Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy fundusze emerytalne są bezpiecznymi inwestycjami?

Napisany przez ADMCI4
Właściwie nigdy nie zastanawiałem się tak naprawdę, gdzie banki lub ubezpieczyciele lokują środki, które otrzymują od swoich klientów, a z których w końcu wypłacane są odsetki, nadwyżki lub zyski. Jednak gdy teraz podpisałem umowę Riester, zdałem sobie sprawę, że moje pieniądze w jakiś sposób trafiają na rynek akcji. Idą tam, gdzie tak naprawdę nie chciałem ich mieć, ponieważ bardziej zależy mi na bezpieczeństwie. W pismie informacyjnym podano, że moje pieniądze będą prawdopodobnie inwestowane w fundusze emerytalne. Niestety nie znam się na tym i chciałbym wiedzieć, jak bezpieczne one są. Chciałbym ostatecznie otrzymać swoją emeryturę Riester w przyszłości... pozdrawiam, Martin

Napisany przez 2Bolitho
Fundusze emerytalne ? Wikipedia To, co naprawdę mnie wciąga w Twoim artykule, to Twoje definicje bezpieczeństwa i ryzyka. Fundusze emerytalne są bezpieczne w tradycyjnym tego znaczeniu. Mają niskie ryzyko kursowe i generują umiarkowane i stałe dochody. Jednak fundusze emerytalne, podobnie jak wszystkie inne formy inwestycji, powinny być dobrze przemyślane. Obecnie mówi się dużo o inflacji jako sposobie na zmniejszenie zadłużenia państw. Jeśli przejdziemy do wysokiego poziomu inflacji, to fundusze emerytalne, podobnie jak wszystkie inne inwestycje na rynku kapitałowym o niskim zwrocie i bez powiązania z aktywami rzeczowymi, będą przegrywać. Ponieważ jeśli inflacja jest większa niż wzrost wartości, powoli, ale systematycznie tracisz swoje pieniądze. W zależności od poziomu inflacji, w ciągu kilku lat może być zużyta połowa pierwotnej wartości lub nawet więcej. Jednocześnie długi są w ten sposób zjadane. W tym scenariuszu zachowawczy oszczędzający finansowaliby swoje gigantyczne wydatki na kredyt i byliby tymi głupimi. Ale przecież nie narażali się na ryzyko w inwestycji. Rynek natomiast może być równie bezpieczną inwestycją. Jeśli spojrzysz na DAX, Dow Jones i inne, zauważysz następujące rzeczy: przez lata były ogromne wzrosty cen. I równie systematyczne i względnie bezpieczne, tak samo jak rozwój odpowiedniej gospodarki narodowej. Inwestując pieniądze w różne akcje w ramach tych wartości, będziesz mieć podobny rozwój. Stałe wzrosty. Zgodnie z indeksem. Oczywiście, mogą być i całkowite straty. Ale również ogromne zyski. Kluczem jest dywersyfikacja. Czyli rozkład kapitału. Dzięki temu i trochę zarządzania finansami, nawet wielki, zły rynek traci swoje straszliwe oblicze. Just 2 examples. Ale sądzę, że warto przeanalizować swoje przekonania i spojrzeć na rzeczy z innego punktu widzenia. Bezpieczne nie zawsze znaczy bezpieczne, a ryzykowne nie zawsze znaczy ryzykowne. Patrząc na świat z większą różnorodnością, można już wiele zyskać. Aha, czy sprawdziłeś swoją umowę pod kątem opłat? To również bardzo ciekawe, ile pieniędzy tam znika.

Napisany przez Gerd
Fundusze emerytalne inwestują w obligacje o stałym oprocentowaniu, na przykład certyfikaty Lehmana. To tyle jeśli chodzi o kwestię bezpieczeństwa. Z drugiej strony, Fundusze inwestycyjne są to majątki odrębne. Ich wartość może rosnąć i spadać, ale nie mogą zostać utracone. Przy dłuższym okresie inwestycji fundusze akcyjne są tak samo bezpieczne jak fundusze emerytalne, ale zdecydowanie mają wyższy zwrot z inwestycji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata