Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy prywatne ubezpieczenie zdrowotne ma naprawdę zalety?

Napisany przez ADMCI4
Właściwie zawsze słyszy się, jak wspaniale jest przechodzić do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak wszyscy wiedzą, że może to być znacznie droższe dla rodzin, ponieważ trzeba płacić oddzielne składki za każde dziecko. Jakie są dokładnie korzyści w zakresie świadczeń? Czy prywatne ubezpieczycielki rzeczywiście płacą tak dużo więcej niż te publiczne? Czy dla wielu ludzi decydujący jest jedynie status? Czy jest im ważne móc powiedzieć, że są członkami prywatnego ubezpieczyciela zdrowotnego? Jesteśmy rodziną z dwójką małych dzieci i jednym dzieckiem studiującym i chcielibyśmy wiedzieć, czy warto dla nas zmienić ubezpieczyciela. Pozdrowienia, Noel

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli chcesz przeanalizować zmianę z finansowego punktu widzenia, nie można tutaj tego omówić. Brakuje wszystkich informacji. Istotne przy tym rozważaniu jest również wybór taryfy w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Bycie członkiem PKV nie jest symbolem statusu. Świadczenia, zależne od taryfy, są faktycznie w wielu przypadkach lepsze niż w GKV. Zaczynając od zakwaterowania w szpitalu, poprzez opiekę medyczną, aż po przepisanie różnych leków.

Napisany przez neugierig
Cześć Noel77, Gerd ma rację mówiąc, że ze względu na Twoje pytanie niemożliwe jest dokonanie ogólnego stwierdzenia. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne to bardzo złożony temat, przy którym należy uwzględnić wiele kwestii. Zobacz tutaj Poniżej przedstawiłem główne zalety i wady PKV. Mam nadzieję, że po zapoznaniu się z informacjami bardziej się wyjaśnisz. Pozdrawiam, frank ____________________________ Mój blog | Informacje na temat ubezpieczeń z cennymi wskazówkami od insidersów dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - właśnie to oznacza naprawdę popełnić błąd.

Napisany przez ADMCI4
Zasadniczo zawsze wybrałbym prywatne ubezpieczenie zdrowotne przed publicznym. Jednak przed podjęciem ogólnej reformy systemu zdrowotnego zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie tylko nie ma sensu, ale też wiąże się z poważnymi ryzykami: wykluczeniem, płynnością ubezpieczyciela, kosztami w późniejszym wieku. Razem z moją rodziną zdecydowaliśmy się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne od Continentale - była to poważna pomyłka. 2 spośród 5 członków rodziny już zrezygnowało z tego ubezpieczenia - obecnie rozważamy kwestie prawne. W zasadzie można powiedzieć: Zaleca się uzyskanie pełnej dokumentacji medycznej od swojego lekarza. Najlepiej w obecności prawnika lub notariusza w celu uwierzytelnienia. Wszystkie dokumenty należy złożyć w pełni. Następnie przez najbliższe lata unikać korzystania z ubezpieczenia lub ograniczać się jedynie do minimalnych świadczeń, a ostatecznie mieć nadzieję, że nie będzie konieczności skorzystania z pełnego zakresu ubezpieczenia. Gdybym miał zgromadzone przez lata składki ubezpieczeniowe prywatnie, mógłbym również domagać się bardziej rozbudowanych świadczeń medycznych: algorytm: składki + dopłaty + prywatne opłaty w aptece, itd. - (minus) faktyczne korzyści uzyskane od ubezpieczyciela = kilkaset tysięcy euro dla mnie i mojej rodziny obecnie. Tendencja jest rosnąca. Pozdrowienia, ThomasW

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata