Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Którzy doradcy finansowi są naprawdę dobrzy i godni zaufania

Napisany przez dr.martin
Po nieprzyjemnych doświadczeniach chcę być bardziej czujny. Kto kontroluje pracę niezależnych doradców finansowych lub pośredników związanych z bankiem. Na czyją opinię można polegać, jakie kryteria mają sens i jak można je zweryfikować?

Napisany przez Sergio
Twoje pytanie odnosi się do prawie wiecznej dyskusji. Jako doradca moja opinia może nie brzmieć dla Ciebie obiektywnie. Jednak chciałbym podzielić się jedynie moim doświadczeniem z Tobą. Rozpocząłem swoją karierę jako doradca finansowy Allfinanz. Po dwóch latach zdałem sobie sprawę, że rozwiązania, które wtedy oferowałem moim klientom, nie były prawdziwymi rozwiązaniami. Ale to jest inna historia. Dziś pracuję niezależnie i swobodnie. Dzięki temu mogę zagwarantować, że robię tylko to, co mogę godnie reprezentować. Nie istnieją żadne regulacje ani organy, które rzeczywiście kontrolowałyby pracę doradców na korzyść klienta. I czy w ogóle ktoś z góry - czy to w polityce, czy w świecie bankowym - interesuje się tym, jak się ma zwykły obywatel? Studiuję od lat system bankowy i walutowy. Mogę ci powiedzieć: ani system bankowy, ani walutowy nie był zaprojektowany i wdrożony przez polityków. Wszystko to zostało opracowane przez ludzi żądnych władzy i za pomocą środków nacisku wdrożone również w polityce. Albo wciąż uważasz, że decyzje rządowe biorą pod uwagę sytuację przeciętnego obywatela? Ostatecznie żadne wsparcie ani kontrola ze strony państwa się nie liczą. Lepiej samemu się czegoś nauczyć, aby móc samemu ocenić sytuację. Co do doradców, każdy musi sam zdecydować, czy doradca jest godny zaufania, czy nie. Mój szept: Nie podejmuj żadnej decyzji, której istoty nie zrozumiałeś. I jeszcze jedno: Nie ma znaczenia ani dotacja, ani nic innego. Takie coś jak gwarancja też nie jest absolutnym zabezpieczeniem. Ważne jest jedynie, ile trzeba zainwestować, aby uzyskać ileś zwrotu. Jeśli ryzyko wynosi np. 50-50, ale istnieje szansa na dużą sumę pieniędzy, to w mojej ocenie jest to lepsze niż być na wieki potępieniem do niczego nie robiąc. Więc proszę, z 3-6% nie zbudujesz fortuny. No dobrze, dosyć słów. Zawsze sprawdzaj, ile trzeba wpłacić, aby otrzymać określoną kwotę. Jeśli stopa podwajania kapitału trwa dłużej niż 10 lat, to nie ma to sensu. W takich przypadkach nawet nie pokonasz inflacji. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia były pomocne.

Napisany przez dr.martin
Dziękuję za Państwa wyjaśnienia, jestem już świadomy sytuacji, gdybym się znał, nie musiałbym pytać nikogo o radę. Niemniej jednak może istnieć coś takiego jak ranking zadowolonych i niezadowolonych klientów, lub analiza zaleceń i rzeczywistej skuteczności doradcy. Po kilku bolesnych rozczarowaniach z moimi bankami, 10 lat temu przeniosłem się do wolnego konsultanta w Hamburgu. Przez 10 lat podążałem za jego zaleceniami i z zaufaniem oraz myśląc, że jestem poinformowany, inwestowałem moje prywatne zabezpieczenie emerytalne zgodnie z jego zaleceniami, aż doradził mi zainwestowanie w jego własny produkt, nieruchomość, i oszukał mnie na dużą kwotę mojego majątku. Teraz stajemy przed sądem, a moje zabezpieczenie emerytalne stoi na szali. Z perspektywy czasu mogłem przez te 10 lat trzymać moje pieniądze na kontach oszczędnościowych. Przez 10 lat miał cierpliwość, aby zbudować relację zaufania. Bezczelny, bez skrupułów i pazerny okazał się na końcu. I choć mam ukończone studia wyższe i jestem dość inteligentny, muszę polegać na zaufaniu i rzetelnej, kompetentnej poradzie finansowej. Moje doświadczenie mówi, że im bardziej rzetelny doradca, tym mniejsze zarobki. Bezinteresowność nie jest odpowiednią strategią przetrwania w branży finansowej. Teraz znów rozmawiam z moimi bankami i słyszę znów wiecznie nudne i bezsensowne zalecenia produktów własnych.

Napisany przez Sergio
Mówisz mi z duszy. Dobra doradca, który dąży do długoterminowej koncepcji biznesowej, może również wzbogacić się po pewnym czasie. Na przykład, zmieniłem moje wynagrodzenie za doradztwo na zrównoważone i nie zwracam uwagi na małe prowizje, które w moim przypadku nie są imponujące, ale na moje udziały w zyskach, które będą się długoterminowo kumulować. Ponadto klienci, którym pomagam zwiększyć swoje bogactwo, są lojalni, im lepiej moim klientom, tym lepiej mnie. Konwencjonalne metody pracy polegają na zawieraniu długoterminowych produktów inwestycyjnych, które do emerytury nie generują znaczących zysków. Ludzie więc regularnie płacą, nie wiedząc nawet, czy zyski zostaną osiągnięte czy też nie. Moim celem jest osiągnięcie pierwszych sukcesów widocznych w ciągu 2-3 lat i pokazanie moim klientom, że są u mnie w dobrych rękach. Następnie, roku po roku, udowadniam swoją jakość. Zamiast wyjmować pieniądze z kieszeni i czekać na niewdzięczne zaufanie, aż minie pięć lat (kara za anulowanie), aby potem wrócić i wymyślić coś nowego, zgłaszam się do moich klientów, gdy mają problemy lub osiągnęli zyski dzięki mojemu zaangażowaniu. Osobiście zastanawiam się, dlaczego ludzie inwestują w produkty finansowe, na których zyski zobaczą dopiero na emeryturze, kiedy nic już nie można zmienić. Tylko dlatego, że istnieją gwarancje państwowe i dotacje? Większości ludzi nadal nie jest jasne, że państwowe dotacje są dostępne tylko dla produktów, które z innych powodów nie zostałyby kupione ze względu na złe parametry. Przynajmniej takie jest moje zdanie. I potem mówi się o bezpieczeństwie, bezpieczeństwie i jeszcze raz bezpieczeństwie, a ludzie ufają temu tylko dlatego, że są to duże instytucje, nie zastanawiając się, co instytucje robią z ich pieniędzmi. Zbyt wiele otwartej prawdy jest niestosowne na miejscach publicznych. Organizuję prezentacje online, gdzie udzielam dodatkowych informacji, które mogą pomóc odróżnić dobre inwestycje od złych - przynajmniej częściowo. Jeśli chcą Państwo zrobić coś dla swojego wykształcenia finansowego, serdecznie zapraszam. Jeśli są Państwo zainteresowani, po prostu napiszcie PM lub e-mail.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata