Poulain pisze:
Po tym, jak założyłem rentę Riester, moja doradczyni finansowa zaproponowała mi dodatkowo założenie renty Rürup w przyszłości. Czy to ma sens? Na różnych stronach przeczytałem, że Rürup jest raczej interesujący dla samozatrudnionych (np. Ubezpieczenia-Finanse-Zabezpieczenie socjalne: Renta Rürup). Ponadto mam już rentę Riester, czy w ogóle dostanę dodatkowe wsparcie od państwa? Przedstawiciele ubezpieczeń dostają spore prowizje za zawarcie takiego ubezpieczenia, dlatego nie do końca ufam temu wszystkiemu.
1. Tak, Rürup jest raczej dla samozatrudnionych. Jednak przy odpowiednio wysokich dochodach może się to opłacać dzięki odpowiedniemu oszczędzaniu podatkowi. Nie ma takiego wsparcia jak przy Riesterze. Dlaczego założyłeś Riester? Jako klient masz dokładnie określoną na papierze wielkość swojej luki w okresie emerytalnym. Riester wypełnia lukę wynikającą z obniżki państwowej (ustawa dotycząca dochodów emerytalnych). Nie powinno się wkładać tam więcej niż 4% (dokładniejsze informacje można uzyskać tylko w poradzie). Czy to się naprawdę opłaci... niestety, nie można tego z góry powiedzieć o tym produkcie (dobry
doradca potrafi powiedzieć, kiedy dokładnie to się opłaca). Rentowność zależy od tego, jak długo będziesz otrzymywać emeryturę i jak wysokie będą wtedy podatki.
2. Prowizja za sprzedaż wynosi 4%. Dochodzą do tego dodatkowe koszty, które są określone w umowach (warunki umowy); dla profesjonalisty do obliczenia. Koszty to tylko jeden czynnik. Czy osiągnęli Państwo swój cel za pośrednictwem proponowanego produktu, który określiliście w konsultacji? Czy doradztwo było dla Państwa odpowiednie, czuli się dobrze doradzeni? Czy wszystkie pytania zostały wyjaśnione? Czy wszystkie istotne ryzyka zostały ubezpieczone? Czy zostały omówione wszystkie koszty? Jeśli wszystko się zgadza, prowizja jest na miejscu, prawda?
3. Jeśli jako klient określają Państwo, że chcą coś na emeryturę. Ponadto, JAKOŚĆ.
doradca nie może zaoferować złotego planu oszczędnościowego (bardzo spekulacyjnego) ani innych spekulacyjnych rzeczy. Jeśli to jednak zrobi bez odpowiedniego pisemnego zlecenia ze strony Państwa,
doradca najprawdopodobniej działa źle, co oznacza, że prowizje przy tego typu produktach są rzadko niższe; zazwyczaj znacznie wyższe. Są one usprawiedliwione bardziej obszernym doradztwem i większą odpowiedzialnością doradcy, którą musi ponosić z tych prowizji.
Dla zbudowania trwałego majątku, prawdopodobnie będziesz potrzebować co najmniej inwestycji o stopie zwrotu 7 - 8 %. Przyjmując, że inflacja wynosi 2 - 3% (liczby na dłuższe okresy czasu) i 2 - 3% podatków. Pozostałoby tylko 1 - 4%.