Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy wypłata wynagrodzenia w przypadku choroby jest jednolita?

Napisany przez ADMCI4
Kochani! Osobiście nie mam tego problemu, ale moja przyjaciółka jest teraz chora od ponad trzech tygodni z powodu ciężkiego zapalenia płuc. Podczas mojej wizyty powiedziała mi, że musi szybko wrócić do zdrowia, ponieważ ma tylko prawo do czterech tygodni wynagrodzenia za czas choroby. Wiem dokładnie, że w moim przypadku i we wszystkich innych przypadkach, których znam, wynagrodzenie jest wypłacane przez sześć tygodni. Czy to naprawdę jest różne i czy pracodawca może sam ustalić, jak długo będzie wypłacał wynagrodzenie w przypadku choroby? Pozdrowienia, Modo

Napisany przez Gerd
Świadczenia związane z zachowaniem wynagrodzenia nie są jednolicie uregulowane. Ustawa określa jednak okres 6 tygodni. W umowie zbiorowej pracy może być również określony dłuższy okres. Następnie przysługuje zasiłek chorobowy. Wynoszący około 70% ostatniej pensji netto.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, To, co napisał Gerd na temat długości okresu wypłacania pensji chorobowej, jest całkowicie prawdziwe. Wyjątki występują głównie w sektorze publicznym i w służbie cywilnej. Tam płatności są dokonywane także po upływie 6 tygodni. Skąd masz informację, że 70% wynagrodzenia netto, Gerd? Wysokość świadczenia chorobowego określona jest w § 47 Kodeksu Ubezpieczeń Społecznych (SGB V). Brutto świadczenia chorobowego jest obliczane na podstawie dochodu przed rozpoczęciem okresu niezdolności do pracy. Wynosi ono 70 procent ostatniego pełnego miesięcznego dochodu brutto, ale maksymalnie 90 procent ostatniego pełnego miesięcznego dochodu netto. Przy obliczaniu uwzględnia się także jednorazowe wypłaty dokonane w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed okresem niezdolności do pracy. Regularne nadgodziny oraz odstępstwa od ustalonego wynagrodzenia mają pozytywny wpływ na wysokość świadczenia chorobowego. Regularne oznacza na przykład w przypadku nadgodzin, że w ostatnich trzech rozliczonych miesiącach przed ustąpieniem okresu niezdolności do pracy musiała być co najmniej jedna nadgodzina przypadająca na miesiąc. W przypadku nieregularnego wynagrodzenia (np. wynagrodzenie akordowe) brane jest pod uwagę średnie wynagrodzenie z ostatnich trzech miesięcy. Więc moje brutto świadczenia chorobowego wynosi około 90% od netto. Odliczany jest od tego udział pracownika w: Ubezpieczeniu emerytalnym Ubezpieczeniu od bezrobocia Ubezpieczeniu opieki. Więc jeśli mam raczej niskie dochody i tym samym mniejsze obciążenie składkami ubezpieczeniowymi, kwota netto świadczenia chorobowego jest zdecydowanie wyższa niż 70% od wynagrodzenia netto. z poważaniem mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata