Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy wystarcza zwykła karta ubezpieczenia zdrowotnego w UE?

Napisany przez ADMCI4
Moje dzieci wybierają się na obóz klasowy za kilka tygodni. Podczas gdy moja córka jedzie do Belgii, obóz mojego syna odbywa się w Holandii. Oczywiście obydwoje muszą być przygotowani na wypadek choroby. Teraz nauczyciele piszą, że powinni zabrać ze sobą międzynarodową kartę ubezpieczenia zdrowotnego. Jednakże o ile wiem, tych kart już dawno nie ma. Na naszej karcie ubezpieczenia zdrowotnego znajduje się symbol UE. Czy oznacza to automatycznie, że można z tej karty skorzystać również z usług medycznych za granicą UE? Albo co jeszcze mogłoby być wtedy innym przeznaczeniem? Pozdrawiam Paul

Napisany przez Gerd
Cześć Nie ma znaczenia, czy to jest międzynarodowa karta ubezpieczenia zdrowotnego czy karta zdrowotna UE. Należy się liczyć z tym, że lekarz może nie uznać tych kart. Nie musi tego robić. W zdecydowanej większości lekarze nie mają ochoty zajmować się niemiecką biurokracją i na końcu zostać na części swoich kosztów. Innymi słowy, płatność musi być rozliczona natychmiast.

Napisany przez liontec
ubezpieczenie zdrowotne ma jeszcze jedną wadę: transport powrotny z powodu choroby z zasady nie jest wliczony. Dlatego zaleca się wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego podróżnego. Kosztuje to już około 8 EUR rocznie na osobę dla wszystkich podróży, w zależności od dostawcy i trwania podróży, które wynosi 6 tygodni lub więcej. Istnieją także taryfy rodzinne za 20 EUR rocznie (zawierające dzieci do 18 lat). Alternatywnie istnieje możliwość wykupienia ubezpieczenia tylko na czas podróży. Osoby, które podróżują często, powinny wybrać roczną polisę. Można łatwo to załatwić przez internet.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata