Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy można sfinansować studia za 50 000 €?

Napisany przez vangelof
Cześć, w planach mam rozpoczęcie studiów prawniczych w Niemczech na semestr zimowy 2011. Dysponuję kwotą 50 000 euro i chciałbym (między innymi) sfinansować nimi moje studia. Dla mnie w grę wchodzi wiele opcji (również praktycznych), byłbym nawet gotowy rozpocząć działalność gospodarczą równolegle do studiów - oczywiście w taki sposób, aby była ona kompatybilna pod względem czasowym z moimi studiami. Obliczyłem, że potrzebuję co najmniej 1000 euro miesięcznie, aby sfinansować studia. Połowa tej kwoty jest już w inny sposób zabezpieczona. W każdym razie - cokolwiek bym nie zrobił, potrzebuję dodatkowo 500 euro miesięcznie, które muszę wyciągnąć z tych wyżej wspomnianych 50 000 euro. Najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem - pomimo braku dużej wiedzy w tej dziedzinie - wydaje mi się lokowanie tych pieniędzy gdzieś, oddanie ich do jakiegokolwiek banku w kraju lub za granicą w Europie... Co zrobilibyście w mojej sytuacji rzeczowi i eksperci? Z góry dziękuję. Z poważaniem

Napisany przez Makler
Teraz nie przychodzi mi do głowy żaden produkt, który wypłaca tak wysokie świadczenia miesięcznie. Istnieją jednak obligacje z gwarantowanym oprocentowaniem od 6% do 8%, w które również zainwestowałem. Wypłaty następują jednak rocznie.

Napisany przez CFO
..gdzie należy zauważyć, że oprocentowanie w wysokości 6-8% niesie za sobą wysokie ryzyko. Aktualna stopa wolna od ryzyka wynosi obecnie około 3%, wszystko, co przekracza tę wartość, wiąże się z ryzykiem. Przykłady obligacji ordynacyjnych obarczonych ryzykiem obejmują: EECH - European Energy Consult Holding First Real Estate Grundbesitz (FRE) Future Business GlobalSwissCapital ISS GVW - Wirtschaftsclub Madrixx Omega SwissKap AG Radziłbym trzymać się z dala od nich. Pozdrowienia CFO

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata