Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: praca dorywcza obok nauki

Napisany przez Ezail
Cześć! Jestem nowy tutaj na forum i mam pytanie odnośnie mojej obecnej sytuacji. Jestem stażystą w drugim roku nauki zawodu i zarabiam 513€ brutto miesięcznie, dotąd nie płacę podatków. Na początku roku przekazałem moją kartę podatkową klasy I w mojej pracy. Teraz chciałbym zacząć dodatkową pracę (mini job) obok nauki i zarabiać dodatkowo około 190€, od miasta otrzymałem drugą kartę podatkową z klasyfikacją VI. Więc moje pytanie jest dość proste. Czy teraz muszę płacić podatki i jak to jest obliczane. Czy tylko z dodatkowej pracy, czy wszystkie dochody będą sumowane? Naprawdę nie mam pojęcia. Dzięki z góry za liczne odpowiedzi.

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli jest to prawdziwa praca dorywcza, nie musisz płacić podatku. Jeśli to normalne stosunek pracy, podlegają opodatkowaniu. Rzeczywisty ciężar podatkowy zostanie ustalony pod koniec roku w zeznaniu podatkowym i wynikającym z niego zawiadomieniu o podatku. Wskazówka dotycząca prawa pracy: Koniecznie zgłoś dodatkową pracę swojemu pracodawcy. Zaniedbanie może powodować poważne problemy, jeśli pracodawca twierdzi i udowodni, że z powodu dodatkowej pracy nie jesteś w stanie zrealizować swojego obowiązku. Innymi słowy, jeśli chcesz pracować na przykład w pubie i zawsze pojawiasz się u opiekuna wyczerpany...

Napisany przez Ezail
Dziękuję za naprawdę szybką odpowiedź. Hmm, dostałem pewien rodzaj formularza rejestracyjnego, w którym pytano o numer podatkowy, więc poszedłem i jeszcze raz odebrałem kartę podatkową, więc myślę, że wszystko zostanie odpowiednio zgłoszone i dlatego też przypuszczam, że będę musiał płacić podatki, jeśli zarobię zbyt dużo. Teraz zastanawiam się tylko, czy zarabiam zbyt dużo. Ponadto rozmawiałem już na ten temat z moim przełożonym i biurem płac - niezbyt to mile widziane, ale tolerowane. Dodaję: jak jest zdefiniowana praca na pół etatu? Czy będę pracować tam 7 godzin tygodniowo?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj znajdziesz informacje na temat: Centrala Minijobu - Pracownik Gorsze wynagrodzenie w zasadzie już mocno przemawia za pracą na część etatu.

Napisany przez Ezail
Zgadzam się z tobą, ale czy w takim razie potrzebuję drugiej karty podatkowej?

Napisany przez 2Bolitho
w przypadku pracy na pół etatu. Jednak to, że teraz masz drugą pracę, też nie jest problemem.

Napisany przez Ezail
nawet jeśli ma inny klasa podatkowa

Napisany przez 2Bolitho
Nie. Jeśli pracujesz na pół etatu, tego nie potrzebujesz. Ale Twój pracodawca na pół etatu również powinien to potwierdzić. Kartę możesz po prostu przechować lub wyrzucić, ponieważ nie pracowałeś z tą kartą podatkową. Dziękuję za dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata