Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 15 000 euro na około 1 rok.

Napisany przez Lirken
Cześć. Obecnie mam 15 000€ na osobistym koncie DiBa. Oferuje ono niewiarygodne 2% oprocentowanie. Jednakże w ciągu najbliższych 1-2 lat nie potrzebuję tych pieniędzy i chciałbym je zainwestować gdzie indziej. Co byście polecili? Jesteem bardzo zajęty zawodowo i nie mam czasu przesuwać pieniędzy co miesiąc. Proszę o niezalecanie firm zagranicznych ani podejrzanych. Wiadomo, że 15 000 nie jest dużą kwotą, ale każdy zaczyna małymi krokami. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Trochę więcej informacji byłoby dobre. Co się stanie za rok? Czy będziesz wtedy potrzebować tych pieniędzy? Czy potrzebujesz dokładnie 15 000 euro? To pytanie, czy papiery wartościowe z ryzykiem strat w ogóle wchodzą w grę. W przeciwnym razie sugeruję podział. Np.: 2 500 euro na złoto/srebro, 5 000 euro na akcje, 5 000 euro na fundusze/ETF-y, 2 500 euro na obligacje. To tylko przykład. Dokładny podział zależy od twojej skłonności do ryzyka oraz oczywiście od tego, co chcesz zrobić z tymi pieniędzmi. Czyli po roku.

Napisany przez Lirken
Ok, nie jest potrzebne. Po prostu chcę być w stanie odzyskać za 1-2 lata np. auto bez ponoszenia strat. Mój ojciec inwestuje na giełdzie lub bezpośrednio w akcje od lat i na końcu efekt nie był naprawdę wart czasu i nerwów. No więc około 15 000€ leży aktualnie na wierzchu ^^ Czytałem o obligacjach emitowanych przez duże firmy. Na przykład GE z stopą zwrotu 5.6%. To byłoby miłe 840€ w ciągu roku. Ryzyko wydaje mi się tam bardzo niskie. Czy warto rozważyć?

Napisany przez 2Bolitho
Oczywiście. Ale nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę. Lepiej kupić 3 różne obligacje. Z kwotą 15 000 EUR najlepiej zainwestować w około 3 różne klasy aktywów i w każdej z tych klas 2-3 produkty. To zapewnia bezpieczeństwo w przypadku niepowodzenia inwestycji. Jeśli postawisz wszystko na jedną kartę, wszystko może szybko zniknąć. Nawet w przypadku pozornie bezpiecznych obligacji.

Napisany przez Lirken
Na jakie obszary lub firmy jeszcze można postawić? GE zajmuje się przede wszystkim przemysłem, energetyką i medycyną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata