Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie o sumę ubezpieczenia i składki w ramach Riester-Rente.

Napisany przez bmaya
Cześć wszystkim. Od 1.10.2004 mam ubezpieczenie na życie Riester w Sparkasse w firmy ubezpieczeniowej Versicherungskammer Bayern. Teraz zauważyłem na mojej stronie internetowego bankowości, że mogę zobaczyć moje ubezpieczenia. Po kliknięciu na umowę ubezpieczenia na życie, widziałem moją miesięczną ratę (54,68 EUR) oraz datę rozpoczęcia ubezpieczenia (1.10.2004) i wpis suma ubezpieczenia w wysokości 1862 EUR. Dotychczas myślałem, że moje składki miesięczne pomnożone przez liczbę miesięcy od początku ubezpieczenia dają sumę ubezpieczenia, ale gdy to obliczam (około 6*12*54,68 EUR) wychodzi mi 3936,96 EUR. Jednak ta kwota nie zgadza się z wpisem w rubryce suma ubezpieczenia. Czy ktoś może mi pomóc? Czy zostałem oszukany? Teraz nic nie rozumiem :.( Dziękuję.

Napisany przez Sergio
Cześć! Właściwie nie wydarzyło się nic innego, co nie wydarzałoby się każdego dnia. To norma, że nie jesteśmy informowani o opłatach i kosztach bieżących. W przeciwnym razie produkt nie wyglądałby już tak ładnie. Poza tym, nie zostaliście oszukani - podobnie jest w przypadku innych ubezpieczeń z funduszem kapitałowym. Dlatego generalnie odradzam inwestowanie w ubezpieczenia. Ubezpieczenia powinny być używane tylko do tego, do czego zostały stworzone. Czyli do zabezpieczenia się przed ryzykiem. Ubezpieczenia jako forma inwestycji są mało interesujące ze względu na opłaty i niskie stopy zwrotu. Dotacje państwowe są tu wykorzystywane jako przynęta. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na Państwa pytanie. PS. Nie jest to ubezpieczenie na życie Riester, lecz ubezpieczenie emerytalne Riester. Czy jest tam nowe połączenie dotacji Riester z ubezpieczeniem na życie?? To byłoby dla mnie nowością.

Napisany przez bmaya
Wow... Głupi i niewiedzący jakim byłem, zawarłem ten kontrakt w czasie mojego nauki i no cóż... zapłaciłem cenę za lekcje. Różnica w wysokości 2074,96 zatem poszła na marne. Czy powinienem zerwać umowę, aby nie tracić bezcelowo więcej pieniędzy czy kontynuować wpłaty?

Napisany przez Sergio
No cóż, z pewnością miało to swoje dobre strony: masz teraz trochę pieniędzy, których w innej sytuacji byś nie miał, bo dawno byś je na coś wydał. W zasadzie wszelkie usługi finansowe coś kosztują. Chodzi tylko o to, czy te koszty później przekształcą się w zyski, czy ostatecznie zostanie mniej. Po takim długim czasie z rozsądnymi inwestycjami zazwyczaj zawsze wychodzi się na plus. Inaczej jest w przypadku ubezpieczeń. To zawsze Twoja decyzja, czy coś wypowiedzieć, czy nie. Ja bym jednak poczekał z działaniem, dopóki nie miałbym odpowiedniej alternatywy. Dopóki nie wiesz dokładnie, co zrobić z pieniędzmi, lepiej ich nie ruszać, w przeciwnym razie cały trud ze zbieraniem oszczędności pójdzie na marne.

Napisany przez Gerd
Cześć Niezależnie od tego, gdzie ulokujesz pieniądze, zawsze to kosztuje. Twoja miesięczna rata wynosi obecnie 54,68 €. W 2004 roku na pewno nie płaciłeś takiej kwoty. W latach 2004 i 2005 opłata wynosiła 2% od brutto. W latach 2006 i 2007 wzrosła do 3%, a od 2008 do 4%. Sumą ubezpieczenia są opłacone składki wraz z dodatkami. Przyjmując dochód za 2010 rok, oznacza to, że w 2004 roku miesięczna składka wynosiła 27 €. Przypuszczam jednak, że w ostatnich latach otrzymałeś jakieś podwyżki wynagrodzenia. Powinieneś sprawdzić swoje rozliczenie Riester, które zawsze otrzymujesz w styczniu. Zawsze jest tam napisane, ile składek zapłaciłeś w ubiegłym roku i ile dodatków otrzymałeś. Pamiętaj, że zerwanie umowy i rozpoczęcie od nowa zawsze prowadzi do strat. Jeśli powtórzysz ten proces co 5 lat, ponieważ ktoś powiedział ci, że twój program oszczędnościowy jest zły, nie osiągniesz do wieku emerytalnego niczego innego poza wysokimi stratami.

Napisany przez bmaya
Dziękuję za wiadomości. Ponieważ rozpocząłem studia, mam obecnie obniżoną comiesięczną składkę do 5 EUR, ponieważ nie spełniam warunków do otrzymywania dopłat. Po kilku dniach namysłu zdecydowałem się jednak nie rezygnować, zwłaszcza że opłaty zostały już uiszczone, a nie podjąłem żadnych innych środków zabezpieczających na emeryturę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata