Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie firmy oferują pracownikom emerytury?

Napisany przez ADMCI4
Przed wieloma laty pracowałem w publicznej instytucji, która oferowała program emerytalny dla pracowników. Był on w całości finansowany przez pracodawcę, a ja otrzymuję emeryturę uzupełniającą po osiągnięciu wieku emerytalnego. W obecnym miejscu pracy nie otrzymuję niczego w tym rodzaju. Dlatego chciałbym ponownie zmienić pracę. Jako specjalista ds. biurowych mogę teoretycznie pracować w dowolnej branży. Czy możecie podać mi nazwy firm, w których pracownik ma możliwość otrzymania programu emerytalnego finansowanego przez pracodawcę? Pozdrowienia, Sushi

Re: Jakie firmy oferują pracownikom emerytury?

Napisany przez PFC Tom
Cześć Sushi, Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz wybierać swojego pracodawcę tylko na podstawie emerytury finansowanej przez pracodawcę? Czy nie uważasz, że gdy warunki pracy, płaca, atmosfera w pracy oraz perspektywy na przyszłość pasują, to znaczy, że znalazłeś właściwego pracodawcę? W takim przypadku zawsze możesz skorzystać z korzyści związanych z firmową emeryturą (bAV) poprzez przeznaczenie części wynagrodzenia, jeśli pracodawca nie chce dołożyć swojej części. Pokrywasz te koszty samodzielnie, ale masz oszczędności podatkowe i składkowe, ponieważ składki są odprowadzane od brutto. Pracodawca jest zobowiązany do oferowania programu emerytalnego. A może pracodawca nawet dofinansuje program oszczędzania (VL). Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata