Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy emeryturę płaci się z brutto czy z netto?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, w zasadzie chciałbym zabezpieczyć się na starość w jakiś sposób, ale jeszcze nie jestem pewny, co naprawdę mi odpowiada. Mogę sobie wyobrazić zarówno ubezpieczenie na życie, jak i prywatne ubezpieczenie emerytalne albo wpłacanie do funduszu emerytalnego. Nawiasem mówiąc, nie pytałem jeszcze swojego pracodawcy, czy oferuje coś w tym rodzaju. Jednak bardzo mnie interesuje, aby moje składki były odprowadzane z dochodu brutto, ponieważ to daje przewagę podatkową. Czy to zależy od rodzaju zabezpieczenia emerytalnego, czy składki są odprowadzane z brutto czy z netto? A może to zależy od pracodawcy? Pozdrowienia.

Napisany przez PFC Tom
Cześć, dobrze, że zajmujesz się tym tematem. Istnieją różne formy zabezpieczenia emerytalnego. Ustawodawca stworzył różne możliwości w ramach ustawy dotyczącej dochodów emerytalnych i podzielił je na 3 warstwy. Warstwa I: ubezpieczenie ustawowe (z którego jako pracownik nie możesz zrezygnować, ponieważ składki są odprowadzane przez pracodawcę). Podstawowa lub Rüruprente. Warstwa II: Zabezpieczenie emerytalne w ramach firmy oraz RentenRiester (potocznie Riester). Warstwa III: Czyste zabezpieczenie prywatne. Uproszczając, można powiedzieć, że w warstwie I i II w fazie oszczędzania korzyścią są ulgi podatkowe lub dopłaty, ale w fazie wypłaty całość jest opodatkowana i mniej elastyczna. Warstwa III jest płatna z netto, nie otrzymuje ulg, ale jest najbardziej elastyczna wypłacana, a opodatkowanie jest stosunkowo niskie. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, która warstwa jest dla Ciebie opłacalna lub pasuje do Ciebie, należy to obliczyć, jeśli chcesz to zrobić prawidłowo. Zabezpieczenie powinno odpowiadać Twoim możliwościom finansowym. Istnieje pięć możliwości realizacji zabezpieczenia emerytalnego w ramach firmy (bAV). Twojemu pracodawcy przysługuje obowiązek zapewnienia Ci możliwości realizacji bAV. Zasadniczo masz prawo do bAV. Jest to korzystne, ponieważ składki są pobierane ze składki brutto, co pozwala zaoszczędzić na podatkach i składkach ubezpieczeniowych. Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Warstwa I: Tylko emerytura. Opodatkowanie według kohorty. Warstwa II: Riester - możliwe jest wypłacenie jednej trzeciej kapitału, reszta jako emerytura. Podlega opodatkowaniu w 100%. PPK: Opcjonalnie kapitał lub emerytura. Podlega opodatkowaniu w 100%, dodatkowo trzeba uiścić składki na ubezpieczenie zdrowotne. Warstwa III: Opcjonalnie kapitał lub emerytura. Przy wypłacie kapitału po ukończeniu 60. roku życia opodatkowane zostanie 50% zysków. Przy wypłacie emerytury po ukończeniu 65 lat 18% emerytury jest uznawane jako dochód i podlega opodatkowaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata