Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW odmawia wypłaty premii odsetkowej.

Napisany przez aroni
Cześć, mam następujący problem: W roku 2000 wziąłem kredyt przyszłościowy na kwotę 75 000 € na finansowanie własnego mieszkania. Jednocześnie podpisałem umowę oszczędnościową BHW Tarif Dispo maxx, zgodnie z którą po przypisaniu kredyt miał zostać spłacony. Przypisanie miało miejsce 01.10.2010 roku. kredyt z mojej strony został rozwiązany zgodnie z §489 BGB na dzień 30.09. kalendarzowego roku. Nie chcę skorzystać z kredytu oszczędnościowego. Zgodnie z warunkami umowy oszczędnościowej przysługuje mi zwrot odsetek wstecznych w wysokości 3%. BHW odmawia akceptacji rozwiązania kredytu i zmusza mnie do skorzystania z kredytu oszczędnościowego. Dodatkowo odmawia informowania mojego banku o kwocie spłaty. Ktoś miał podobne doświadczenia i może udzielić mi wskazówek, jak mogę się bronić?

Napisany przez ThorstenB
Cześć, jestem w podobnej sytuacji. Mój umowa pochodzi z 2004 roku z pożyczką w wysokości 126 000 euro. To, że wypowiedziałeś ją na mocy §489 na dzień 30.09.2010, jest całkowicie poprawne. Z przydziałem BSV nie zdejmujesz kredytu hipotecznego. W tym celu musiałbyś mieć pełną kwotę 75 000 euro na koncie BSV. Raczej po przydziale pobierasz pieniądze z BSV, zabezpieczasz się kredytem hipotecznym zgodnie z umowną stopą procentową w wysokości brakującej sumy dla 75 000 euro Chyba, że masz resztę jako kapitał własny lub także jako pożyczkę od nowego banku (finansowanie dopełniające) Ja również wypowiedziałem umowę na mocy §489. Powiedziano mi, że w przypadku wcześniej sfinansowanych umów, opłata końcowa nie jest zwracana i jest oprocentowywana wstecznie w wyższej stawce. Dlatego w dniu zakończenia okresu wiążącego (u mnie 30.06.2014 - BSV jest wypowiedziane) wypłacę środki (niestety w tym dniu jeszcze nie przeznaczone do przydzielenia) i spłacę pożyczkę kwotą X. Zgodnie z moim planem potrzebuję jeszcze 95 000 euro, które zabezpieczyłem sobie jako kredyt terminowy 3 tygodnie temu. 95 000 dostałem po oprocentowaniu 3,80 efektywnie. W przypadku BHW zapłaciłbym 4,825 nominalnie za kredyt hipoteczny. Jednak nie wahaj się zgłosić się z profilaktycznie do ombudsmanki i spróbuj dodatkowo odzyskać opłatę za ustalenie wartości zabezpieczenia (kwota powinna być podana w pierwszym wyciągu z konta kredytowego). W internecie znajdziesz formularze i komentarze dotyczące orzecznictwa.

Napisany przez Exoticus
Cześć, także stoję przed podobnym problemem: - Umowa BHW Dispo-MaXX Bausparvertrag w połączeniu z kredytem z góry - Zakończenie okresu wiązania oprocentowania w roku 2013 - W zasięgu widocznego tańszy kredyt terminowy Zastanawiam się, czy BHW (poprzez obowiązkowe przeniesienie praw z umowy Bausparvertrag) faktycznie może insistować na tym, że kredyt Bausparkasse (po odjęciu zdeponowanej sumy) musi zostać użyty do spłaty kredytu z góry. Pytane jest także, jakie korzyści miałaby BHW z tego, skoro zgodnie z warunkami umowy Bauspardarlehen może być spłacone w dowolnym momencie w całości (na przykład z innym (lepszym) kredytem w innym banku). Problematyczne, na co wskazują moje obawy, jest brak woli współpracy z innym bankiem w celu refinansowania. Ponieważ bez przeniesienia i zmiany hipoteki nie można uzyskać dostępu do środków nowego kredytu. Wtedy koło się zamyka.... Czy istnieje jakiś rodzaj kodeksu regulujący relacje między bankami, w którym postępowanie w przypadku refinansowania jest uregulowane/uzgodnione? Czy ekspert mógłby się wypowiedzieć na temat całej problematyki? PS: Proszę (jeśli jeszcze nie zrobiono) pamiętać, że roszczenie o zwrot niewłaściwie żądanej opłaty za ustalenie wartości zabezpieczenia może ulec przedawnieniu koniec tego roku (2010)!!

Napisany przez Exoticus
Chciałbym ponownie zapytać o doświadczenia związane z procesem refinansowania z BHW do innej banku.

Ostatecznie proces ten zależy od woli współpracy ze strony BHW, czy faktycznie możliwe jest przeprowadzenie refinansowania z cesją itp.

Czy coś przegapiłem?

Napisany przez obelix
Po zakończeniu wiązania odsetek lub gdy kredyt zostanie spłacony, możliwa jest refinansowanie poprzez inne instytucje. Nowy kredytodawca zajmie się procesem przekazania i zabezpieczenia kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata