Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jak banki zarabiają pieniądze?

Napisany przez ADMCI4
Mam świadomość, że banki pobierają opłaty od swoich klientów za różne usługi. Oczywiście również zarabiają na odsetkach od udzielonych kredytów. Ale banki dysponują dużym kapitałem, który nie pochodzi wyłącznie stąd. Jak więc finansują się banki, czym dokładnie zarabiają tyle pieniędzy? W co inwestują pieniądze, które im są powierzone w formie oszczędności? Czy są zobowiązane to ujawnić i składać z tego sprawozdanie? Gdzie dokładnie mogę to przeczytać w odniesieniu do mojego banku?

Napisany przez 2Bolitho
Oczywiście, banki również zarabiają na rynku kapitałowym. Na przykład poprzez obligacje, akcje (lub inne udziały w firmach), nieruchomości i metale szlachetne. Całe działy zajmują się dokładnym podziałem funduszy. Lista byłaby przestarzała w chwili jej utworzenia. O ile mi wiadomo, nie istnieje obowiązek ujawnienia. Więc nie można tego po prostu sprawdzić. Możesz jednak założyć, że w praktycznie każdym banku są inwestycje, które zwykły konsument uznałby za (moralnie/gospodarczo) wątpliwe. Takie połączenie pozwala kontrolować ryzyko w miarę możliwości.

Napisany przez Sergio
W sprawozdaniu finansowym banku można znaleźć nie tylko procentowy podział środków na różne obszary, ale również informacje o tym, ile bank rzeczywiście zarobił na własnych środkach. Dlatego ludzie oburzyli się, gdy dowiedzieli się, ile Deutsche Bank wypłaciła swoim akcjonariuszom w formie dywidendy. Po dofinansowaniu państwowym wszyscy myśleli, że bankom będzie źle. Według sprawozdania finansowego w 2008 roku Deutsche Bank, jak w poprzednich latach, wypracowała około 30% zysku. PS. Faktycznie banki zarabiają dużo pieniędzy, szczególnie na inwestycjach, których odradzają swoim klientom.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, na początek warto przyjrzeć się obszarom działalności banku. Tutaj jako przykład możemy wziąć Commerzbank: https://www.commerzbank.de/media/akt...Tabellen_d.pdf W zależności od obszaru działalności generowane są marże, pobierane prowizje lub opłaty. To bardzo złożone i dosyć nieprzejrzyste nie tylko dla osób z zewnątrz. Obawiam się, że odpowiedź na Twoje pytanie brzmi, że nie dowiesz się tego. A jeśli tak, to pytanie brzmi, co chcesz zrobić z tą informacją? Co do wspomnianych przez Sergio 30%: Pytanie przy tak wysokich procentowych zwrotach zawsze brzmi, na jakiej podstawie są one obliczone. DeuBa jest w tym kontekście często oskarżana o chciwość. Niestety rzeczywista zależność - jak także tutaj - zazwyczaj nie jest podawana. Warto się nad tym zastanowić: Jakby rozwijała się cena akcji przedsiębiorstwa, które co roku osiąga znaczne dwucyfrowe wskaźniki wzrostu? A jak rozwijała się cena akcji Deutsche Banku? Czy więc zwrot z inwestycji może nie być tak istotny, jak to na pierwszy rzut oka się wydaje? Pozdrowienia od EuroPaule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata