Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy poprzez podatek od zysków z funduszy.

Napisany przez Solala
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące podatku od zysków kapitałowych. W 2001 roku wykupiłem fundusz ubezpieczeniowy (fundusz parasolowy) w ramach kredytu hipotecznego. Co miesiąc wpłacam więc kwoty do funduszu w celu ostatecznej spłaty kredytu. Ponieważ termin związania kredytu na 10 lat kończy się w przyszłym roku, zastanawiam się nad wykorzystaniem wartości funduszu jako częściowej spłaty kredytu. Przez cały okres 10 lat fundusz odnotował ujemny wynik. Oznacza to, że wartość funduszu jest łącznie ujemna. doradca bankowy powiedział mi teraz, że w przypadku wypowiedzenia / sprzedaży funduszu muszę zapłacić organowi podatkowemu podatek od zysków kapitałowych (25%) od uzyskanych zysków kapitałowych. Tutaj właśnie pojawia się moje pytanie: przez te 10 lat fundusz nie wykazał żadnych zysków. (Mógłbym również wpłacić te pieniądze na konto oszczędnościowe i dziś miałbym więcej gotówki). Na jakiej podstawie jest obliczany podatek? Czy pod zyskami kapitałowymi rozumie się całkowitą wartość funduszu na dany dzień (obecnie ok. 15 000 €) i jaka byłaby kwota pobranego podatku odsetkowego? Dziękuję za pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Negatywny rozwój rentowności nie zależy tylko od rozwoju funduszy, ale także zwiększone koszty zakupu polisy mają ogromny wpływ, zwłaszcza gdy się zauważy, że funduszowa polisa na życie działa dopiero 10 lat! Niestety straty z inwestycji należy doliczyć do strat, które powstały, ponieważ płacili tylko odsetki lub zbyt mało spłacili kredytu. Zalecam obliczenie pozostałego długu (po odjęciu salda z polisy) i zawarcie teraz kredytu z terminową spłatą w przyszłości. Straty nie zostaną zrekompensowane w najbliższym czasie, ponieważ musieliby zabrać większe saldo i znowu płacić więcej odsetek od większej kwoty kredytu, a dodatkowe wpłaty na polisę znowu zmniejszają bezpośrednią spłatę lub doprowadzą do jej wstrzymania, co pociągnie za sobą dodatkowe koszty odsetek. Teraz przerwa, zrealizuj straty i ustal finansowanie budowlane tak, jak jest najbardziej sensowne, czyli z równą ratą i z jak największym udziałem spłaty, jaki jest dla Ciebie możliwy!

Napisany przez Solala
Dziękuję bardzo za szybką i treściwą odpowiedź. Tak właśnie też planowałem kontynuację działań Teraz czas na przerwę, zrealizowanie strat i zoptymalizowanie finansowania budowy w sposób najbardziej sensowny, czyli analitycznie i z jak najwyższym udziałem spłaty, jaki jest dla Państwa możliwy! Niemniej jednak doradca bankowy poinformował mnie, że opuszczając inwestycję, muszę liczyć się z konsekwencjami podatkowymi (podatek od zysków kapitałowych). To mnie zdezorientowało. Ponieważ różnica między wniesioną wpłatą a wypłaconą kwotą jest negatywna, nie ma podatku od zysków kapitałowych. Czy więc stwierdzenie doradcy bankowego jest poprawne, a ja czegoś źle nie rozumiem, czy może sytuacja wygląda inaczej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata