Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można przenieść polisę kapitałową na dziecko przed terminem wygaśnięcia?

Napisany przez Friedrich
Jestem w wieku 46 lat. Zastanawiam się nad ubezpieczeniem kapitałowym z jednorazową wypłatą około 100 000 euro, ochroną w razie śmierci w wysokości 50 000 euro, oraz gromadzeniem nadwyżek. Po 12 latach trwania ubezpieczenia, krótko przed jego wygaśnięciem, cała kwota powinna być przeniesiona na moje dziecko (wtedy 16-letnie), które nie posiada jeszcze żadnych dochodów i jest objęte niższym opodatkowaniem. Czy to możliwe? Jak znaleźć najkorzystniejszego dostawcę w tym zakresie? Dziękuję za informacje. Pozdrawiam, F.

Re: Czy można przenieść polisę kapitałową na dziecko przed terminem wygaśnięcia?

Napisany przez C. Andreas
Friedrich pisze: Jestem 46-letni. Zastanawiam się nad zawarciem ubezpieczenia kapitałowego z jednorazową wpłatą w wysokości około 100 000 euro, z ochroną na wypadek śmierci w kwocie 50 000 euro oraz gromadzeniem nadwyżek. Po 12 latach trwania polisy, tuż przed wygaśnięciem, całość kwoty ma być przekazana na moje dziecko (które będzie wówczas miało 16 lat), nie posiadające jeszcze żadnych dochodów i podlegające niższemu opodatkowaniu. Czy jest to możliwe? Jak znaleźć najtańszego dostawcę? Dzięki za informację. Pozdrowienia, F.
Cześć, Tak, to jest możliwe. Ubezpieczonym w tym przypadku będzie dziecko. Informacje znajdziesz u Christian Andreas - Twój broker ubezpieczeniowy online w Rastatt - Emerytura od 60 roku życia. Istnieją właściwie tylko dwa sensowne podejścia. Z jednej strony można od razu wpisać dziecko jako ubezpieczonego i ubezpieczającego. Rodzice muszą w takim przypadku wyrazić zgodę na zawarcie umowy ubezpieczenia przez swoje małoletnie dziecko, ale nie trzeba niczego zmieniać, jeśli dziecko ma samodzielnie opłacać i zarządzać umową w przyszłości. Z drugiej strony, można również wpisać dziecko jako ubezpieczonego i pozostawić rolę ubezpieczającego jednemu z rodziców. Tu również później można bez problemu przenieść umowę na dziecko poprzez prostą zmianę ubezpieczającego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata