Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Budownictwo

Napisany przez beta
Nie nowe budynki, a raczej modernizacja i remonty wydają się być w trendzie. Między innymi dowodzi tego debiut na giełdzie Patrizia AG......na stronie www.n-tv.de: ----------------------------------------- Poniedziałek, 20 marca 2006 Debiut giełdowy: Patrizia Pierwsza notowanie jeszcze w marcu Spółka Patrizia AG z Augsburga planuje swoje pierwsze notowanie na 31 marca na rynku Prime Standard Frankfurckiej Giełdy Papierów Wartościowych. Termin subskrypcji rozpocznie się prawdopodobnie 27 marca. Według obecnych planów okres oferty potrwa do 30 marca. Deweloper i zarządca nieruchomości Patrizia, który zamierza wejść na giełdę, chce zaoferować potencjalnym inwestorom do subskrypcji 21,77 mln akcji. Siedem milionów papierów pochodzi z podwyższenia kapitału, podała firma w ogłoszeniu finansowym. Pozostałe 14,77 mln akcji dywidendowych pochodzi z majątku dotychczasowych akcjonariuszy. Z tego 2,65 mln przewidziano na opcję zawyżonej alokacji (Greenshoe). Akcje Patrizii będą oferowane do subskrypcji od przyszłego poniedziałku. Osoba zaznajomiona z debiutem giełdowym oszacowała wartość debiutu giełdowego Patrizii na 500 mln euro. Przy niemal 22 mln emitowanych akcji wynika z tego cena emisyjna na poziomie około 23 euro za papier. Deutsche Bank, J.P. Morgan i Sal. Oppenheim towarzyszą emisji. Z uzyskanych funduszy z debiutu giełdowego Patrizii, firma zamierza według własnych słów rozbudować inwestycje z naciskiem na nieruchomości mieszkalne w Niemczech. Ponadto usługi dla osób trzecich, zwłaszcza w strategicznym zarządzaniu aktywami nieruchomościowymi, mają być dalej rozwijane. Planowana jest także ekspansja na europejskie rynki. Patrizia głównie kupuje mieszkania od gmin i firm, remontuje je, a następnie sprzedaje dalej. Patrizii Immobilien, założona w 1984 roku, jest prawie w całości w posiadaniu rodziny. W ubiegłym roku firma zatrudniająca około 230 pracowników osiągnęła obroty wynoszące blisko 100 mln euro i osiągnęła zysk w wysokości 16,6 mln euro, według własnych danych. ----------------------------------------- Ten raport przypomniał mi Maxona, a mianowicie Nemetschek, NEM. WKN: 645290 https://forum.cash.ch/~Board3/read?99185,7 Dziś zainwestowałem moje ostatnie euro w NEM. (Jeśli gdzieś zrobi się ciasno, zawsze można zrealizować transakcję z rabatem na Adidas w zielonej strefie. ) Czy ktoś zna dobre firmy budowlane w Niemczech? Oto 25 lat NEM:

Napisany przez beat
Jeśli nadal masz zbyt wiele $, Autodesk może być dobrym wyborem, nie tylko w branży budowlanej, ale także w sektorze maszynowym. Z boomem budowlanym w D to jeszcze nie tak imponujące. Niemieccy architekci starają się wejść na rynek szwajcarski, ponieważ w Niemczech brakuje miejsc pracy. W konkursach architektonicznych w CH 30% biur pochodzi z Niemiec... Nemetschek jest w porządku. Allplan nie jest zbyt powszechny w CH, ale za to stosunkowo niedrogi VectorWorks (dawniej MiniCad), który również pochodzi od Nemetscheka, jest szeroko rozpowszechniony. Właśnie wydali nowe wydanie, które na pewno zostanie zakupione. Nie podałem Ci wartości budowlanych w D, ale oczywiście jest tam Geberit, które generuje 30% przychodów w Niemczech, z czego 70% pochodzi z sektora remontowego, i w Niemczech nadal rozbudowują swój udział w rynku i będą go rozbudowywać. Należą do kategorii akcji, które są zawsze zbyt drogie, aż je się je kupi.

Napisany przez beta
Wow, dzięki za informacje dla znawców. Znam tylko Cinema 4D od Maxon. https://www.maxon.net/ Czasami pracuję z nim. Dlatego zainteresowałem się Nemetschek. Dla mnie fundamentalne jest trudne ocenienie, która opcja będzie lepsza w średnim okresie. Autodesk czy Nemetschek. Nie jestem specjalnie fundamentalistycznym inwestorem... wtedy decyduje po prostu przeczucie: -C4D mi się podoba -Trochę fantazji związanej z WM-Baufieber -Troszkę niedoceniana wartość -Analitycy co najmniej nie widzą czerwieni...: https://www.aktiencheck.de/news/suche.m?org_nr=1915&zeige_von=2006-12-31 To może się udać :-) Pozdrowienia PS: Ostatnie $ są właściwie przeznaczone na Adobe... więc teraz rozumiem, dlaczego interesuje cię sprzęt Apple: Design to tylko pozory....czy jakoś tak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Napisany przez Dany1
beta pisze:Wow, dzięki za informacje dla znawców. Tylko znam Cinema 4D od Maxona. https://www.maxon.net/ Od czasu do czasu z nim pracuję. Dzięki temu dowiedziałem się o Nemetschek. Dla mnie fundamentalnie trudno jest ocenić, która opcja jest lepsza w perspektywie średnioterminowej. Autodesk czy Nemetschek. Nie jestem zdecydowanie fundamentalistycznym inwestorem... wtedy decyduje po prostu intuicja: -Podoba mi się C4D -Trochę fantazji związanej z MŚ w budowlance -Trochę pomijana wartość -Analitycy przynajmniej nie widzą czerwieni...: https://www.aktiencheck.de/news/suche.m?org_nr=1915&zeige_von=2006-12-31 To może wyjść dobrze :-) Cześć Beta Co masz na myśli mówiąc MŚ w budowlance? Powinno być już wszystko jasne... czy spekulujesz teraz o odbudowie po wizycie Anglików i Holendrów? :mrgreen:

Napisany przez beat
beta pisze: Znam tylko Cinema 4D od Maxon. https://www.maxon.net/ Czasami z tym pracuję. Dzięki temu zainteresowałem się Nemetschekiem.
Pieniądze zarabiają na Allplanie i VectorWorks. Cinema to bardziej dodatek, chociaż bardziej elegancki i łatwiejszy w obsłudze niż 3ds Max od Autodesk. Cytat od bety -Troszeczkę fantazji na temat gorączki budowy obiektów na MŚ- Jeśli chodzi o gorączkę budowy obiektów na MŚ, musisz postawić na koniec łańcucha pokarmowego, teraz jest ich kolej. Takie jak tynkarze, malarze, drzwi, okna itp. Projekci stoją na początku łańcucha, dla nich gorączka budowy obiektów na MŚ już się skończyła. Kiedy średni obiekt jest gotowy, projekci zaczynali 10 lat wcześniej... Jeśli projekci mają dużo pracy, możesz zainwestować w Geberita, Zehndera, AFGa, Schulthessa... ponieważ ci dostaną zamówienia. Obecnie sytuacja w planowaniu w CH układa się lepiej niż od dłuższego czasu. Cytat od bety -Troszeczkę fantazji na temat gorączki budowy obiektów na MŚ- Ostatnie $ faktycznie są zaplanowane dla Adobe... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Mam to też na liście. Chyba będzie dobrze :lol:

Napisany przez beta
beat pisze: Z budowalnym boomem w Niemczech nie jest tak potężnie. Niemieccy architekci naciskają na rynek szwajcarski, ponieważ nie ma pracy w Niemczech. Na konkursach architektonicznych w Szwajcarii masz 30% biur z Niemiec...
No, ...mamy nadzieję, że niemieccy architekci upiększą jeden lub drugi stoisko z döner kebabem do mistrzostw Europy 08 tutaj w Szwajcarii :lol: Nie zapomnij o pracach rekonstrukcyjnych :| Ale serio. Od dłuższego czasu obserwuję tę wartość, raz bardziej, raz mniej. Było dla mnie jasne, że Maxon to tylko mała perełka z tego wszystkiego. Będę zadowolony z 10-15 procentowych zysków (jeśli to możliwe!) w ciągu następnych 4 tygodni 8) Pozdrowienia

Napisany przez beta
By the way: To byłby jednak klejnot.... https://www.wall.de/de/city_marketing/concept/architects/index.asp Czy istnieje coś porównywalnego? (Nigdy nie udało mi się tak daleko zajść.....ciągle miałem do czynienia z surowcami budowlanymi i pracami ziemnymi :lol: Tylko gdy architekci znowu coś na papierze przedstawili, co było po prostu niemożliwe do zrealizowania, he he) Pozdrowienia

Napisany przez beta
beta pisze: Z zyskiem od 10 do 15 procent (jeśli to możliwe, na plusie!) Byłbym zadowolony w ciągu najbliższych 4 tygodni 8) Pozdrowienia
Ojej, znowu wyszedłem. Gładkie 5% w ciągu dwóch dni. Dla mnie w porządku. Teraz po prostu położę się na wykresie. . . KGV (wskaźniki cena/zysk) napisałem tylko, żeby ważko-udawać... bo sam nie potrafię tego obliczyć. Chciałbym przedłużyć trzymanie akcji Nemetschek, ale potrzebuję wolnej gotówki euro. Akcje Adidasu są dla mnie +4%, więc jeszcze trochę poczekam. -------------------------- Nemetschek AG znacząco zwiększa zysk 23 marca 2006, 09:50 Nemetschek AG zwiększył roczny zysk za rok obrotowy 2005 o 34,7 procent, z 8,7 mln euro do 11,7 mln euro. Jest to najlepszy wynik netto w historii koncernu Nemetschek. Zysk operacyjny (EBITA) poprawił się o 18,6 procent, z 11,0 mln euro do 13,1 mln euro. Obroty wyniosły 98,8 mln euro, w porównaniu do 96,6 mln euro w poprzednim roku. Zarząd i Rada Nadzorcza spółki Nemetschek AG przedstawiają na Walnym Zgromadzeniu w dniu 23 maja 2006 propozycję wypłaty dywidendy w wysokości 0,65 euro na akcję. Dywidenda 2003 0,00 EUR Dywidenda 2004 2,00 EUR Dywidenda 2005 1,00 EUR KGV 2004 24,0 KGV 2005 14,9 KGV 2006 11,7 ---------------------------------------------------- Pozdrowienia, ....chciał wreszcie dodać swój 300. post *Żart*

Napisany przez ADMCI4
Aktualne powodzie w Niemczech naturalnie również przyczynią się do rozwoju branży budowlanej. Szczególnie sklepy budowlane i ich dostawcy odnotują dobre obroty.

Napisany przez beta
peitschi pisze: aktualne powodzie w Niemczech na pewno będą miały wpływ na branżę budowlaną. Przede wszystkim sklepy budowlane i ich dostawcy będą miały dobre obroty.
Praktiker AG może być dobrą inwestycją w 2006 roku. Już trochę się rozgrzały. Teraz mam je na liście obserwowanych.... Pozdrawiam

Napisany przez beta
Chciałbym, żeby NEM został dłużej....ale nie.... Dzisiaj znowu +13%. Pozostaje na liście obserwowanych z nadzieją na jakąś korektę. Jeśli miałoby nastąpić załamanie, to mam teraz kilka pozycji do podłapania na mojej liście obserwowanych. Dodatkowo, obserwuję BLACK & DECKER. --------------------------------------------- 04.05.2006 - 14:29 Nemetschek zwiększa przychody i zyski Nemetschek AG, dostawca technologii informatycznych w dziedzinie planowania, budowy i użytkowania budynków oraz nieruchomości, znacznie zwiększył przychody i zyski w pierwszym kwartale 2006 roku. Przychody w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku wyniosły 23,8 miliona euro, co stanowi wzrost o 7,3 % w porównaniu z poziomem z poprzedniego roku (22,2 miliona euro). Pierwsze kwartał charakteryzował się wzrostem organicznym we wszystkich obszarach działalności koncernu Nemetschek, jak poinformowała firma w czwartek w Monachium. Akwizycja belgijskiej firmy SCIA International nv i desinwestycja acad Graph CAD Studio GmbH w miarę przychodów były praktycznie na tym samym poziomie. Wynik operacyjny (EBIT) poprawił się o około 50 % w pierwszym kwartale 2006 roku, osiągając 3,0 miliona euro (w por. 2,0 miliona euro z ubiegłego roku). Zysk netto wzrósł do 2,3 miliona euro (z ubiegłorocznego 1,5 miliona euro). Zysk na akcję wyniósł 0,24 euro (w por. 0,15 euro). Głównym powodem tego wzrostu wyniku jest poprawa marży brutto przy jednoczesnym lekkim wzroście kosztów. --------------------------------------------- Pozdrowienia PS: Zmieniłem tytuł wątku....

Napisany przez beta
Nie mogłem się powstrzymać: NEMETSCHEK (NEM) ponownie zakupiony za 20,5 €. https://www.financial.de/newsroom/news_d/65576.html Tym razem mam zamiar wytrzymać dłużej. Pozdrowienia

Napisany przez beta
Po długim konsolidowaniu NEM wydaje się teraz znowu trochę ciekawsze. Wreszcie. https://www.aktiencheck.de/suche.m?type=news_analysen&suchbegriff=DE000645290 Zapowiedziane przejęcie większości udziałów w Graphisoft wydaje się podobać inwestorom. Dziś miły skok. Pozostaję (z dobrym uczuciem) przy tym. Z pewnością na euro 08 w Austrii nadal będzie kilka innych spraw do załatwienia :-) Budujmy na wschód. NEM (dla mnie osobiście) przynależy raczej do kategorii infrastruktury, a nie tylko IT. Oczekuję wiele od NEM 07. Pozdrowienia

Napisany przez beat
Wygląda na to, że inwestorzy serdecznie przyjmują przejęcie. Graphisoft nie był w stanie osiągnąć solidnego zysku pomimo tego, że opłaty licencyjne są dwukrotnie wyższe niż u konkurentów. Graphisoft nadal będzie reklamowany jako niezależne oprogramowanie premium. Albo zarządzanie w NEM jest o wiele lepsze, albo to nic nie daje. Może jedynie NEM może coś skopiować od GS, która ma dość złe oprogramowanie... Dodatkowo centrala GS znajduje się w Budapeszcie, więc prawdopodobnie istnieją różnice kulturowe. Nie widzę tam zbyt wielkich synergii. Najwyżej możliwość skoncentrowania sił przeciwko głównemu rywalowi AutoDeskowi, który jednak zajmuje się branżą budowlaną tylko pobocznie.

Napisany przez beta
Wygląda na to, że nie jesteś fanem Nemetschek.....i z tego, co wiem, nie mam zbyt dużo doświadczenia w tej dziedzinie (wcześniej zawsze krzyczałem tylko Malta! na rusztowaniach). Wydaje się, że teraz najlepszym posunięciem jest realizacja zysków, NEM w krótkim czasie znacznie się wzmocnił. Sprzedałem je i przyjemnie dostałem 30%. Będę nadal obserwować sytuację, być może ponownie się zaangażuję. Pozdrowienia

Napisany przez beat
Nie chciałem cię zmuszać. Naprawdę nie przepadam za tym oprogramowaniem. To jednak nie mówi nic o zarabianiu pieniędzy. Nie przyglądałem się także szczegółowo transakcji, ale tylko to, co było dla mnie powierzchownie widoczne. Ale przy zysku na poziomie 30% i rosnącym wykresie, wzięcie zysków nie jest całkowicie błędne. Skąd się bierze takie akcje? Przejęcie było wyjątkowym trafem, którego nie przewidziałeś.

Napisany przez beta
beat pisze: Jak można tylko trafić na takie akcje? Przejęcie było szczęśliwym trafem, którego nie wyczułeś.
No cóż, dziś już nie tańczę na chwiejnych rusztowaniach i nie noszę butów z podnoskiem ze stali SUVA. Przez długi czas pracowałem z oprogramowaniem MAXON Cinema 4D, które bardzo mi się podobało. W pewnym momencie MAXON został przejęty przez Nemetschek....i w ten sposób trafiłem na NEM. Wyniki biznesowe wydawały mi się w porządku, .....o ile w ogóle mogłem to ocenić jako Nie-HSG-owiec :lol: :lol: . Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata