Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ukończony magisterski i dyspozycyjne 12 000 euro.

Napisany przez sarahv
Cześć drodzy członkowie forum, Właśnie skończyłam studia i dostałam od mojej babci 12 000 euro, które chciałabym zainwestować mądrze zamiast od razu wydawać. Trafiłam na wasze superinformacyjne forum i chciałabym zapytać, czy możecie mi polecić odpowiednią strategię, jak zainwestować te pieniądze? Fundusz Carmignac Patrimoine wydaje się być całkiem dobry (Czym różni się Carmignac Patrimoine od innych | finanzdeutsch). Jednak, zainwestowanie wszystkiego w ten fundusz wydaje mi się dość pochopne. Czy możecie dać mi kilka wskazówek, ile może być sensowne tam zainwestować, albo co jeszcze moglibyście mi polecić? Gdzie mogę znaleźć najlepsze warunki, jeśli chcę zainwestować w ten fundusz? Na najbliższe lata nie będę potrzebować tych pieniędzy, dlatego myślę o okresie inwestycji 5-10 lat. Pozdrowienia, Sarah PS: Coś, co zapomniałam. Czy muszę pamiętać o jakichkolwiek kwestiach podatkowych z tym związanych? PPS: Czy istnieją dobre książki o różnych strategiach? Jakie podstawowe literatury polecacie, żeby lepiej zaznajomić się z tematem?

Napisany przez marketmaker2
Cześć Sarah, najważniejszy punkt udanej strategii inwestycyjnej wymieniłaś już sama: dywersyfikacja. Rozłożenie całości kapitału na różne klasy aktywów (najlepiej o różnych okresach zapadalności). Wspomniany przez Ciebie fundusz jest funduszem mieszany, co oznacza, że już w ramach funduszu masz stosunkowo dobrą dywersyfikację ryzyka. Co jeszcze można zrobić? Ze względu na okres zapadalności, który podałaś, odpadają fundusze zamknięte, ponieważ większość takich inwestycji ma okresy zapadalności powyżej 10 lat. Ponadto początkujący powinni w ogóle unikać ich ze względu na różnorodność ryzyk. Również odradzam Ci obligacje i certyfikaty, ponieważ niesiesz tam ryzyko emitenta. Na Twoim miejscu zainwestowałabym około 30% kapitału w fundusze, 40% w lokaty terminowe (o okresie zapadalności nie dłuższym niż 3 lata, po wygaśnięciu będziesz szukać nowych atrakcyjnych ofert lokat z wybranym przez Ciebie nowym okresem zapadalności), 30% w rachunek oszczędnościowy (aby móc reagować na zmiany na rynku oprocentowania). Tutaj znajdziesz kalkulatory porównujące rachunki oszczędnościowe i lokaty: Tagesgeld, Tagesgeldvergleich, Tagesgeldkonto - FMH Finanzberatung Max Herbst Festgeldvergleich - FMH Finanzberatung Max Herbst Jednak powinnaś zorientować się tutaj o gwarancję depozytów (wysokość i rodzaj), wszystko jest skondensowane na powyższej stronie. Dla początkujących warte przeczytania: Związek między stopą zwrotu a ryzykiem | finanzdeutsch Więc nigdy nie wierz w wysoką stopę zwrotu bez ryzyka, takie rzeczy nie istnieją. Niemniej jednak często są one używane jako przynęta w konstrukcjach oszustw, przykłady negatywne są również dostępne w tym forum. Powodzenia życzy: marketmaker2

Napisany przez sarahv
Cześć marketmaker2, Dziękuję za rady. Muszę powiedzieć, że oferty lokat terminowych w tej chwili wcale mi się nie podobają, ponieważ oprocentowanie jest bardzo niskie i oczekuję czegoś więcej. Jestem świadomy/a ryzyka związanego z niektórymi inwestycjami. Chciałbym/łabym po prostu kontrolować lub minimalizować to ryzyko do pewnego stopnia. Co mogę zrobić z tą 40%? Jakie inne aspekty podatkowe należy wziąć pod uwagę? Czy muszę być ostrożny/a czy zostanie to automatycznie uregulowane? Pozdrowienia Sarah

Napisany przez Sergio
Cześć Sarah! Najpierw serdeczne gratulacje z okazji ukończenia studiów. Twoje euforii jest łatwo dostrzec między wierszami. Czym właściwie się zajmowałaś? Z czystej ciekawości. Dywersyfikację już wspomniał marketmaker2. To dobre podejście. Jednak ważne jest, w jakich proporcjach i w co inwestować. Można prowadzić dywersyfikację poprzez lokaty bankowe i ubezpieczenia na życie, albo poprzez nieruchomości i akcje. Chcę przez to powiedzieć, że istotne jest, co jest obecne w Twoim portfelu inwestycyjnym, a co go nie stanowi. Jestem zwolennikiem testowania. Powinnaś być pewna swoich decyzji, zanim zainwestujesz swoje pieniądze na 10 lat. Niestety, 12000 € na dobrą dywersyfikację to już prawie za mało, ale wystarczająco, by sprawdzić, co rzeczywiście przynosi korzyści dla Twojego budżetu. Ponadto, podążasz już właściwą drogą, szukając wiedzy. Tylko poprzez ciągłe kształcenie się w tym obszarze możesz w pewnym stopniu kontrolować ryzyko. Polecam zainwestowanie trochę w fundusz, o którym wspomniałaś, ale nie za dużo, oraz niewielkie kwoty w zupełnie inne obszary. Resztę trzymałbym na koncie oszczędnościowym do momentu, gdy będziesz gotowa na większe inwestycje. Przez 2-3 lata nie przyniosą Ci one znaczących zysków, ale dobrze przemyślana decyzja już tak. Dlatego jeśli poświęcisz sobie 2-3 lata na dalszą naukę i zdobędziesz trochę praktyki, za 5-10 lat możesz zarobić znacznie więcej, niż gdybyś teraz zainwestowała całe swoje pieniądze. Tylko jedna myśl: Przeglądając listę Forbesa, nie znajdziesz nikogo, kto stał się bogaty dzięki długoterminowym inwestycjom w akcje. Dlaczego ludzie uważają, że giełdowe fundusze akcyjne są najlepszym instrumentem do budowania majątku? Jeśli zainteresowałam Cię, proszę o kontakt poprzez PM lub e-mail. Prawidłowe pytanie brzmi: Co robią ci, którzy zarabiają dużo pieniędzy? U nich zobaczyłaś sukces. PS. Aspekty podatkowe różnią się w zależności od inwestycji, dlatego zawsze należy je sprawdzić przed dokonaniem odpowiedniej inwestycji. Trudno coś ogólnego powiedzieć.

Napisany przez marketmaker2
Cześć Sarah, miło, że samodzielnie się zastanawiasz. Jeśli 3% zwrotu z 2-letniego lokaty wydają Ci się za małe, w zasadzie jedyną możliwością są inwestycje obarczone ryzykiem, na przykład zamknięte Fundusze inwestycyjne, takie jak inwestycje w statki, fotowoltaikę, lasy itp., lub inne fundusze notowane na giełdzie (nieruchomości, akcje itp.). 12 000 euro to nie kwota, która pozwoli na wzbogacenie. Dlatego odradzam Ci inwestowanie w zamknięte fundusze, ponieważ jako laik nie będziesz w stanie ocenić ryzyka, zakupując w ciemno. Ponadto zamknięte inwestycje nie są łatwo zbywalne, jeśli potrzebujesz pieniędzy przed ich terminem wykupu. Moja rada: konserwatywne i proste inwestowanie. Jak powiedział już Sergio, pytanie dotyczące podatków nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez EuroPaule
pisze: Fundusz Carmignac Patrimoine wydaje się całkiem dobry (Co sprawia, że ​​Carmignac Patrimoine jest lepszy niż inne | finanzdeutsch). Ale stawianie wszystkiego na ten fundusz wydaje mi się dość nierozważne. Czy moglibyście dać mi kilka wskazówek, ile może tam zainwestować lub co innego byście mi doradzili?
Cześć Zanim wybierzesz narzędzia, powinieneś ustalić podstawową strategię. Duże klasy aktywów to akcje, obligacje i nieruchomości. Istnieje wiele innych dodatków. Więc najpierw warto ustalić ogólną strukturę odpowiadającą Twojemu poziomowi gotowości do ryzyka: X% Akcje X% Obligacje X% Nieruchomości X% Gotówka X% Inne (np. udziały zamknięte itp.) Patrimoine może być wykorzystany jako wkład w pokrycie udziału w akcjach / obligacjach. Maksymalny udział akcji wynosi 50%. Jeśli zainwestujesz np. 40% swojego kapitału inwestycyjnego w tym miejscu, będziesz narażony maksymalnie na 20% ryzyko akcji. Istnieje wiele innych możliwości. Pytanie brzmi, w co chcesz inwestować. Po prostu rzucanie innym funduszem nie ma sensu. Cytat od sarahv Gdzie znajdę najtańsze warunki, jeśli chcę zainwestować w ten fundusz? Sprawdź w internecie Fondsdiscount, dzięki tym dostawcom możesz uzyskać fundusz bez opłaty wejścia i korzystne warunki dla rachunku funduszowego. Cytat od sarahv PS: Co jeszcze chciałam zapytać. Czy muszę brać pod uwagę jakieś kwestie podatkowe? Tutaj możesz poczytać na ten temat: Podatek Belki (Niemcy) - Wikipedia Cytat od sarahv Muszę powiedzieć, że oferty lokat terminowych w tej chwili mi się nie podobają, ponieważ oprocentowanie jest bardzo niskie i spodziewam się czegoś więcej. Lub jestem świadomy/a, jakie ryzyko ponoszę inwestując w niektóre aktywa. Oprocentowanie lokat terminowych zawsze jest w stosunku do wskaźnika inflacji. Netto (oprocentowanie - inflacja) zawsze jest mniej więcej takie samo. To nie jest właściwie inwestycja, a raczej miejsce na przechowywanie środków. Ma sens na przykład, jeśli obecnie nie chcesz zainwestować części swoich pieniędzy przeznaczonych na akcje, na przykład gdy ceny wzrosną zbyt wysoko. Jeszcze jedno: Dobra rada finansowa to: 1. droga 2. rzadka Zazwyczaj pod przykrywką doradztwa sprzedawane są produkty. Doradztwo jest możliwe tylko wtedy, gdy istnieje umowa na ten temat i jest to odpowiednio i bezpośrednio wynagradzane. Wszyscy inni chcą Ci coś sprzedać. Im bardziej tajemniczy, tym bardziej podejrzani! Pozdrawiam Paule

Napisany przez Graufell
Cześć, Sarah! Carmignac Patrimoine jest naprawdę dobry. Nawet jeśli miał małą fazę słabości w ostatnich miesiącach. To elastyczny fundusz mieszanego zarządzania majątkiem, inwestujący globalnie. Tutaj jest już solidne zróżnicowanie. Jako uzupełnienie, fundusz Ethna Aktiv jest bardzo dobry. Jest trochę bardziej konserwatywny niż Patrimoine i głównie inwestuje w Europie i Szwajcarii. Ethna Aktiv to również elastyczny fundusz mieszanego zarządzania majątkiem. Oprócz tych dwóch pomysłów, z którymi według mnie można spać dość spokojnie, istnieje tysiące możliwości. lokata, aby móc na spokojnie się zorientować. Fundusze obligacji o niskiej zmienności są również dobrym pomysłem dla nerwów. Lub jeśli ma to być bardzo egzotyczna inwestycja - drewno. Jest obecnie bardzo popularne, nie ma nic wspólnego z wahaniem giełdy i jest wartością materialną do dotknięcia. Jednak przez wielu ludzi jest uważane za spekulacyjne. Bardzo popularne są również monety złote lub sztabki złota. Jako mały inwestor masz naprawdę w czym wybierać. Jeśli chcesz kupić fundusze, unikaj zakupów przez swojego doradcę bankowego. To zbyt wiele kosztuje (agio). Saftige Rabatte im besten Falle bis zu 100% bekommt man bei den Online-Banken oder bei Fondsdiscountern.

Napisany przez sarahv
Myślę, że wybór konkretnej strategii i rzeczywiste inwestowanie zajmie trochę więcej czasu. Dlatego na razie otworzę konto oszczędnościowe i tam umieszczę pieniądze. W końcu każdy dzień to stracone pieniądze i stracone odsetki. Czy słusznie rozumiem, że Bank of Scotland jest dla mnie najlepszym wyborem? Zwłaszcza, że tam otrzymuję 30 euro kapitału początkowego. Pozdrawiam

Napisany przez ProperSoul
Bank of Scotland obecnie oferuje najatrakcyjniejsze stopy procentowe na rachunkach oszczędnościowych, tak. Jednakże w przypadku tej banku obowiązuje tylko angielskie lub brytyjskie ubezpieczenie depozytów. Banki z niemieckim ubezpieczeniem depozytów to np. ING DiBa (2% przez pierwsze 6 miesięcy, potem znacznie mniej) a potem już DKB z 1,65%. Decyzja należy do Ciebie PS: Gratulacje za ukończone studia! Ja sam ciągle pracuję nad nimi propersoul

Napisany przez sarahv
Cześć wszystkim, po założeniu konta oszczędnościowego i uzyskaniu przynajmniej trochę odsetek, chciałbym handlować akcjami za niewielką kwotę. Czy istnieje jakaś strona podsumowująca, która porównuje aktualne platformy maklerskie online? A jeśli tak, które platformy maklerskie polecacie dla kwot do 5 000 euro? Na pewno macie dużo doświadczenia w tym zakresie, dlatego pytam... Przeczytałem, że comdirect i ing diba powinny być dobre, ale te opinie opierają się na badaniu przeprowadzonym przez Stiftung Warentest... A ja nie ufam temu zbytnio. Pozdrowienia Sarah

Napisany przez 2Bolitho
Oba wymienione są w porządku. Chciałbym jeszcze dodać Bank DAB i Cortal Consors do dyskusji. Bank DAB jest moim ulubionym.

Napisany przez sarahv
Jakie kryteria decydują o wyborze? Myślę, że takie rzeczy jak roczne opłaty za prowadzenie konta, koszty transakcji... Na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę? Czy istnieją specjalne funkcje/oferty, które oferuje dany broker online i których nie mają inni? Jakie funkcje NA PEWNO powinny być uwzględnione? Pozdrowienia Sarah

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata