Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja pieniędzy - POMOC -

Napisany przez burnout
Cześć, więc moja sytuacja wygląda następująco: w tej chwili mam około 5000 euro do dyspozycji, a miesięcznie dochodzi około 500 euro. Korzystając z mojej karty kredytowej, mogę w krótkim okresie (do końca miesiąca) dodać 2000 euro do inwestycji, nie płacąc odsetek. Moim celem jest powiększenie moich środków. Dużo zajmowałem się tematem akcji, ale uważam, że inwestowanie kwot poniżej 10000 euro może nie być opłacalne z uwagi na opłaty, podatki itp. Zapytałem w banku o Fundusze inwestycyjne, ale wydaje mi się, że to również nie jest zbyt opłacalne. Mam nadzieję, że tutaj spotkam się z fachowcami, którzy mogą mi pokazać możliwości. Mój plan zakłada inwestycje na okres około 5 - 10 lat. Co możecie mi zasugerować?

Napisany przez 2Bolitho
na, masz świetne warunki startowe!! Tylko nie przyspieszaj, na razie trzeba skupić się na odrabianiu lekcji. Inwestowanie/lokowanie pieniędzy to złożony proces. Trzeba bardzo konkretnie ocenić daną sytuację. Ekspertem w tym przypadku jesteś TY!! Normalny budżet wydaje się działać, jeśli każdego miesiąca masz nadwyżkę 500 euro. To już bardzo dobrze. Jednak zapomnij o opcji używania kart kredytowych. Inwestowanie pieniędzy zawsze wiąże się z ryzykiem i jeśli koniecznie musisz mieć 2000 euro dostępne pod koniec miesiąca, nie jesteś wolny w swoich decyzjach. Pod presją pieniądze szybciej znikają, niż się obejrzysz. Pamiętaj: Inwestuj tylko pieniądze, na które masz wolny dostęp. Pytanie o akcje czy Fundusze inwestycyjne moim zdaniem się nie pojawia. Będziesz musiał rozłożyć swoje inwestycje na różne klasy aktywów. To znacznie zmniejsza ryzyko. Najpopularniejsze klasy aktywów to lokata terminowa i bieżąca, obligacje, Fundusze inwestycyjne i ETF-y, akcje i metale szlachetne. Później pojawią się inne produkty, ale nie mają one znaczenia na początku. Powinieneś dokładnie zapoznać się z ww. klasami aktywów. Tak, abyś rozumiał wszystkie produkty i potrafił wyjaśnić je komuś, kto nie zna się na finansach. Dodatkowo, ważne jest zapoznanie się z strategiami ryzyka i zarządzaniem finansami (np. dywersyfikacja). 5000 euro można np. rozłożyć równo między ww. klasy aktywów. W ten sposób miałbyś po 1000 euro na każdą klasę, co jest również akceptowalne pod względem opłat. (Porada: Sprawdź ofertę DAB Banku lub Cortal consors i innych. To są niedrogie banki internetowe oferujące praktycznie wszystkie instrumenty finansowe). Blog "Reich mit Plan - Budowanie majątku z łatwością - Wszystko o inwestowaniu - Finanse - Produkty inwestycyjne - Stopa zwrotu - oszczędzanie - Bogactwo" oferuje wiele informacji dla początkujących. Jednak wskazówki są dość ogólne, więc warto samemu zgłębić interesujące aspekty. Jeśli pomijałem jakieś pytania, daj znać. Ale nie zapomnij: Jeśli zaczynasz się interesować swoimi finansami, musisz też wziąć za nie odpowiedzialność. Żaden tip nie zwolni Ciebie z tego. Pracuj nad metodami. Wybór produktów będzie później łatwizną.

Napisany przez burnout
dziękuję za odpowiedź. więc lokata terminowa i lokata oszczędnościowa nie wchodzą w grę dla mnie, ponieważ nie zamierzam inwestować 5000 euro na okres około 100 euro rocznie. jeśli sprzedam używany samochód i dalej go sprzedam, zarobię dużo więcej. więc nie zamierzam inwestować moich pieniędzy w miejscu, gdzie zysk wynosi mniej niż 10%. w Cortal Consors opłata za transakcje wynosi 4,95 euro. czy ta kwota dotyczy sprzedaży i kupna, czy też każda sprzedaż i zakup jest traktowany jako jedna transakcja? mam testowe konto na mystocks.com i wszystko idzie dobrze (z 100 000 euro wirtualnych pieniędzy), otworzyłem również konto z 1000 euro i mimo że wszystko idzie dobrze, ledwo zarabiam, ponieważ opłaty w wysokości 10 euro pożerają cały zysk. raczej jestem osobą, która kupuje coś i kilka godzin później sprzedaje po zysku. nie chcę kupować czegoś, spać dwa lata, a potem sprzedać, ale day trading z moim kapitałem raczej nie wchodzi w grę.

Napisany przez Sergio
Cześć! Tutaj większość porad skupia się na zabezpieczeniach, tak jak w banku. Ale wszyscy wiedzą, że wyższe zyski są zwykle związane z większym ryzykiem. Moje doświadczenie jednak wskazuje, że ryzyko jest wysokie głównie dla krótkoterminowych inwestycji. Jeśli jest dużo czasu do dyspozycji, jak w Twoim przypadku przez 5-10 lat, ryzyko całkowicie się zrównoważa z wartością rozwoju. Początkowo zawsze istnieje pewne ryzyko. Jeśli chcesz zarabiać pieniądze poprzez daytrading, to nie będę Ci przeszkadzał, ponieważ znam kilku daytraderów, których wyniki nie są porównywalne do rentowności moich produktów inwestycyjnych. Możliwe są stopy zwrotu dzienne na poziomie 1-3%, i to przez dłuższy czas. Jeden z moich znajomych obliczył swoje wyniki za zeszły rok: średnio osiągnął zysk 1,7% dziennie, z uwzględnieniem wszystkich strat i zysków. Faktycznie osiągnął zysk na poziomie 7300%. Mimo to zalecam Ci zainwestowanie określonych kwot. Po prostu rób jedno i drugie. Kontynuuj trading z 1000 euro, które z czasem możesz zwiększyć, a 5000 euro, o których wspomniałeś, zainwestuj gdzieś indziej. Mogę także dać Ci dalsze sugestie, ale tylko podczas osobistego kontaktu. Po prostu napisz PM lub e-mail, jeśli jesteś zainteresowany. Mogę zaoferować Ci stopę zwrotu powyżej 15%*. Oczywiście wyjaśnię wszystko, dostarczę wystarczających informacji i dam Ci również czas na własne badania. Uważam, że powinno się zawierać tylko to, co się zrozumiało. Nawet najlepsze porady nic nie dadzą, jeśli nie będziesz czuł się pewnie. Nie inwestuj na oślep, ponieważ to właśnie tak robią ludzie po rozmowach sprzedażowych. Po konsultacji powinno się podjąć na spokojnie decyzję, co się naprawdę chce, a co nie. Bądź rozważny w swoich decyzjach i nie pozwól, aby ktoś narzucał Ci swoje koncepcje inwestycyjne. Rentowność poniżej 10% ledwo utrzymuje krok z inflacją, ale to już zupełnie inna sprawa... *Ta informacja opiera się na średnich stopach zwrotu z ostatnich dziesięciu do dwudziestu lat różnych produktów z mojego portfela.

Napisany przez 2Bolitho
"

Cześć!

...

Możliwe są zwroty od 1 do 3% dziennie, nawet w dłuższej perspektywie. Znajomy policzył swoją wydajność z zeszłego roku: średnio zarabiał dziennie 1,7%, uwzględniając wszystkie straty i zyski. Faktycznie osiągnął zysk w wysokości 7300%.

...

Mogę zaoferować Ci zwroty powyżej 15%*.

...

*To informacja oparta na średnich zwrotach z ostatnich dziesięciu do dwudziestu lat różnych produktów inwestycyjnych z mojego portfela.

Dotychczas traktowałem Cię jako względnie poważnego. Mam nadzieję, że się nie myliłem.

Tylko najlepsi osiągają 1% dziennie. By może jeszcze jako dodatkowe zajęcie przez dłuższy okres czasu byłoby to możliwe dla każdego. 1% dziennie brzmi niewiele, ale patrząc roczniej daje to około 3700%. Z rozsądnym zarządzaniem ryzykiem i pieniędzmi to niemożliwe. ...a nawet jeśli komuś uda się to zrobić w ciągu roku (jak ktoś zawsze wygrywa w loterii 6 trafień plus numer dodatkowy), to jest to niewiele w porównaniu z niezliczonymi osobami, które poniosły stratę w wysokości 100%.

Jeśli możesz zaoferować 15% zwrotu, dlaczego nadal pracujesz? Gwarantowanie 15% więcej lub mniej jest wysoce niepoważne. 15% rorocznie byłoby jak licencja do drukowania pieniędzy. Możliwe, tak, ale nie bez ryzyka i na pewno nie opierając się na retrospekcji.

Obiecywanie czegoś takiego wyraźnemu nowicjuszowi jest bardziej niż rażąco nieodpowiedzialne. Możemy to sprawdzić. Dam Ci 100 000 EUR. Po 5 latach otrzymam od Ciebie 200 000 EUR. Jako zabezpieczenie moich pieniędzy proponuję hipotekę lub gwarancję bankową.

@burnout: 10% rorocznie to dużo. Życzę Ci powodzenia. ...To z handlu autami brzmi dobrze. To prawdziwe przedsiębiorczo. Jeśli masz nosa i właściwą wiedzę, dlaczego nie zbudować własnej firmy z tymi 5,000 EUR. Wtedy mówimy o zupełnie innych marginesach.

O, więc nie poleciłem Ci tylko [url]lokaty[/url] i rachunku oszczędnościowego jako jedynych inwestycji. A jako część Twojego portfela majątkowego. Jak bardzo ważysz tę część, zależy od Twojej osobistej strategii. W tej chwili tylko rezerwa czeka na okazje w dziale rachunków oszczędnościowych, aby mieć stałą płynność finansową.

Opłaty za transakcje w Cortal Consors wynoszą 4,95 EUR za każdą. Skup i sprzedaż = 2x 4,95 EUR plus inne możliwe opłaty.

5,000 EUR nie są wystarczające do aktywnego handlu. Opłaty pochłaniają Twoje zyski. Masz rację. Zacząłbym od około 25 000 EUR. Przy takim kapitale zaczyna być interesujący również dla Ciebie Interactive Brokers jako partner. Dopóki nie zbierzesz wymaganego kapitału, poświęcałbym dużo czasu na transakcje papierowe i czytywanie wszystkiego na temat inwestycji, co mi wpadnie w ręce."

Napisany przez 2Bolitho
Niezwykle interesujący wątek, w którym piszą ludzie, którzy naprawdę się znają i od lat zajmują się tradingiem: 1% zysku dziennie - Aktienboard

Napisany przez burnout
Och, niestety nadal nie jestem mądrzejszy

Napisany przez Sergio
Cześć Bolitho! Szczerze mówiąc, nie jest dla mnie tak istotne, co inni myślą o mojej wiarygodności. Pracują równie wielu milionerów, którzy naprawdę by tego nie potrzebowali, jak ja na rzecz doradztwa inwestycyjnego. Ponadto 15% rocznie to nie tak wiele, a już na pewno nie granica naprawdę wiarygodnych inwestycji. Dla mnie ci, którzy wierzą w stopy inflacji na poziomie 1-3% i karmią swoich klientów inwestycjami, które nigdy nie będą przekraczać inflacji, są tymi niesolidnymi. Historia mojego znajomego nie jest wymyślona. I tak, jest on pełnoetatowym day traderem, a dla takich jak on jego wyniki wcale nie są rzadkością. Wśród wielu day traderów osiągnięcie 1-2% dziennego zwrotu nie jest tak wielkim osiągnięciem. Takie osoby jednak nie pojawiają się w publicznych forach - po prostu nie potrzebują tego. Nie muszę też przejmować się tym, czy ludzie tutaj na forum uważają mnie za wiarygodnego. Wiem, że na przykład jeden z moich klientów z zalecaną przez mnie inwestycją zarobił w ciągu ostatnich dwóch miesięcy 19%. Nie potrzebuję nikogo, kto mi mówi, czy coś takiego jest możliwe czy nie. Inny klient, który zainwestował z moją rekomendacją 3400 € (z uwzględnieniem wszystkich opłat), ma obecnie wartość około 4500 € dostępną w każdej chwili, po roku od początkowej inwestycji. Jeśli burnout jest zainteresowany, mogę mu / jej pokazać kilka możliwości oraz - co jeszcze ważniejsze - wyjaśnić system walutowy i bankowy. Nawet nie jest potrzebne spotkanie. Przeprowadzam również prezentacje online na takie cele. A jeśli mogłem komuś w jakikolwiek sposób pomóc w problemie burnoutu, moje działanie na forum już osiągnęło cel.

Napisany przez Sergio
Cześć wychodzenia z wypalenia! Człowiek nie staje się znacznie mądrzejszy po przeczytaniu jednego czy dwóch postów. Aby to osiągnąć, trzeba przeczytać znacznie więcej. Inwestycje nie są takie proste, jak tabliczka mnożenia. Z cierpliwością i pracowitością, przy założeniu chęci nauki, po pewnym czasie stajesz się znacznie mądrzejszy. Czas poświęcony na zdobywanie wiedzy to zawsze najlepsza inwestycja, jaką człowiek może dokonać. Trzymaj się tego!

Napisany przez 2Bolitho
@Sergio: Jeśli zdecydowałbyś się jedynie spalić swoją własną kapitał, to nikt by nic nie powiedział. Przerzucanie ryzyka na niezorientowanych klientów, podczas gdy samemu cieszy się się prowizjami i innymi dochodami, to zupełnie inna sprawa. W zasadzie zgadzamy się. Diversyfikacja ryzyka, inwestycje długoterminowe, preferencja aktywów realnych (przynajmniej tak mi się wydaje) i lepsza stopa zwrotu niż rzeczywista stopa inflacji. To, co mnie jednak bardzo niepokoi, to posługiwanie się wyssanymi z palca liczbami. Obecnie nie można udowodnić 10% inflacji. Ty i ja wiecie, że ilość pieniędzy obecnie w obiegu lub wprowadzana, w końcu trafi do szerokiej populacji, ale zanim to nastąpi, minie jeszcze kilka rund negocjacji płacowych i/lub programów inwestycyjnych. Co więcej, to scenariusz jest naszą DOMNIEMANIE, a nie wyznaczoną ścieżką. W chwili obecnej bardziej stawia się na ograniczenie ilości pieniędzy. Skutki tego widać codziennie na ulicach krajów śródziemnomorskich. Nie chcę nawet wypowiadać się o twoich stopach zwrotu. To po prostu oszukiwanie twoich klientów. 15% to możliwe, bez wątpienia. Ale nikt nie może tego z góry obiecać. Może jednak nadejdzie podwójne dno, a ty zaczniesz od -30% w pierwszym roku. Wtedy będzie bardzo trudno osiągnąć obiecaną stopę zwrotu. A jeśli do tego dojdzie określony czas, będziesz miał problem. W społeczeństwie niemieckim wiedza finansowa nie jest zbyt rozbudowana. Na tym zarabiasz, i to w porządku. Ale tylko pod warunkiem, że nie nadużywasz swojej pozycji ani nie składasz fałszywych obietnic. Ja trzymam się innej zasady. Ważne jest dla mnie, aby ludzie byli odpowiedzialni, posiadali realistyczne oczekiwania i sami zdobywali potrzebną wiedzę. Jedynie wtedy ludzie mogą odnieść sukces na rynkach kapitałowych w długoterminowej perspektywie. Klient personelu doradczego powinien zawsze się zastanowić, kto w rzeczywistości płaci doradcę. Istnieje ogromna różnica między płaceniem komuś ustalonej stawki godzinowej a otrzymywaniem jakichś bardziej lub mniej jawnych premii od dostawców produktów. Dziękuję za ostatni wpis w temacie wypalenia zawodowego. To bardzo odpowiedzialna rada.

Napisany przez EuroPaule
burnout pisze: gdy sprzedaję używany samochód i sprzedaję go dalej, zarobiłem o wiele więcej...
Cześć burnout, jak wynika z Twoich postów, jesteś nowicjuszem w zakresie inwestycji kapitałowych. Świetnie, że teraz zajmujesz się tą tematyką. Ważniejsza niż inwestycja Twoich pieniędzy jest jednak teraz inna inwestycja: Czas! Z postów dotychczasowych widać w jak różne strony idą opinie. Aby samemu wyrobić sobie zdanie, potrzebujesz wiedzy i informacji. Jak sklasyfikować to, co się czyta, słyszy i widzi? Dlaczego ktoś mówi i myśli dokładnie tak? Najważniejsza rada to: Poświęć czas na zdobycie ogromnej ilości wiedzy. Przyjrzyj się jak różne formy inwestycji rozwijały się w ciągu ostatnich 30 lat lub dłużej i postaraj się zrozumieć, jakie mogły być przyczyny. Bardzo ważne: Zajmij się ryzykiem! Znajomość i opanowanie ryzyka są znacznie (!) ważniejsze niż osiągnięcie najwyższej stopy zwrotu. Oblicz, co się stanie, gdy osiągniesz 80% zysku, a następnie 80% straty. Zdasz sobie sprawę, dlaczego straty są decydujące. Zobacz również ten artykuł na blogu. Musisz zdecydować, czy chcesz prowadzić biznes (z wszystkimi ryzykami) czy inwestować pieniądze. Cytat od burnout więc nie inwestuję moich pieniędzy nigdzie poniżej 10% zwrotu. Mamy obecnie absolutną fazę niskich stóp procentowych. Takie stopy zwrotu uzyskasz tylko przy bardzo dużym ryzyku. W ten sposób poruszasz się bardziej w obszarze spekulacji niż inwestycji kapitałowych. Jeszcze jedno słowo na temat doniesień o zyskach w wysokości 1,7% dziennie lub 19% miesięcznie itp. . Pod koniec lat 90. (a wtedy byłem już ponad 10 lat zawodowo w branży finansowej) takie twierdzenia mogłyby być również moje. Dzisiaj wiem, że zazwyczaj pomija się ryzyka związane z takimi stopami zwrotu (np. Długi okres trwania minimalizuje ryzyko) i dodatkowo pojawia się chciwość w człowieku, która chętnie zjada mózg. Związek między stopą zwrotu a ryzykiem nie może być przemilczany. Jest po prostu obecny. Zawsze. Powodzenia! Paule

Napisany przez Sergio
Cześć EuroPaule! To były tylko pojedyncze przykłady, które jednak nie są wyjątkiem. Średnio oczywiście nie jest to 19% w ciągu dwóch miesięcy, ale - uwzględniając straty - około 5% miesięcznie. A drugi przykład dotyczył zakupu fizycznego złota. Wszystko jest bardzo proste, ale zdecydowanie lepsze niż inwestowanie poniżej wskaźnika inflacji. ... Czy inwestowanie poniżej wskaźnika inflacji to neologizm? Czyli osiąganie rentowności poniżej wskaźnika inflacyjnego.

Napisany przez 2Bolitho
Sergio, sądzę, że wcale nie różnimy się tak bardzo. Jak już wcześniej pisałem. To, co mi się nie podoba, to ten ton reprezentanta/doradcy. Wskazywanie na zwroty z przeszłości, które w przyszłości nie będą/mogą się powtórzyć. Rozumiem, że podkreślanie ryzyka i zagrożeń nie prowadzi do zawarcia umowy. Sam pracuję zawodowo w sprzedaży.

Napisany przez EuroPaule
Sergio pisze: To były tylko pojedyncze przykłady, które jednak nie są wyjątkiem. Średnio nie jest to oczywiście 19% w ciągu dwóch miesięcy, ale - uwzględniając straty - około 5% miesięcznie.
Cześć Sergio, To naprawdę nie robi żadnej różnicy. Gdy obligacje państwowe przynoszą mniej niż 2% zysku, są to nadzwyczajne stopy zwrotu. Daleko poza jakąkolwiek zrównoważoną i rozważną inwestycją. Cytat od Sergio I drugim przykładem był zakup fizycznego złota. Wszystko bardzo proste, ale znacznie lepsze niż inwestowanie z rentownością poniżej inflacji. Dokładnie o to mi chodziło. Złoto od około dwóch lat tylko zyskuje na wartości. Do tego jeszcze tymczasowy wzrost dolara. Można było tylko odnosić zyski. Do roku 2000 było podobnie z akcjami. A złoto udowodniło, że jeśli chodzi o zmienność, nie ustępuje akcjom. Wysokie potencjalne zyski ze złota pokazują tylko jedno: ogromne ryzyko inwestowania w ten kruszec. A co z starą zasadą giełdową: kupuj tanio, sprzedawaj drogo? Czy złoto jest tanie? Cytat od Sergio ... Czy inwestowanie poniżej inflacji to neologizm ?? - czyli z rentownością poniżej wskaźnika inflacji. Te stopy zwrotu są naprawdę znacząco poniżej inwestowania poniżej inflacji - Nawet jeśli chcemy ponownie rozpocząć starą dyskusję o rzeczywistej inflacji..... . Przepraszam, ale pozostaję przy tym. Takie wskazówki dla początkującego są niebezpieczne. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
Właściwie fakt jest taki, że: Złoto i/lub srebro kupuje się dlatego, że zawsze przypisuje się im wartość własną. Nigdy nie są bezwartościowe. Osoba kupująca metale szlachetne musi być świadoma, że ceny mogą rosnąć i spadać, a także że ceny zależą od kursów walut. Faktem jest również, że oszczędności ulokowane w umowach oszczędzania, kontach oszczędnościowych itp., prowadzonych w określonej walucie, są bardzo podatne na inflację. Mam na myśli - aby podać drastyczny przykład - że za moje 10 000 euro na koncie oszczędnościowym mogę kiedyś, w przypadku dużej inflacji, dostać może tylko bochenek chleba. Jak powiedziałem, to tylko drastyczny przykład. Ja osobiście odkładam każdego miesiąca 200 euro na konto oszczędnościowe. I gdy suma się zbierze wystarczająco, kupuję za część salda kilka uncji srebra lub jedną lub dwie uncje złota. Oczywiście zawsze mam na uwadze, że metale szlachetne nie przynoszą zysków/procentów. Ale osoba inwestująca w metale szlachetne z myślą o zyskach, bierze na siebie ogromne ryzyko w przypadku spadających cen. W każdym razie ja wybrałem tę drogę, aby równocześnie mieć rezerwę gotówki i - dla mnie osobiście - długoterminowe zabezpieczenie. Ale jak już wspomniałem, to mój osobisty plan. I ponieważ każdy człowiek jest inny, każdy musi sam zdecydować, jak ulokować swoje oszczędności. Pozdrowienia PS: W Niemczech waluta ma średnią długość życia około 50 lat (Reichsmark, Goldmark, DM, DDR-M)... To tylko na marginesie

Napisany przez 2Bolitho
tak, zgadzam się całkowicie. Tylko ja bym nie stawiał wszystkiego na kartę metali szlachetnych. Ale jak już wspomniałem, to jest kwestia bardzo indywidualna.

Napisany przez EuroPaule
ProperSoul pisze: PS: W Niemczech waluta ma przeciętną długość życia około 50 lat (Reichsmark, Goldmark, DM, DDR-M)... Tak na marginesie
... to mamy jeszcze kilka dziesięcioleci na euro, abyśmy mogli spokojnie zastanowić się nad czasem po nim....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata