Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można wpłacać środki z Vermögenswirksame Leistungen na ubezpieczenie na życie?

Napisany przez ADMCI4
Usłyszałem, że jeśli pracodawca w ogóle oferuje świadczenia pieniężne z programu udziału w zyskach (VL), można je przekazać tylko do określonych form inwestycji. Na przykład przyjaciel przekazuje swoje VL do swojego funduszu emerytalnego. Czy ubezpieczenie na życie jest akceptowalną formą dla VL? Mam zamiar wykupić ubezpieczenie na życie z powodu planowanego ślubu i urodzenia syna. Do tej pory nie otrzymywałem jeszcze świadczeń z programu udziału w zyskach, ale niedługo zamierzam zmienić pracodawcę i mam nadzieję, że wtedy się dostanę.

Re: Czy można wpłacać środki z Vermögenswirksame Leistungen na ubezpieczenie na życie?

Napisany przez PI112
Cześć, Możesz wpłacać swoje środki umowne na ubezpieczenie na życie. Ponieważ zawsze musi być zawarta część oszczędnościowa, ubezpieczenie na życie związane z środkami umownymi nie jest odpowiednie dla Twoich potrzeb. Suma na wypadek śmierci po prostu okaże się zbyt niska. W takim przypadku powinieneś zawrzeć ubezpieczenie na życie z ryzykiem. Istnieją lepsze alternatywy dla wpłat środków umownych niż ubezpieczenie na życie. Jednak istotne jest, czy istnieje umowa zbiorowa, w ramach której określone są wpłaty i forma inwestycji. W niektórych branżach jest ustalone, że środki umowne muszą być przekazywane na emeryturę firmową lub produkt Riester. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć VL nie ma nic wspólnego z tym, czy pracodawca coś płaci. Każdy pracownik może skorzystać z VL i zasadniczo ma ono znaczenie tylko pod względem podatkowym w przypadku zawarcia umowy o BSV, planu oszczędnościowego VL-Fondsspar lub programu emerytalnego BAV. Wydaje mi się, że chodzi Ci o wkład pracodawcy w VL. W innych kwestiach zgadzam się z PI112. ubezpieczenie na życie to bezsensowny produkt. Lepsze jest ubezpieczenie na wypadek śmierci z ograniczonym okresem obowiązywania i wysoką sumą zabezpieczenia w przypadku śmierci, która naprawdę pomoże rodzinie, jeśli coś pójdzie nie tak. Oprócz tego, warto mieć umowę oszczędnościową, która odpowiada Twoim potrzebom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata