Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto internetowe czy lepiej w tradycyjnym banku?

Napisany przez HastaSiempre
Cześć wszystkim, jestem klientem Sparkasse od zawsze. Jednak zastanawiam się, czy bank tradycyjny jest nadal konieczny w dzisiejszych czasach i czy można zaoszczędzić pieniądze przechodząc do banku internetowego (myślałem o ING-Diba). Chciałbym poznać Wasze opinie i doświadczenia na ten temat. Z góry dziękuję:-)

Napisany przez 2Escorpio
Musisz sam zdecydować, na co kładziesz wartość. Wiele osób decyduje się na banki internetowe, ponieważ zazwyczaj jest to dla nich bezpłatne, ale nie mają już osoby, do której mogliby się zwrócić. Ja wolę mieć kogoś, do kogo mogę zadzwonić, gdy coś się wydarzy, i chętnie za to płacęesco

Napisany przez Doso
Zauważyłem, że chodzę do banku przypuszczalnie raz w roku - dlaczego więc nadal płacę grube opłaty za prowadzenie konta. Zwłaszcza gdy mogę dostać lepszą usługę gdzieś indziej za darmo... Jestem teraz bardzo zadowolony z ING-DiBa.

Napisany przez HastaSiempre
Zważywszy, że nie jestem również zbytnio zadowolony z doradztwa w banku. Tam dostaje się tylko produkty, z których korzysta doradca lub bank. Aczkolwiek czasami zdarza mi się zrealizować czek. Ostatnio sprzedałem monetę krugerranda w banku. Nie wiem, jak miałbym to zrobić bez banku stacjonarnego.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, jeśli naprawdę od czasu do czasu realizujesz czeki lub chcesz sprzedać monety złote czy srebrne, zapytaj w swoim banku Sparkasse, czy i ile kosztuje tam prowadzenie konta czysto internetowego. W moim lokalnym oddziale Sparkasse prowadzenie czysto internetowego konta osobistego kosztuje połowę tego, co zwykłe konto osobiste. Wpłaty na własne konto osobiste i realizacja czeków pozostają bezpłatne. Dla czasowych zakupów internetowych, przy których potrzebna jest karta kredytowa, otworzyłem drugie konto osobiste w DKB, ponieważ jako student w lokalnej filii Sparkasse nie miałem szans na kartę kredytową albo kosztowałaby mnie 20 euro rocznie, ponieważ na pewno nie osiągnąłbym wymaganego obrotu, aby karta kredytowa stała się bezpłatna. Słyszałem także, że istnieją Sparkassen, które oferują internetowe konta osobiste za darmo albo za jednego euro miesięcznie. Zapytaj się Osobiście potrzebuję tylko oddziału do okazjonalnych wpłat gotówki. Nic więcej

Napisany przez 2Escorpio
A gdzie płacisz gotówką w DKB?

Napisany przez Doso
HastaSiempre pisze: Jednak od czasu do czasu zdarza mi się zrealizować czek. Ostatnio sprzedałem srebrną monetę Krugerranda w banku. Nie wiem, jak mogłoby to działać bez oddziału banku.
Weź kopertę zwrotną, włóż do niej czek, dołącz kartkę z numerem konta i wyślij to pocztą - niedługo potem środki zostaną wpłacone na konto. Można także zbierać monety bez konieczności odwiedzania innego miejsca - nie trzeba iść do banku.

Escorpio pisze: A gdzie płacisz gotówką w DKB?
W ogóle nie płacę gotówką... Dla wpłat gotówkowych zachowałem konto bieżące w Sparkassen i przerzuciłem je na tańsze konto online... Powinienem to od razu napisać w mojej odpowiedzi, mój błąd.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Tak nie... Na wpłaty gotówki mam konto w Sparkassen i zmieniłem je na tańsze konto online... Powinienem to od razu dodać do mojej odpowiedzi, mój błąd.
Czy w takim razie nie lepiej założyć konta w Comdirect? Oferują to samo, a można wpłacać gotówkę w Commerzbank?

No cóż,
on napisał, że od zawsze jest klientem Sparkassen i czasami realizuje czek w oddziale lub kupuje/sprzedaje monety.
comdirect jest zdecydowanie bardzo dobrą opcją, bez wątpienia.
Chciałem tylko pokazać, jak ja to robię.
Może się zdarzyć, że nie chce całkowicie odejść od Sparkasse.
Tak jak już powiedziałem, to tylko moja opinia.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: No cóż, napisał, że od zawsze jest klientem Sparkasse i czasem korzysta z oddziału, aby zrealizować czek lub kupić/sprzedać monety. Oczywiście, comdirect to zdecydowanie dobra opcja, bez wątpienia. Chciałem tylko pokazać, jak ja to robię. Może być tak, że nie chce całkowicie odejść od Sparkasse. Tak jak powiedziałem, to tylko moje zdanie.
To w porządku... kolejne pytanie odnośnie banku DKB... czy rzeczywiście wypłacanie pieniędzy bez opłat jest możliwe tylko przy użyciu karty Visa?

Napisany przez Doso
Zgodnie z informacją na stronie DKB.de, korzystanie z bankomatów DKB jest również darmowe - jednak wątpię, czy DKB ma tak wiele bankomatów.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Według DKB.de wypłaty w bankomatach DKB są również bezpłatne - wątpię jednak, czy DKB ma tak wiele bankomatów.
Oznacza to... że jeśli będziesz potrzebować większej ilości pieniędzy niż limit na karcie kredytowej... to może być problem? I podobno nie mają zbyt wysokiego limitu.

Napisany przez Sonicx
Moim limitem jest 500 euro. Nie mogę przekroczyć tej kwoty. (Choć nie planuję tego w ogóle)

Napisany przez Doso
To znaczy... jeśli potrzebujesz więcej pieniędzy niż limit karty kredytowej... to jesteś w tarapatach? I podobno nie przyznają tak wysokiego limitu. Na początek przyznają limit w wysokości 500 euro, który po wpłynięciu wynagrodzenia zostanie zwiększony po kilku miesiącach. Można jednak zawsze przelać pieniądze na konto karty kredytowej, co jest całkiem dobrze oprocentowane odsetkami dzienne, aby w zasadzie je zwiększyć.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Najpierw ustalają limit w wysokości 500 euro, który jest zwiększany po kilku miesiącach od wpływu wynagrodzenia. Zawsze jednak można przelać pieniądze na konto karty kredytowej, co jest całkiem dobrze oprocentowane odsetkami dziennymi, aby zwiększyć dostępność środków.
Ach, teraz wszystko jasne. Myślałem, że w innym przypadku trudniej będzie odzyskać pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata