Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stałe czy zmienny oprocentowanie?

Napisany przez TSH
Cześć, obecnie buduję Dom i zamierzam na ten cel wydać około €400.000. Połowę mam jako wkład własny, drugą połowę będę musiał pożyczyć. Będę spłacać kredyt w wysokości €700-1000 miesięcznie. Jednak w czerwcu 2015 roku otrzymam wypłatę w wysokości €330.000, którą wykorzystam na spłatę kredytu w całości. Będzie on zatem trwał jedynie 4,5 roku. Mam teraz do wyboru 2 oferty: a) 2,85% oprocentowania z możliwością rocznej dodatkowej spłaty w wysokości €20.000. b) Zmienny oprocentowanie (obecnie 1,85%), które jest uzależnione od [nie-wiem-co]. Możliwe są dowolne dodatkowe spłaty. Jeśli oprocentowanie wystrzeli w górę, można je przekształcić w oprocentowanie stałe (ale wówczas będzie na pewno wyższe niż w a)). Oczywiście oprocentowanie w przypadku b) kiedyś wzrośnie, ale pytanie brzmi, czy b) nie jest opłacalne przy tak krótkim okresie spłaty. Co byście zrobili?

Re: Stałe czy zmienny oprocentowanie?

Napisany przez unex65
Cześć TSH, Wybrałbym bezpieczną opcję, chyba że chcesz spłacać wyższe raty miesięcznie. Ogólnie rzecz biorąc, zmienna stopa procentowa zależy od Euriboru, który jest dostosowywany co trzy miesiące. Może się zdarzyć, że przez rok będziesz mieć szczęście i stopa procentowa będzie korzystniejsza. Powinieneś także wziąć pod uwagę, że przy zmiennej stopie procentowej pobierana jest opłata manipulacyjna, która przy Twojej kwocie może być dość znacząca. Warto to sprawdzić lub zapytać. Pozdrowienia z Viersen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata