Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Średniookresowa strategia inwestycyjna ETF?

Napisany przez dmenjoy
Hallo drodzy użytkownicy forum giełdowego,planuję zainwestować część mojej pensji na dłuższy okres, około 200-300€ miesięcznie mam do dyspozycji. Część z tego (około 100€) zostanie przeznaczona na oszczędzanie długoterminowego planu oszczędnościowego, aby kiedyś opuścić mieszkanie wynajmowane.Teraz pytanie brzmi, co zrobić z resztą pieniędzy, ponieważ stopy procentowe na kontach oszczędnościowych lub lokatach są obecnie bardzo niskie.Zastanawiałem się nad założeniem planów oszczędnościowych dla różnych ETF-ów, ale zarówno fundusze, jak i miejsce przechowywania depozytu są wciąż otwarte.Planuję zainwestować pieniądze na okres około 5 lat, po tym czasie powinny być dostępne na zakup nieruchomości lub podobnego celu.Jako 26-latek, młoda osoba, chciałbym zainwestować większą część pieniędzy w fundusze akcyjne i tylko około 30/40% w bardziej stabilne fundusze obligacji.W pierwszym etapie zapytałem w Finanztest, jakie fundusze mogą być odpowiednie.Na razie do wyboru mam:1) Fundusz obligacji Niemiec z 30% inwestycjiiShares eb.rexx (WKN 628948)2) Fundusz akcji na świat z 30% inwestycjiLyxor MSCI World (WKN LYX0AG) (?)3) Fundusz akcji na Niemcy z 20% inwestycjiiShares DivDAX® DE (WKN 263527)iShares DAX® DE (WKN 593393)SSgA Germany Index Equity Fund P (WKN 588766)4) Fundusz akcji na Chiny z 20% inwestycjiAmundi ETF MSCI China (WKN A0RF40)Lyxor ETF China Enterprise (HSCEI) E (WKN LYX0DE)Lyxor ETF Hong Kong (HSI) E (WKN LYX0DF)Moje pytania są teraz:a) Czy wybrane fundusze to dobre wybory, czy też odradzalibyście inwestowanie w te spółki?b) Gdzie założylibyście plany oszczędnościowe?c) Czy w przypadku okresu około 5 lat ważenie powinno wyglądać inaczej, czyd) czy powinienem wybrać całkowicie inne możliwości inwestycyjne?Cieszę się z wszelkich sugestii, porad i wskazówek

Re: Średniookresowa strategia inwestycyjna ETF?

Napisany przez EuroPaule
dmenjoy pisze: Zastanawiałem się nad założeniem programów oszczędnościowych funduszy inwestycyjnych na różne ETF-y, ale zarówno fundusze, jak i miejsce przechowywania depozytu są jeszcze całkowicie otwarte.
Cześć, Mając na uwadze twoje wybory, można również skorzystać z funduszy indeksowych. W takim przypadku możesz otworzyć konto dla funduszy inwestycyjnych poprzez fundusz dyskontowy w ebase lub FFB itp. Jeśli nie masz już konta papierów wartościowych w banku, jest to prawdopodobnie tańsza opcja. Cytat dmenjoy: Planuję zainwestować pieniądze na okres około 5 lat, po tym czasie powinny być dostępne na zakup nieruchomości lub podobnych inwestycji. Ponieważ mam zaledwie 26 lat, chciałbym zainwestować większą część pieniędzy w fundusze akcyjne i tylko około 30/40% w bezpieczniejsze fundusze obligacji. Jeśli planujesz pięć lat, właściwie nie ma znaczenia, czy masz 26 czy 56 lat. To może być zbyt krótki i zbyt ryzykowny okres dla funduszy akcyjnych. Polecam odwiedzić ten blog na ten temat. Jeśli jesteś dość pewny, że w ciągu pięciu lat chcesz budować/kupować, zalecałbym zachowanie wyraźnie bardziej konserwatywne podejście, na przykład poprzez inwestycje w Carmignac Patrimoine lub Ethna. Pozdrowienia, Paul

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata