Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zadanie i pytanie specjalistyczne

Napisany przez Simona
Jak należy rozumieć split (1:1)? Nie znam tego terminu, czy ktoś wie? Dzięki i pozdrawiam, Simona

Napisany przez ADMCI4
skomplikowana sprawa...! Mam nadzieję, że nie mówimy obok siebie..!! Rozumiem to następująco: Spółka decyduje się na podwyższenie kapitału (w opisanym przez Ciebie przypadku podwyższenie dwukrotne). Finansowanie odbywa się za pomocą środków spółki. Dzięki temu akcjonariusz otrzymuje dodatkową darmową akcję za każdą posiadana akcję. Informacja bez gwarancji... :wink: Ciao Lu

Napisany przez 2cybercrash
Akcje są często dzielone na 2, cena spada o połowę, a liczba akcji się podwaja. W razie wątpliwości lepiej zapytać!

Napisany przez Simona
Dziękuję :!: Pozdrowienia Simona

Napisany przez ADMCI4
Czasami nawet zmiana synonimu lub nazwy akcji spowoduje, że bank przeprowadzi mutację, taką jak podział akcji. Otrzymujesz nową akcję o nazwie xy_neu w zamian za starą akcję o nazwie xy_alt.

Napisany przez ADMCI4
Z książki Przewodnik - Pojęcia z finansowego świata (Wydawnictwo F+W): Aktiensplit: Podział istniejących akcji na takie o mniejszym nominale. Kapitał zakładowy pozostaje bez zmian, zwiększa się jedynie liczba akcji. Podział ma ułatwić handel papierami wartościowymi. Podział 1:1 w rzeczywistości ma mało sensu. Czy mogłoby to być błąd drukarski? Rozbicie w proporcji 1:10 jest powszechne, gdy akcje po dłuższym wzroście wydają się drogie. Felice

Napisany przez ADMCI4
Nie będę zbyt długo spekulować, co oznacza 1:1. Samodzielnie to odkryj! Przy danych finansowych nie występują tylko literówki, ale także po prostu brak zrozumienia tematu. Te dwa czynniki często się łączą. Dzisiaj rano dowiedziałem się od agencji AWP o SEZ: W drugim kwartale dochód netto będzie znacząco wyższy i wyniesie ponad 90 mln CHF przy marży EBIT powyżej 5%. Byłoby pięknie. Prawdziwa wiadomość brzmi: W drugim kwartale 2006 roku Grupa SEZ zakłada znacząco wyższy dochód netto ponad 90 mln CHF przy marży EBIT ponad pięć procent. Potrzebna jest kompetencja. Lancelot

Napisany przez Simona
Felice pisze: Z książki Przewodnik - Terminy finansowe (Wydawnictwo F+W): Aktiensplit: Podział istniejących akcji na te o mniejszej wartości nominalnej. Kapitał akcyjny pozostaje niezmieniony, zmienia się tylko liczba akcji. Poprzez podział ma być ułatwiona handlowość papierami wartościowymi. Podział 1:1 właściwie ma mało sensu. Czy to mogłoby być błąd drukarski? Przy podziale 1:10 jest to normalne, gdy akcje po dłuższym wzroście wydają się drogie. Felice
Tak, to było oczywiste. Teraz to brzmi: Podział 1:3 = Stan x 4 Dzięki jednak i Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Tak, to było oczywiste. Teraz mówimy: Split 1:3 = iloczyn x 4
Simona, widzę, że jesteś trochę chciwa. :wink: 1:3 oznacza, że z 1 robisz 3, a nie od razu 4. :!: Dla większych zakupów chętnie zabiorę cię ze sobą jako negocjatora cenowego.

Tak więc widać, jak nawet doświadczeni inwestorzy mają trudności z relatywnie prostymi transakcjami, zmianami struktury akcji? Co to konkretnie oznacza? Nieźle, jeśli forum akcji może pomóc. Czasami nawet zliczanie do 3 lub mnożenie staje się gordyjskim węzłem.

Napisany przez richard100
Tak, aby pozostać przy temacie, należy wspomnieć o odwróconym rozszczepieniu. Był to temat podczas kryzysu na giełdzie w latach 2000-2003. Istniały akcje, które były tak silnie zdeprecjonowane, że groziło im wypadnięcie z danego indeksu. Dlatego przeprowadzono odwrócone podział akcji. Na przykład 10:1 Z 10 akcji zrób 1. NT było takim przypadkiem. Zostało zatwierdzone na Walnym Zgromadzeniu. Jednak nie zostało zrealizowane, ponieważ, o zaskoczeniu, kurs akcji zaczął rosnąć i oddalał się od granicy 1$. Jeśli dobrze pamiętam, takim przypadkiem była również ATT (Jednak nie jestem pewien)? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Ja, jestem bogaty, a potem mieliśmy 1:0 w Swissair :wink: Lancelot

Napisany przez Simona
beat pisze: Cytat od Simony Tak, to było oczywiste. Teraz to brzmi: Podział 1:3 = Stan x 4 Simona, wygląda na to, że jesteś trochę chciwa. :wink: 1:3 oznacza, że z 1 robi się 3, a nie od razu 4. :!: Chętnie zabiorę cię ze sobą na większe zakupy jako negocjator cen.
Ja też tego nie rozumiem, ale tak teraz jest. :lol: Dla mnie podział 1:3 oznacza już trzy akcje z jednej, czyli np. przy kursie 180.- będą trzy akcje po kursie 60.-. Sgit nüt wos nid git.- :?: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Co rozumiesz przez darmowe akcje: Wydanie darmowych akcji w proporcji 1:3 Firma SolarWorld AG (ISIN: DE0005108401) podnosi swoją dywidendę. Zarząd zintegrowanego koncernu technologiczno-produkcyjnego w branży solarnych zaprezentuje na Walnym Zgromadzeniu 24 maja 2006 roku propozycję podwyższenia dywidendy do 0,50 euro za akcję (w porównaniu do poprzedniego roku: 0,1 euro za akcję). W ten sposób po raz szósty z rzędu naszym akcjonariuszom udział w sukcesie biznesowym naszej firmy, mówi przewodniczący zarządu Dipl.-Ing. frank H. Asbeck. Walne zgromadzenie ma również zdecydować o emisji darmowych akcji. Zarząd planuje w ramach zwiększenia kapitału z zysku netto przydzielić nowe papiery wartościowe w proporcji jeden do trzech. Oznacza to, że nasi akcjonariusze otrzymają trzy dodatkowe akcje za każdą posiadana, co oznacza, że całkowita liczba akcji spółki SolarWorld AG wzrośnie czterokrotnie do 55,86 miliona sztuk - wyjaśnia Dipl.-Kfm. Philipp Koecke, dyrektor finansowy SolarWorld AG. ************************************************** *********** Proszę czytać powoli i skoncentrowanie. 1 + 3 = 4 :?: I wtedy, jeśli posiadasz 100 akcji w cenie 220 euro, otrzymasz trzy dodatkowe (w sumie trzysta) - po cenie 220 euro :?: Wtedy posiadasz 400 :?: :idea: :lol: Za jaką cenę :?: :roll: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez speedskater
Simona pisze: A potem, gdy masz 100 akcji w cenie 220.-, czy dostajesz kolejne trzy (trzysta w tym przypadku) - w cenie 220.- :?:
Oznaczałoby to oczywiście, że cena musiałaby być podzielona przez 4. Czyli nowa cena wyniosłaby 55 franków, czy źle to widzę? Byłoby to podział w stosunku 1:4 i znowu miałbyś swoje 4 akcje! Ale dlaczego nie dokonałbyś po prostu podziału? Czy ktoś wie, jaka jest dokładna różnica?

Napisany przez beat
Simona pisze: A co rozumiesz przez darmowe akcje: Wydanie darmowych akcji w stosunku 1:3 SolarWorld AG (ISIN: DE0005108401) podnosi swoją dywidendę. Zarząd zintegrowanego koncernu technologicznego i produkcyjnego w dziedzinie energii słonecznej na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu 24 maja 2006 r. zaproponuje podwyższenie dywidendy do 0,50 (rok poprzedni: 0,1 euro na akcję. W ten sposób po raz szósty z rzędu umożliwiamy naszym akcjonariuszom uczestnictwo w sukcesie biznesowym naszej firmy - mówi przewodniczący zarządu frank H. Asbeck, dypl. inż. Zarząd ma także zadecydować o wydaniu darmowych akcji. Planowany jest program zwiększenia kapitału poprzez emisję nowych papierów wartościowych w proporcji jeden do trzech. Oznacza to, że nasi akcjonariusze otrzymają trzy dodatkowe akcje za każdą posiadana akcję, co spowoduje czterokrotne zwiększenie ogólnej liczby akcji SolarWorld AG do 55,86 miliona sztuk - wyjaśnia dyrektor finansowy SolarWorld AG, Philipp Koecke, dypl. ek. ************************************************** *********** Proszę czytać powoli i skupić się. 1 + 3 = 4 :?: I wtedy, mając 100 akcji w cenie 220.-, otrzymasz trzy dodatkowe (czyli trzysta w tym przypadku) - w cenie 220.- :?:
Oczywiście to nie jest podział akcji, ale zwiększenie kapitału własnego. Kapitał akcyjny zostanie czterokrotnie zwiększony, a wartość nominalna pozostanie bez zmian. W związku z tym dla każdej akcji zostanie wyemitowana 3 nowa akcja, a kurs zostanie podzielony czyli czterokrotnie obniżony. Teraz pytanie, co to przyniesie Tobie i Solarworldowi? Zwiększy to płynność, co jednak można byłoby osiągnąć również poprzez podział akcji. Więc dlaczego zwiększenie kapitału? Na pewno będzie to uzasadnione gdzieś na stronie internetowej. Pozostawiam to Simoni, to przecież jej dziecko. :wink: Akcje korekcyjne Akcje z emisji zwiększającej kapitał społeczeństwa. Są przyznawane staremu akcjonariuszowi bez dopłaty w określonym stosunku do starych akcji. Kurs akcji obniża się zgodnie z przeprowadzonym zwiększeniem kapitału, dzięki czemu wartość depozytowa inwestora pozostaje niezmieniona. Stosowany często termin "darmowe akcje" jest w tym przypadku mylący.

Dziękuję za interesujące informacje na temat sprawy Solarworld. To, co wymyślił pan Asbeck, prawdopodobnie skłania do zastanowienia nie tylko inwestorów w CH-Ländli? To z pewnością może być zamierzone, dość pomysłowe jak na warunki niemieckiego rynku. „Zakamuflowane” zwiększenie kapitału poprzez podział akcji, nazywane rozdaniem darmowych akcji? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem, jest to dla mnie zupełnie nowe. Oprócz tego uważam, że wartość akcji Solar jest przesadnie przeceniona, dlatego trzymam się z daleka od tego hokus-pokus. Wydaje mi się, że ciekawszą i bardziej solidną inwestycją jest wartość Conergy, która prezentuje dane jutro, ale wycena jest również wysoka! Postaram się ocenić to jutro. Oczywiście, jeśli zobaczymy próbę manipulacji ceną ropy do poziomu 100$/baryłka przez USA, te akcje energetyczne-alternatywne będą niezbędne nawet dla rakiety pokerowej.

Napisany przez Simona
Tutaj również jest jasno: Conergy planuje wypłatę dywidendy i podział akcji 17 marca 2006, 06:58 Zarząd spółki Conergy AG przedstawił Radzie Nadzorczej propozycję zagospodarowania zysku, zgodnie z którą część zysku bilansowego za 2005 rok ma być przeznaczona na wypłatę dywidendy w wysokości 0,30 euro na akcję na ogół 10 milionów akcji uprawniających do dywidendy. Ponadto zarząd zwraca uwagę na wyjątkowo pozytywny kurs akcji spółki Conergy AG i proponuje zgromadzenie nabywców akcji do podjęcia decyzji o podziale akcji. Podział akcji ma polegać na zwiększeniu kapitału zakładowego spółki Conergy AG z dotychczasowych 10 000 000,00 euro o 20 000 000,00 euro, na 30 000 000,00 euro poprzez emisję 20 000 000 nowych akcji z prawem do dywidendy od 1 stycznia 2006 r. Za każdą akcję akcjonariusz otrzyma dodatkowo dwie darmowe akcje. ************************************************** ********** Bez dalszych pytań :lol: Jestem ciekawa co przyniesie jutro. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Simona pisze: Brak dalszych pytań :lol:
Zakładam, że jako inwestor w branży solarno-energetycznej interesuje Cię dlaczego zwiększenie kapitału społecznego - zaraz przy dwóch z Twoich protegowanych - jest tak interesujące. Czy to w branży jest plagą, czy raczej trendem? Pewnie nas oświecisz. :lol:

Napisany przez Simona
Raczej trend, często chce się uczynić akcje bardziej atrakcyjnymi do kupienia. 8) Nie trzeba koniecznie czekać, aż żaden z normalnych śmiertelników nie będzie już w stanie tego sobie pozwolić - np. Pargesa jesienią zeszłego roku. (Co prawda dotyczy to zupełnie innej branży). Często mówi się: Po prostu za drogie... ops: Poza tym, w tych przypadkach sprawa nie jest jeszcze rozstrzygnięta, lecz dopiero planowana... zobaczymy. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Jesteśmy karmieni informacjami o tej sprawie krok po kroku - to mi się nie podoba. Jakby ktoś chciał zrobić zamieszanie.Więc kolejna orzeszka dla małp:Skutki podatkowe: firmy Conergy i Solarworld są niemieckie. Jakie są skutki podatkowe dla niemieckich i szwajcarskich akcjonariuszy? Istnieją (co najmniej) dwa aspekty:- Obowiązek podatkowy od otrzymania darmowych akcji.- Obowiązek podatkowy od otrzymania zwrotów kapitału, jeśli takie praktyki byłyby stosowane w Niemczech.Lancelot

Napisany przez beat
Przemknąłem okiem przez raport roczny Solarworld z 2005 roku: Przez aż 13!! różnych stron poruszono temat podwyżek kapitału. Ostatnia (przed aktualną) została podjęta 7.02.06 r. (podwyżka o 10%). Wcześniej to z trzymiesięczną regularnością. Dla mnie akcje nie wchodzą w grę, bo musiałbym poświęcić na to pełny etat, aby stale uaktualniać moje księgi finansowe. Prawdopodobnie niektórzy obliczają błędnie wskaźnik KGV! :lol:

Napisany przez ADMCI4
Nie! Czyli jeszcze gorzej niż w przypadku Speedel? Proponuję zamknąć ten wątek. Lancelot

Napisany przez Simona
Posłuchaj, szlachetny rycerzu, tutaj chodzi o akcje solaryczne, nie farmaceutyczne. :P Co powiesz na trochę budującego humoru? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
A co z moim dowcipem o Swissair? Czyż on też nie został rozbity? Lancelot

Napisany przez Simona
To było naprawdę tragiczne; niestety, w tej firmie od lat była już beczka z dziegielem. ? Liczby są krwiste, a menedżerowie, cóż, nie chciałbym używać mocnych słów. ? Ale proszę, nie zarzucaj mi teraz, że brałem udział w zbiórce funduszy sponsorowanej przez Novartis. ? Być może Speedel jeszcze się odbije (jestem nawet prawie pewien, to tylko kwestia czasu) - chociaż bez mojego udziału - przecież jeszcze nic nie produkują, co dałoby się pozwać, i nie mają jeszcze oddziału w USA. A potem są firmy, które mogą przedstawić pozytywne wyniki... Ale lepiej nie będę tu podawać nazwisk. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Simona
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez Simona
Dotyczy kursów wejścia lub wyjścia, elastyczności: Często zastanawiam się, dlaczego inwestorzy najczęściej ustawiają swoje kursy wyjścia na tzw. okrągłe liczby lub składają zlecenia bankowe w ten sposób. Być może opór byłby mniejszy, gdyby większość nie chciała sprzedawać swoich tytułów po 120,-, 130,-, 135,- itp., tylko np. po 120,45 lub po 21,11 zamiast po 21,10. Albo np. jeśli celem kursowym byłoby 15,-, dlaczego nie sprzedać po 14,98, 14,99. Czy myślę zbyt skomplikowanie - czy może bankier, który kiedyś mnie tego nauczył, był w błędzie? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Być może mamy wstręt do liczby 9999.-? Być może nadal mamy opory przed sprzedażą i mamy nadzieję, że akcja się nie powiedzie? Myślę, że raczej skłaniamy się ku dobrze proporcjonowanym - okrągłym :lol: - liczbom.

Napisany przez Simona
:lol: Oczywiście, całkowicie zgodnie z zasadą: Chum hörr no chli lub też zrozumiałe dla inwestorów spoza kantonu: Hörr uf - i has gärn! @ Lancelot: Czy mógłbyś to dla mnie poprawnie przetłumaczyć na język angielski? (Międzynarodowe zrozumienie) Dziękuję :!: Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata