Jeśli chodzi o szczegóły dotyczące Smava, nie mam zbyt dużo informacji, ale zakładam, że również tam pożyczkodawcy są zainteresowani odzyskaniem swoich pieniędzy. Być może są tam trochę bardziej skłonni do ryzyka, stąd też wyższe oprocentowanie, ale to w sumie wszystko.
Decyzję co do tego, jakiego samochodu ktoś chce jeździć i ile może na to przeznaczyć, musi podjąć każdy sam. Ale mam kilka uwag:
Po pierwsze, ja również pracuję. Nasze czterogłowe gospodarstwo domowe osiąga średnią krajową na poziomie średnio-wysokim. Jeżdżę 15-letnim vaneem rodzinym, który nie ma zbyt dużej wartości rynkowej. Jak już mówiłem, każdy musi podjąć swoją decyzję.
Zaciąganie
kredytu na samochód jest jednym z najgłupszych wyborów pod względem finansowym, jakie można podjąć. Z jednej strony płaci się odsetki za pożyczone pieniądze, co jest już dość drogie. Z drugiej strony, samochód traci na wartości z każdym dniem oraz kilometrem. To również kosztowne. Im droższy samochód, tym większe koszty eksploatacyjne. Nie mówiąc już o tym, że
ubezpieczenie od niespłacenia
kredytu może też być kosztowne.
W Twoim przypadku idziesz jeszcze dalej. Banki nie chcą, więc idziesz gdzie indziej i płacisz jeszcze wyższe odsetki. To nie może być dobre rozwiązanie. Banki nie odmawiają bez powodu. Dokonują oceny ryzyka. Jeśli nie są gotowe na ryzyko, trzeba się zastanowić nad decyzją.
Nie wiem, w jakich warunkach żyjesz. Ale czy kiedyś zrobiłeś zestawienie? Przeciwstawiłeś wszystkie wpływy wydatkom? Czy byłeś szczery i bardziej pesymistycznie oszacowałeś swoje dochody oraz zaokrągliłeś wydatki z łaski? Pomyślałeś o rezerwach na naprawy, urlop, telefon, komputer, nowy telewizor i inne ważne rzeczy dla siebie? A może nawet zrobiłeś rezerwę na nowy samochód? I, co najważniejsze, rezerwę na budowę majątku/emeryturę?
Mieszkasz jeszcze w domu? Bo inaczej nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić, jak chcesz to wszystko zrobić. A nawet jeśli tak jest. Planujesz pozostać tam, aż spłacisz samochód? Nie można pozbawić się całkowicie elastyczności...
Podejrzewam, że są sposoby na zdobycie pieniędzy. Polecam Ci to dokładnie przemyśleć, zbyt wielu ludzi wpadło w pułapkę długów.