Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sposoby pomnażania kapitału przy miesięcznych wpłatach

Napisany przez ErnstZweifel
Cześć Forum, niedawno ukończyłem studia i z myślą o nadchodzącym zwrocie Bafög chciałbym jakoś pomnożyć swoje oszczędności. Obecnie mam konto oszczędnościowe, ale myślę, że można z niego wyciągnąć więcej. Konta lokat terminowych jakoś mi nie pasują, bo trzeba najpierw zgromadzić określoną kwotę, zanim zostanie ona ulokowana na określoną liczbę lat. Szukam czegoś, gdzie mogę co miesiąc wpłacić pewną kwotę (np. 500 EUR), która się powiększa, a ja dostaję na nią odsetki. Nie muszę mieć elastycznego dostępu jak przy zwykłym rachunku oszczędnościowym lub rachunku bieżącym, jeśli mogę w ten sposób uzyskać wyższe oprocentowanie. Czy istnieją tego rodzaju modele? Jestem otwarty na inne propozycje, ale nie mam z nimi jeszcze żadnych doświadczeń. Czy może fundusz inwestycyjny byłby dla mnie odpowiedni? Byłbym wdzięczny za krótką ocenę sytuacji, która mogłaby mi pomóc. Albo może macie przydatne linki. Byłoby naprawdę super.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, polecam Ci zainwestowanie dużej ilości czasu w zdobycie wiedzy przed zainwestowaniem pieniędzy w cokolwiek. Pewnie jesteś jeszcze przyzwyczajony do szukania informacji i przetwarzania ich ze studiów. Wyobraź sobie, że kupujesz drogie wyposażenie do swojego najważniejszego hobby. Jak bardzo zaangażowałbyś się w ten temat i jak duża byłaby Twoja wiedza fachowa, zanim naprawdę dokonasz zakupu? Musisz osiągnąć ten poziom wiedzy, zanim zdecydujesz się na formę inwestycji. W przeciwnym razie wszystko pójdzie źle. Do tego czasu pozostań spokojny na lokacie terminowej. Oprocentowanie stanie się naprawdę ważne dopiero wtedy, gdy będzie działać na większą ilość pieniędzy. A ryzyko jest niskie (bliskie zeru) i dlatego odpowiednie dla początkujących. Przejrzyj tematy tego bloga, kilka podstaw stanie się jasnych. Fundusz inwestycyjny jest całkowicie nieodpowiedni jako forma lokaty kapitału. Można go wykorzystać do przygotowywania sosów lub zup. W drugim znaczeniu tego słowa, można nim przewozić osoby. W wielkich, drogich samochodach często siedzą bardzo ważni szefowie z własnym kierowcą.... . Jeśli dodasz s i zrobisz z tego fundusz, otrzymasz narzędzie do inwestowania kapitału. (OK, to było trochę złośliwe. Ale przecież mamy tu do czynienia z akademikiem, prawda? ;-)) Czy taki instrument jest odpowiedni dla Ciebie, nie zależy od formy prawnej funduszu, lecz od tego, co się w nim znajduje. Może to być bardzo zróżnicowane. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ErnstZweifel
Dzięki Paule - tak, oczywiście, trzeba najpierw osiągnąć odpowiedni poziom. Oczywiście, tak samo było podczas studiów: najpierw przeanalizować Related Work, a potem wyprowadzić własny podejście. Wezmę sobie do serca Twoje wskazówki. Dzięki także za link do bloga. I oczywiście przepraszam za błędną pisownię Fonds. Zawsze się denerwuję, gdy mi coś takiego przytrafia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata