Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa na cele finansowania samochodu jest sensowna.

Napisany przez jw_571
Cześć, wszędzie w internecie można przeczytać, że umowy oszczędnościowe na cele budowlane nie są zbyt sensowne jako forma finansowania. Jednak około 9 miesięcy temu podpisałem taki kontrakt. Oprocentowanie kredytu: 2,34% efektywne Oprocentowanie oszczędności: 1,00% Od samego początku planowałem wykorzystać kwotę kredytu na finansowanie samochodu, gdy nadejdzie odpowiedni moment. (Zdaję sobie sprawę, że wtedy tracę wszelkie dotacje.) Niektórzy mogą teraz krzyczeć, że finansowanie samochodu poprzez umowę oszczędnościową na cele budowlane już nie jest możliwe. Ale pracownik banku potwierdził, że bausparkasse powiedział, że do 20 000 euro nie potrzebuje specjalnego potwierdzenia na co zostaną przeznaczone pieniądze. Moją strategią jest teraz, aby za kilka lat oprocentowanie oszczędności było bardziej korzystne, co pozwoli mi zostawić swoje pieniądze tam, gdzie są. Wtedy kredyt będzie wykorzystywany przy atrakcyjnym oprocentowaniu. Co o tym myślicie? Czy popełniam błąd w swojej strategii?

Re: Umowa oszczędnościowa na cele finansowania samochodu jest sensowna.

Napisany przez C. Andreas
jw_571 pisze: Witaj, wszędzie w sieci można przeczytać, że umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe nie są naprawdę sensowne do finansowania. Jednak około 9 miesięcy temu podpisałem taką umowę. Oprocentowanie kredytu: 2,34% skuteczne Oprocentowanie oszczędności: 1,00% Od samego początku myślałem o wykorzystaniu kwoty kredytu na finansowanie samochodu, kiedy nadejdzie odpowiedni moment. (Jestem świadom, że w ten sposób tracę wszelkie dopłaty.) Niektórzy teraz mogą krzyczeć, że finansowanie samochodu i umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe nie są już możliwe. Ale bankier jeszcze raz to sprawdził, a spółdzielnia oszczędnościowa powiedziała, że do kwoty 20 000 euro nie potrzebuje specjalnego dowodu na co zostaną przeznaczone środki. Moja strategia polega teraz na tym, że za kilka lat oprocentowanie oszczędności znów będzie atrakcyjniejsze i będę mógł zostawić swoje oszczędności tam, gdzie są. Wtedy ten kredyt zostanie wykorzystany po korzystnych stawkach procentowych. Jak to widzicie? Czy popełniam błąd w swojej strategii?
Witaj, tak, to nie do końca jest zgodne. 1.) Po pierwsze, błąd polega na podpisaniu umowy z Schwäbisch Hall, ponieważ musisz wpłacić 50% wpłaty, aby otrzymać kredyt w wysokości 50%. Nawet skuteczne oprocentowanie 2,34% nie pomaga w tym przypadku. 2.) Jeśli na pewno potrzebujesz kredytu, to bardzo rozsądne jest porównać wcześniej i wybrać spółdzielnię oszczędnościową, gdzie wpłacasz 30% i otrzymujesz 70% kredytu. To jest mądrość finansowa i oznacza, że musisz wpłacić mniej kapitału, aby otrzymać dużo kredytu. 3.) Twierdzenie Twojego bankiera jest błędne. Dla premii potrzebujesz potwierdzenia dotyczącego celu mieszkaniowego. W praktyce jest to nadal potwierdzane, bez konieczności dostarczania dowodów przy mniejszych wypłatach. Pytanie brzmi, jak długo to będzie trwać i czy Urząd Skarbowy faktycznie będzie w przyszłości wymagał potwierdzeń. 4.) Kwota 20 000 euro jest nieprawidłowa. Do 10 000 euro kredytu otrzymasz kredyt bez zabezpieczenia, o ile masz odpowiednią zdolność kredytową. Moja strategia polega teraz, że za kilka lat oprocentowanie oszczędności znowu będzie atrakcyjne i będę mógł zostawić swoje oszczędności tam, gdzie są. Wtedy ten kredyt zostanie wykorzystany po korzystnych stawkach procentowych. Jak to widzicie? Czy popełniam błąd w swojej strategii? Co do przyszłości, no cóż, tego nie wie nikt. Faktem jest, że z korzystnym kredytem hipotecznym oszczędzasz swoją płynność finansową. Zawsze możesz wziąć kredyt, ale nie musisz. Moim zdaniem to daje poczucie wolności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata