Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Piasek naftowy w Albercie/Kanada.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, czytelniku! Od pewnego czasu czytam już to forum i uważam, że jest tutaj dużo wartościowych informacji. Ostatnio zainteresowałem się tematem ropy - zwłaszcza piasków bitumicznych w Kanadzie - i myślę o zainwestowaniu około 20 000 CHF w akcje. Przejrzałem następujące firmy: - Suncor Energy SU - Kanadyjski Naturalny Zasób CNQ - Nexen NXY - Canadian Oil Sands Trust COS.UN - Teck Cominco TEK.MVA - Western Oil Sands WTO - OPTI Canada OPC - UTS Energy UTS - Husky Energy HSE - Synenco Energy SYN Dodatkowo, warto wspomnieć o firmie budującej rurociągi Enbridge ENB, których akcje spadły w maju 2005 roku z 65 do 35 C$. Budują jednak nowy rurociąg w Albercie. Jestem skłonny zainwestować w Canadian Oil Sands Trust, ale bardzo dziękuję za wszelkie rady i serdecznie pozdrawiam. Podróżnik

Napisany przez ADMCI4
Cześć podróżniku Handlujesz tam bez większego ryzyka z tymi ciężkimi w oleju tytułami? Ale nie chcę ci przeszkadzać. Do zobaczenia.............

Napisany przez 2cybercrash
Interesująca lista Tylko najwyższa wartość Suncor jest mi znana, notowana na giełdzie amerykańskiej pod (SU) lub Frankfurt pod (SRE) lub Toronto z wyższymi opłatami i handluje się w dolarach kanadyjskich. Intensywny handel, dobre wolumeny, reaguje zmiennie na wahania cen ropy i kryzysy polityczne, ale również regularnie się odradza. Mam trochę trudności ze zdobyciem odpowiedniego wskaźnika P/E. Nigdy nie jest tanie do kupienia, nigdy nie powinienem tego oddać. Informacje są trochę skąpe, ale produkcja jest solidna, a cena ropy na poziomie 59$/baryłka umożliwia zyskowne prowadzenie działalności. Produkcja ropy z piasków bitumicznych jest jednak znacznie bardziej kosztowna i wymagająca niż z innych źródeł ropy. Wolę inwestować w pojedyncze instrumenty finansowe niż fundusze czy trusty.

Napisany przez ADMCI4
Ali pisze: hoi Podróżniku Czy nie narażasz się tam na duże ryzyko związane z ciężką ekspozycją na ropę w przypadku wszystkich tych akcji związanych z ropą? Ale nie chcę ci wchodzić w drogę. do zobaczenia.............
Cześć Ali Jestem względnie dobrze zdywersyfikowany (Roche 184/Internap IIP 0.40/Coeur dAlene 3.40). Nie lubię też ryzyka związanego z koncentracją inwestycji. Jeśli cena ropy pozostanie powyżej 60 (a tak właściwie w to wierzę) to piasek naftowy stanie się bardzo interesujący. Firma Titanum Corp będzie produkcji tytanu oraz zirkonu z popiołu z bitumu. Pozdrowienia, Podróżnik

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata