Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jakie ubezpieczenie otrzymam przy pracy na zlecenie?

Napisany przez ADMCI4
Po tym, jak zrezygnowałem z pracy w drukarni po narodzinach moich dzieci, wkrótce będę pracować na zasadzie honorowej w dziedzinie gospodarstwa domowego. Wcześniej byłem ubezpieczony w normalnej państwowej kasie chorych przez swojego pracodawcę. W tej chwili jestem jeszcze ubezpieczony przez mojego męża, ale gdy rozpocznę pracę, nie będzie to możliwe. Czy muszę wtedy zarejestrować się w prywatnej kasie chorych czy mogę pozostać w państwowej? Pracuję na zasadzie honorowej, ale zarabiam już ponad 400 euro miesięcznie. Jakie przepisy wtedy dla mnie obowiązują? Pozdrowienia.

Re: Jakie ubezpieczenie otrzymam przy pracy na zlecenie?

Napisany przez 2Bolitho
To również działa w ubezpieczeniu zdrowotnym ustawowym. Po prostu skontaktuj się z nimi i omów sytuację. Są bardzo pomocni, przynajmniej w mojej kasie chorych. Jest zwykła stawka składki, którą trzeba zapłacić. Dla osób o niskich dochodach istnieje również zniżona stawka. Wtedy mogliśmy z tego skorzystać. Byliśmy tylko od czasu do czasu, ale zdecydowanie przekroczyliśmy 400 EUR. Udało nam się porozumieć z kasą chorych, że pod koniec miesiąca przekazałem im zestawienie dochodów, a następnie wystawili nam fakturę. Dokładnie za każdy miesiąc, w którym moja żona zarobiła więcej niż 400 EUR w formie honorarium. Działalność w zakresie gospodarstwa domowego nie jest dla mnie do końca zrozumiała. Pewne warunki muszą być spełnione, aby można było prowadzić działalność samodzielnie lub jako wolny zawód. Jeśli tak nie jest, można łatwo wpaść w fikcyjne samozatrudnienie. To zależy od zakresu zadań oraz czy jest jeden czy kilku zleceniodawców.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata