Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak składki na ubezpieczenie zdrowotne wpływają na podatek?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, mam wrażenie, że ktoś mi powiedział, że składki na ubezpieczenie zdrowotne można odliczyć od podatku. Czy dotyczy to również ubezpieczenia obowiązkowego, czy tylko prywatnego? Jeśli dotyczy to ubezpieczenia obowiązkowego, jak mogę uwzględnić to w moim zeznaniu podatkowym? Czy zwrot nadpłaconego podatku następuje automatycznie pod koniec roku przez pracodawcę? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Re: Jak składki na ubezpieczenie zdrowotne wpływają na podatek?

Napisany przez Gerd
Cześć Tzw. ustawa o uldze dla obywateli stwierdza, że od stycznia 2010 składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze będą lepiej odliczalne podatkowo. W zamian zniknie podatkowa składka lump-sum dla świadczeń zabezpieczenia. Górna granica odliczenia podatkowego została ustalona na 1900 € dla pracowników. Obejmuje to wszystkie składki na ubezpieczenie zdrowotne, opiekuńcze, ubezpieczenie od wypadków, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata