Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy można otrzymać wsparcie przy pobieraniu zasiłku chorobowego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam pytanie do tego bardzo dobrze zaopatrzonego forum. Mój mąż jest już od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim z powodu naderwania mięśnia w nodze i nie jest w stanie pracować. Kilka lat temu kupiliśmy Dom i musimy co miesiąc spłacać około 1000 euro. Jeśli jednak za cztery tygodnie dostanie tylko zasiłek chorobowy, to będzie to niemożliwe. Czy w takim przypadku mamy prawo do tymczasowego wsparcia, na przykład jakieś świadczenie pomocnicze od urzędu pracy? A może uważacie, że można ubiegać się o odroczenie spłat kredytu w banku na okres pobierania zasiłku chorobowego? Pozdrowienia Taner

Napisany przez 2Bolitho
Taner pisze: Cześć! Kilka lat temu kupiliśmy Dom i musimy co miesiąc spłacać około 1000 euro. Jeśli nasz partner dostanie tylko świadczenie chorobowe za cztery tygodnie, to może to być niemożliwe do zrealizowania.
Co do właściwego pytania, niestety nie mogę nic dodać. Przepraszam. Jednak zastanawiam się zawsze, jak można się w to wplątać. Jeśli finansowanie domu jest już zagrożone w przypadku choroby trwającej ponad 6 tygodni, to coś musi być nie tak. Nie chcę nikogo urazić ani sugerować czegokolwiek. Ale jeśli kapitał w wysokości 1000 euro miesięcznie może być spłacany, to w gospodarstwie domowym powinno być wystarczająco dużo luzu, aby zrekompensować obniżenie świadczenia chorobowego. Zadam więc bardzo kontrowersywne pytanie, czy istnieją jakieś wydatki, które można tymczasowo zawiesić? Raty powinny być najważniejszym wydatkiem w Państwa gospodarstwie domowym, ponieważ jeśli kredyt się chwieje, to Wasz Dom jest zagrożony. A to może skończyć się źle. Zanim zdecydujecie się na zawieszenie rat lub podobne działanie, koniecznie porozmawiajcie z Waszym bankiem. Na pewno można znaleźć rozwiązanie, ale ja traktowałbym to tylko jako ostatnią możliwość. Przed tym warto ograniczyć wszystkie inne wydatki do minimum. Jak najlepiej rozważyć jeszcze raz to, co Pan napisał: nie będzie to w żadnym wypadku możliwe i przemyśleć, czy tak faktycznie jest. Co dokładnie można zrobić, aby mimo otrzymywania świadczenia chorobowego nadal poprawnie zarządzać dochodami?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, widzę to podobnie jak BOLITHO, jednak wątpię, czy przy udzielaniu kredytu przez instytucję kredytową brano pod uwagę taką możliwość w ocenie ryzyka, czy klient został dostatecznie poinformowany o tych ryzykach. Zresztą można za nieduże pieniądze zabezpieczyć różnicę pomiędzy rzeczywistą pensją netto a zasiłkiem chorobowym w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Oczywiście nie jest to możliwe, jeśli już jestem chory. Jednak w razie wyzdrowienia należy koniecznie zabezpieczyć przyszłe luki finansowe związane z zobowiązaniami kredytowymi. Nie można oczekiwać pomocy od urzędu pracy. Jeśli jest to poważny bank finansowy, w przypadku przedstawienia problemu zazwyczaj zawsze istnieje możliwe znalezienie rozwiązania. Tymczasowe zawieszenie rat lub ich obniżenie są całkowicie możliwe. Pozdrawiam mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata