CHF grozi teraz większa korekta, która może spowodować spadek akcji nawet do 63,55 CHF w perspektywie średnioterminowej. Niezbędne jest zaczekanie na wybicie z tego zakresu handlowego.

Adecco zostaje ozdobione jako wartość SMI poprzez ogromną ilość i mnóstwo dodatków derivatów, opcji, strukturyzowanych produktów, Goals, Barrier --- przez x innowacyjnych instytucji finansowych. Kurs jest głównie kształtowany przez emitentów tych oryginalnych emisji, zwłaszcza poprzez terminy wygaśnięcia. Pod względem fundamentalnym fakty wyglądają dość korzystnie, ale nie znalazły odzwierciedlenia w kursie. Nie ma co ufać ratingom bankowym, zawsze były błędne, cele kursowe w górę bądź odrzucone z bardzo niskim celem sprzedaży 65, i to bez zalecenia zakupu. Kursy poniżej 80 mogłyby być odpowiednie do księgowania. Wzrosty są szybkie i szybko wracają do poziomu wyjściowego. Wszystkie transakcje były stosunkowo szybko zrealizowane, nie zawsze optymalnie, ale taktycznie udane. Obecnie 1 pakiet księgowany po 78.5.

Napisany przez Simona
Czy nie ma tutaj jeszcze zmian dotyczących VR/GL? :idea: Warto to sprawdzić.- Pozdrowienia, Simona

Zmiany? już możliwe, nie mam konkretnych informacji. Ważne jest tutaj głównie Klaus Jacobs, zwany także Chläusli.

Napisany przez Simona
Kilka tygodni temu usłyszałem szmer liści. Chläusli miał się wycofać. Nowy przewodniczący miałby się nazywać Jürgen Dormann... Wszystko powinno się wyjaśnić 8 maja. Pozdrowienia, Simona

To byłaby naprawdę świetna rzecz. Doskonały adres, może nieco drogi.

Napisany przez beat
Adecco staje w kolejce kandydatów do Pucharu Pomyłka sezonu. Zawsze zostają na dole przyjaznego wsparcia analityków. Być może Adecco po prostu użyło złych slajdów prezentacyjnych. Ale pewnego dnia może i tam zapanuje przeciwwaga. Nie zrobię Wegelin-Winkelried, nie muszę powiększać porcji...

Koniec pierwszego kwartału to zły moment na oceny, ponieważ wtedy odbywają się różne gry związane z funduszami. Kwiecień jest zawsze kapryśny, więc nie pozwalam sobie na to, aby to mnie zaniepokoiło, zwłaszcza nie przez Bank Morgan Stanley.

Napisany przez Globalist
Morgan Stanley jest rozczarowany: cena docelowa 85 (96).

Napisany przez ADMCI4
Dorrman ma przewodniczyć VR, a Rolf Dörig (Swiss Life) również dołącza do grona. Oto artykuł w NZZ: Link!

To powinno ucieszyć akcjonariuszy i prawdopodobnie pomóc kursowi Adecco. Dörig cieszy się obecnie bardzo dobrą opinią. Jednakże Adecco ma nieproporcjonalnie dużo opcji i konstrukcji bankowych, więc kurs powinien pozostać żywy.

Napisany przez Simona
Teraz znowu są na poziomie 80.-. Dla jednego z najbardziej ekskluzywnych niebieskich to solidne tempo. Na pewno zbliżająca się dekotacja z NYSE również trochę pomogła kursowi. Dobry przykład dla innych, powinien się częściej zdarzać. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Wykryto: :lol: Czy to znaczy, że pada zamówienia dla Adecco? Poza tym, można nawet tymczasowe zatrudnienia zamienić na stałe stosunki pracy, naprawdę, takie rzeczy są możliwe Szwajcarzy pracują jeszcze więcej w tym roku 27.04 10:20 Praca - Gospodarka działa jak w płynię. Zamówienia dla ABB & Co. są pełne. Ale jest też druga strona: Pracownicy muszą pracować jeszcze dłużej. Koncern przemysłowy ABB pracuje na pełnych obrotach: Kiedyś było to problematiczne przedsiębiorstwo, a teraz ma zamówienia o wartości 18,5 miliarda dolarów w księgach. To ponad 40 procent więcej niż rok temu. Mamy pracę na przyszły rok, cieszy się rzecznik ABB Wolfgang Eberhardt. ABB to nie jest przypadkiem odosobnionym. Siemens w Szwajcarii musiał już przedłużyć czasy dostawy w przypadku dużych instalacji, ponieważ zdolności produkcyjne nie starczają. Cały świat domaga się naszych transformatorów, mówi rzecznik Benno Estermann. Również producenci zegarków mają problemy z dostawami. Szwajcarski przemysł odnosi niesamowity sukces, chwali ekonomista UBS Daniel Kalt. Ożywienie gospodarcze ma również swoją negatywną stronę. Pracownicy muszą w tym roku pracować jeszcze dłużej w biurze i fabryce. Średni czas pracy prawdopodobnie będzie nadal wzrastać, mówi Ulrich Pekruhl, profesor na Wyższej Szkole Fachowej Północno-Zachodniej Szwajcarii. Przy czym Szwajcarzy już teraz pracują najdłużej w całej Europie Zachodniej, tyle co 44 godziny tygodniowo. W wielu przedsiębiorstwach czas nadliczbowy jest normą. Coraz więcej pracowników narzeka, że nieustannie wymaga się od nich nadgodzin, mówi Barbara Gisi z KV Schweiz. Wielu jednak zaciska zęby. Presja na wyniki jest w wielu firmach bardzo wysoka, twierdzi Gisi. (Więcej na stronie 4 bieżącego wydania CASH daily) ************************************************** ********************* Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata