Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Składka ubezpieczenia zdrowotnego dla przedsiębiorców

Napisany przez sf22
Cześć, jestem tutaj nowy i niepewny co do składki ubezpieczeniowej w systemie GKV (AOK) dla przedsiębiorców. Dlatego mam kilka pytań, na które chętnie bym uzyskał odpowiedź: Istnieje granica podstawy wymiaru składki w wysokości 1277,50 €. Załóżmy, że jako dyrektor zarabiasz 2000 € (co na początku prawdopodobnie nie jest realne), czy granica 1277,50 € nadal byłaby istotna? Czy trzeba dopłacić pod koniec roku, jeśli wynagrodzenie/przychód przekracza ten poziom? Jak długo obowiązuje obniżona stawka dla przedsiębiorców? Bardzo dziękuję z góry.

Napisany przez Gerd
Cześć

Zdaniem umiarkowanym dla osób zakładających przedsiębiorstwo dotyczy czasu, w którym otrzymują one dotacje. Podając swoje dochody, powinieneś być realistyczny. Aby je zweryfikować, ubezpieczyciel wymaga informacji o zeznaniu podatkowym. Jeśli okaże się, że zapłaciłeś za mało, zostanie to od Ciebie wyegzekwowane.

Napisany przez sf22
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź. Nadal nie jestem całkowicie pewny, czy powyżej kwoty 1277,50 € nastąpi dodatkowa płatność, czy też w czasach założycielskich kwota zawsze pozostaje taka sama, niezależnie od tego, ile zarabiasz, realistycznie rzecz biorąc! Jeśli firma zacznie dobrze prosperować, być może około 2000? Pozdrowienia sf22

Napisany przez neugierig
Cześć sf22, Zakładam, że mówiąc o funduszach pomocowych, masz na myśli dotację na rozpoczęcie działalności zgodnie z § 57 Ustawy SGB III. W takim przypadku, przy udokumentowaniu niższych dochodów lub odpowiednim oszacowaniu zgodnie z § 240 4 Ustawy SGB V, uzyskuje się tymczasową miesięczną kwotę referencyjną w wysokości obecnie 1.277,50 €. Ta kwota referencyjna nie jest ustalana obowiązkowo na czas dotacji na rozpoczęcie działalności, lecz raczej zależy od rzeczywistych osiąganych dochodów (zysku przed opodatkowaniem). NFZ skoryguje składki w przypadku wyższych dochodów, zgodnie z decyzją podatkową. Pozdrowienia, frank ____________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami wewnętrznymi dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero oznacza prawdziwy błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata