Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Otwarcie konta oszczędnościowego - kilka pytań.

Napisany przez Stefan85
Hej, jestem dosyć nowy w tym temacie, dlatego mam głupie pytania Wkrótce sprzedam samochód i chciałbym zainwestować część uzyskanej kwoty. Chciałbym zainwestować około 750€ (dla jednych kwota niska, dla mnie duża ) Powinno to być konto oszczędnościowe, z którego będę mógł wypłacić pieniądze w ciągu 1 lub 2 miesięcy. Trochę poszperałem w Google i trafiłem na to forum. Teraz moje pytania: konto oszczędnościowe oznacza... mogę w każdej chwili wypłacić pieniądze z banku. Czy będę musiał zapłacić za wypłatę z dnia na dzień z banku? Odsetki, myślę, że są naliczane corocznie? Czy istnieją konta oszczędnościowe, które ewentualnie naliczają odsetki miesięcznie? Jak wpłacić pieniądze na konto? Czy mogę w dowolnym momencie przelać pieniądze na konto oszczędnościowe? Czy ktoś ma jakieś zalecenie co do konta oszczędnościowego? W Google ciągle trafiałem na Bank of Scotland Przepraszam, jeśli któreś pytanie jest głupie, jak już wspomniałem, jestem nowy :-)

Napisany przez marketmaker2
Stefan85 pisze: Tagesgeldkonto heißt... ich kann zu jeder Zeit mein Geld von der Bank holen. Kostet das was wenn ich das Geld von heute auf morgen von der Bank hole?
Witaj w forum, Stefanie. Możesz w dowolnym momencie wypłacić środki z rachunku oszczędnościowego na wskazane przez Ciebie konto referencyjne (czyli Twoje konto bieżące, ewentualnie w innej banku). Czas realizacji: 0-2 dni, po prostu standardowy przelew. Cytat od Stefana85 Zdaje się, że odsetki są naliczane rocznie? Czy istnieją rachunki oszczędnościowe, które ewentualnie naliczają odsetki miesięcznie? Albo rocznie, albo kwartalnie. Naliczanie odsetek co miesiąc jest niezwykłe w przypadku rachunków oszczędnościowych. Cytat od Stefana85 Jak mogę wpłacić pieniądze na konto? Czy mogę w dowolnym momencie przelać pieniądze na konto oszczędnościowe? Przelew. Jak wyżej. Tak. Cytat od Stefana85 Czy ktoś poleca konto oszczędnościowe? W Google ciągle trafiam na Bank of Scotland Przy kwocie lokaty 750 euro również polecałbym Ci Bank of Scotland, ze względu na premię dla nowych klientów (30 euro). Przydatne porównanie rachunków oszczędnościowych znajdziesz na: Tagesgeld, Tagesgeldvergleich, Tagesgeldkonto - FMH Finanzberatung Max Herbst Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez Stefan85
Dziękuję za szybką odpowiedź i udzielenie odpowiedzi na pytania. Jeśli weźmiemy przykład obliczeń z Bank of Scotland 750€ kapitału początkowego 1 miesiąc Według twojego kalkulatora jest to 1,38€ przed opodatkowaniem. Proszę teraz powiedz mi, że na te 1,38€ muszę jeszcze zapłacić podatki

Oczywiście musisz zapłacić 25% podatku (+Soli +ew. podatek kościelny) od zysków od 2009 roku (hasło: podatek od zysków kapitałowych), jak to ma miejsce w przypadku prawie wszystkich inwestycji. Podatek ten jest od razu potrącany od odsetek. W Twoim przypadku jest to około 35 centów/miesiąc potrącenia podatku. Jeśli złożysz tzw. dyspozycję zwolnienia z podatku, wtedy nie będziesz obciążony podatkiem. Alternatywnie, możesz odzyskać podatek (lub jego część) również poprzez złożenie rozliczenia podatkowego. Wszystko do około 8000 euro rocznie jest zwolnione od podatku. Jednak z powodu kilku groszy nie martw się, weź te 30 euro od Bank of Scotland i ciesz się nimi.

Napisany przez Stefan85
Dziękuję za szybką odpowiedź marketmaker2 Znowu trochę poszperałem w internecie i natrafiłem na konto Santander SuperKonto i z tego co rozumiem, otrzymuję tam 1,75% każdego miesiąca Czy w takim razie, gdy pominiemy 30€ bonusu od Bank of Scotland, nie powinno to być lepsza oferta?

Tutaj jest napisane 1,75 p.a., per annum, rocznie...

Napisany przez Stefan85
Przepraszam, miałem na myśli konto pieniężne z oprocentowaniem 1,10% \r\n konto pieniężne

Napisany przez ProperSoul
Stefan85 pisze: Przepraszam, miałem na myśli konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 1,10%. konto oszczędnościowe
Cześć Stefan, 1,1% oprocentowania na koncie oszczędnościowym jest roczne, czyli obliczane rocznie. Jeśli naliczane są one co miesiąc, otrzymujesz 1,1%/12, czyli mniej niż 0,1% odsetek miesięcznie. Ja również polecam Bank of Scotland ze względu na premię w wysokości 30 euro... Pozdrawiam

Napisany przez Stefan85
Cześć ProperSoul oh ok. Dzięki za pomoc. Jak już będzie gotowe, jeszcze raz się odezwę i zapytam (:

Napisany przez HanSoli
Przy wolumenie inwestycji na poziomie 750 euro, również poleciłbym Ci Bank of Scotland ze względu na premię dla nowych klientów (30 euro). Nie zapomnij o obecnych 2,2% - jak dla mnie imponujący odsetek. Ponadto nie ma minimalnego wolumenu inwestycji. Dlatego RBS na pewno opłaca się nawet dla zwykłych Kowalskich. EDYCJA: tutaj jeszcze świetne zestawienie. Pozdrowienia Oliver

HanSoli pisze: nie zapomnij o obecnie 2,2% - moim zdaniem imponującym udziale procentowym. Poza tym nie ma minimalnej kwoty do zainwestowania. Dlatego RBS zdecydowanie opłaca się nawet dla zwyczajnych ludzi. Pozdrawiam Oliver
Cześć, tutaj muszę się wtrącić: Bank of Scotland nie ma nic wspólnego z Royal Bank of Scotland. To są dwie różne firmy, które mają tylko podobne nazwy. Tak na wszelki wypadek, aby nie było nieporozumień. Pozdrawiam Soul

Napisany przez Sonicx
Znowu odnośnie Bank of Scotland. Otworzyłem tam konto oszczędnościowe i teraz czekam na transfer środków, kwoty, jakie z mojego konta bieżącego pobrali... od 10 dni. Czy czas oczekiwania jest w porządku?

Napisany przez Kristian
Cześć, Tutaj powinny zostać udzielone odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące oszczędności terminowych, nie tylko dla Stefana: tagesgeldkonto.in Nie jest to czyste porównanie i kalkulator, co każdy od razu zauważy - dostarcza naprawdę dobre informacje. Czy pieniądze zostały już pobrane, sonicx? Jeśli chodzi o to, to banki zazwyczaj działają zaskakująco szybko Pozdrowienia, Kristian

Napisany przez Sonicx
@Kristian szczerze mówiąc, byłem zbyt głupi. Po odblokowaniu konta minął dzień...

Napisany przez Stefan85
tutaj jestem z powrotem (: Czy nadal Bank of Scotland jest najlepszym wyborem? I wszystko jest darmowe, prawda? (:

Cześć ponownie, Stefan!Jo, Bank of Scotland nadal oferuje najlepsze oprocentowanie.Ale nadal ważne jest to, że Bank of Scotland ma tylko brytyjskie zabezpieczenie depozytów. Lepsze jest niemieckie zabezpieczenie depozytów.Najlepsze konta oszczędnościowe z niemieckim zabezpieczeniem depozytów to różne opcje: zarówno Cortal Consors, jak i 1822direkt, jak i ING-DiBa mają swoje zalety...Najlepiej będzie, jeśli sam sobie zrobisz swoje własne wrażenie.Pozdrowienia

Napisany przez Sonicx
Oznacza to, że tylko Brytyjczycy odzyskają swoje pieniądze? Myślę, że nie ma znaczenia, czy podano 50 000 funtów, a ktoś zainwestował znacznie mniej, i tak odzyska swoje pieniądze bez problemu. Może to potrwać trochę dłużej niż w przypadku banku niemieckiego. A właśnie widziałem, że CortalConsors oferuje nowym klientom 2,1% na lokatę terminową. Okres trwania: 1 rok.

Sonicx pisze: A ja właśnie zauważyłem, że CortalConsors oferuje nowym klientom 2,1% na lokacie terminowej. Okres trwania 1 rok.
W mojej wiedzy to oferta obowiązuje tylko w przypadku, gdy przenosisz również swój rachunek maklerski do Cortal Consors... Tak mówią przynajmniej w reklamie telewizyjnej. Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata