Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: 2006: Rok technologicznych akcji WHEN rok na Nasdaq)

Napisany przez Marktinsider
Można sobie wyobrazić, że rok 2006 będzie rokiem akcji technologicznych. Nie oczekuję przesady jak w przypadku bańki internetowej, chociaż niektórzy ludzie wyraźnie nie potrafią się nauczyć. Wymagania sprzętowe aplikacji (programów i zwłaszcza gier) stale rosną. W ostatnim czasie pojawiło się kilka innowacyjnych rozwiązań, które skłonią wielu użytkowników PC do przesiadki na: - Procesory wielordzeniowe z niższymi taktowaniami i mniejszym poborem energii, ale z większą łączną mocą obliczeniową - Technologia 64-bitowa (CPU i oprogramowanie) - PCI-Express (szczególnie dla kart graficznych) - Dyski SATA (Serial-ATA, zwłaszcza dla dysków twardych) - Technologia SLI dla kart graficznych - Napędy blu-ray i HD-DVD - Windows Vista z bardzo wysokimi wymaganiami sprzętowymi (dla interfejsu klickibunti) - HDTV (telewizja wysokiej rozdzielczości): Nowa generacja telewizorów. Produkcja telewizorów plazmowych i LCD kwitnie. Dzięki MŚ w piłce nożnej sprzedaż telewizorów powinna iść dobrze. - Playstation 3 od Sony (trzeba pomyśleć o wszystkich podzespołach, które muszą być do niej wyprodukowane) Aktualnie nie inwestuję w akcje i nie mam pieniędzy na koncie online tradingowym, ale niedługo to zmienię. Jakie akcje mogą być dobre w tym roku? - Intel (INTC), pomimo wysokiej wyceny - ATI Technologies (ATYT), oferuje także dobre karty graficzne! - Dell, mimo że tylko duży i znany dystrybutor komputerów PC - ewentualnie Symantec... ale nie jestem do końca przekonany co do SYMC Na razie trzymałbym się z daleka od: - Adobe (ADBE), ponieważ kurs skoczył z poniżej 10 do 35 USD. Warto obserwować rozwój kursu do połowy roku. Firma zdobywa monopol w dziedzinie grafiki i animacji. Nie ma wielu alternatyw. - Microsoft (MSFT), ponieważ nie planuje się innowacyjnych nowości w kolejnej wersji Windows/Office... szczególnie firmy będą trzymać się z dala

Napisany przez ADMCI4
Marktinsider pisze: Obecnie nie inwestuję w akcje i nie mam pieniędzy na koncie do handlu online, ale niedługo to się zmieni. Cieszę się, że również będziesz zaangażowany na giełdzie. Zawsze problemem jest u doradców bankowych to, że chętnie udzielają porad dotyczących czegoś, na co osobiście mają niewielkie lub żadne zainteresowanie. Prawdopodobnie chcą pozostać możliwie niezależni i ostrożni, ale mi to nie pomaga, gdy wyważam ryzyko. Lepiej doradca, który również stawia czoła swojemu portfelowi. Lancelot

Moje prognozy spełniają się już teraz: - ATI Technologies wczoraj +8.39% - Symantec wczoraj +6.56%

Lancelot pisze: Lepiej mieć doradcę, który także bierze udział w inwestowaniu.
Nie zgadzam się z tym. Kiedy samemu się uczestniczy (na rynkach), traci się neutralny punkt widzenia i patrzy się na rzeczy raczej z własnej perspektywy. Osoby niewykupione zachowują spokój i potrafią ogarnąć całą sytuację.

Napisany przez ADMCI4
To nie do końca moje zdanie. Kiedy jest się wewnątrz (na rynkach), traci się neutralność i zazwyczaj patrzy się na rzeczy z własnej perspektywy. Osoby nieinwestujące zachowują spokój i mogą mieć ogólny obraz sytuacji. Dobry inwestor właśnie tego nie robi... Bardzo mnie zaciekawiła wysoka wycena Intela, na co się Pan/Pani tę wycenę opiera? Dla mnie Microsoft należy do portfela technologicznego. Natomiast unikałbym inwestycji w firmę Symantec.

Cupra pisze: Wysoko oceniana przez Intel mnie zaskakuje, na co się to odnosi?
Na zazwyczaj pomijaną miarę Stosunek ceny do wartości księgowej. Wartość księgowa na akcję wynosi w przypadku Intela zaledwie 6,11 USD, a aktualny kurs notuje się na poziomie 19,70 USD. Wskaźnik ten wynoszący 3,22 wydaje mi się zbyt wysoki. Wskaźnik cenowy zysku (KGV) mieszczący się w uczciwym zakresie (15,51 na przyszły rok). Kapitalizacja rynkowa firmy jest o 10 miliardów dolarów wyższa od jej uczciwej wartości. Uczciwa wartość firmy składa się z kapitalizacji rynkowej łącznie z akcjami preferencyjnymi plus długi pomniejszone o dostępne środki pieniężne (gotówka) i inne aktywa, które można bezpośrednio zamienić na gotówkę (równoważne gotówce). Nawet jeśli kurs w dolarach pozostanie stabilny: przy tracącym na wartości dolarze, zagraniczni inwestorzy (szwajcarscy) będą w tyle. Ponadto na całym świecie jest kilkanaście producentów CPU. A ponieważ teraz praktycznie wszystkie firmy korzystają z CPU Intela, dalszy wzrost jest niemożliwy. Wręcz przeciwnie, może być tylko gorzej, na przykład jeśli Dell lub Gateway nagle zaczną korzystać z CPU AMD zamiast Intel CPU.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata