Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Mińska Kasa Oszczędności Sparbrief

Napisany przez Alfred0
Serwus razem, czy ktoś ma doświadczenie z lokatami kas oszczędnościowych oferowanymi przez Sparkasse München? Oto co się stało. Wpłaciłem pieniądze na tę lokatę. Okres trwania 5 lat. Po tym czasie, ma się 30 dni na podjęcie decyzji co z tym zrobić. Wypłata, ponowna lokata itp. Koniec okresu zapadalności był 31.10.2010. Około rok temu pracownik banku, dyrektor oddziału Pan Z., zwrócił mi uwagę, że przy mojej lokacie bankowej zapomniano o założeniu książeczki oszczędnościowej. Jego wyjaśnień dlaczego, dlaczego itp. nie mogłem zrozumieć. Bank, którym ufam (???) pewnie wie, dlaczego. Więc tak się stało. Pod koniec października 2010 roku dostałem od banku informację, że lokata ... zakończenie okresu trwania... standardowe bla, bla. 2.11.2010 poszedłem do banku, by przelać pieniądze na konto bieżące. Dyrektor oddziału stwierdził, że nie można, ponieważ książeczka lokatowa banku została kompletnie przeniesiona z 31.10 na 1.11. na zwykłą książeczkę oszczędnościową, a teraz trzeba przestrzegać trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, lub wypłata jest możliwa tylko pod warunkiem akceptacji opłat karbacyjnych. Czy to normalne??? Co o tym sądzicie? Pozdrowienia Alfred P.S. Mam nadzieję, że to zrozumiale.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, to normalne. Niemniej jednak powinieneś móc wypłacić określoną kwotę bez konieczności wcześniejszego wypowiedzenia. W moim przypadku w Sparkasse jest to 2 000 EUR.

Napisany przez Alfred0
Tak, to na pewno było możliwe. Ale dlaczego dostaje się wtedy list z banku informujący, że można dysponować pieniędzmi? Czy to nie jest bardziej teoretyczne? A całe obliczenie odsetek nie będzie też poprawne, bo trzy miesiące zmierzają do zera. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony. Pozdrowienia Alfred

Napisany przez EuroPaule
Alfred0 pisze: Tak, to by na pewno było możliwe. Ale dlaczego potem dostaje się list od banku oszczędnościowego, że można dysponować pieniędzmi? Czy to nie jest bardziej teoria? A obliczenia całkowitego oprocentowania nie są poprawne, ponieważ trzy miesiące idą w kierunku zera. Szczerze mówiąc, brakuje mi słów.
Cześć Alfredzie, przepraszam, jeśli teraz może to zabrzmieć ostro, niesprawiedliwie lub niefair. TO TY podjąłeś decyzję, żeby ulokować swoje pieniądze w opisanych warunkach. Nie bank oszczędnościowy. To oni tylko zaoferowali Ci produkt, który tak Ci się spodobał, że kupiłeś. Na pewno otrzymałeś wszystkie warunki umowy. Ale kto czyta małą czcionkę? Przecież ufamy naszemu bankowi. W temacie banków i doradztwa polecam ten artykuł. Jest jednak coś pozytywnego: Prawdopodobnie teraz nauczyłeś się z niewielkim bólem, że zaufanie jest zasadniczo dobre, ale sprawdzenie i dogłówne przemyślenie jest jednak lepsze... Ponieważ poziom oprocentowania na książeczki oszczędnościowe jest bardzo niski, kara za wcześniejsze rozwiązanie umowy nie powinna być dramatyczna. Być może odliczą ci ją, jeśli skorzystasz z innego produktu banku oszczędnościowego...... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Alfred0
EuroPaule pisze: W przeszłości podjąłeś decyzję o zainwestowaniu swoich pieniędzy na opisanych warunkach. Nie w Kaśce. Pozdrowienia, Paule
Cześć, Paule, Pytanie brzmi, czy w momencie zawarcia umowy warunki były takie, jakie teraz są prezentowane? Jesienią 2005 roku zdecydowałem się na lokatę terminową. Nie wydano mi do tego książeczki oszczędnościowej! W jesieni 2009 roku została wydana książeczka oszczędnościowa (data wystawienia listopad 2009), którą rzekomo potrzeba do lokaty terminowej. Moje podejrzenie jest takie, że w 2005 roku ten przyjazny dla klienta konstrukt finansowy nie istniał. Pozdrowienia, Alfred

Napisany przez EuroPaule
Alfred0 pisze: Pytanie brzmi, czy warunki określone w chwili zawarcia umowy były takie jak teraz przedstawiane?
Pfüati Alfred, Teraz nie jestem pewien, jakie dokumenty są wymagane przy zawieraniu lokaty terminowej, ponieważ nigdy nie znalazłem się w sytuacji, że musiałem coś takiego podpisywać.... Na pewno jednak istniały już w 2005 roku dostatecznie surowe przepisy dla banków. Przejrzenie Twoich dokumentów mogłoby pomóc. Jeśli się z tym nie uporasz, może warto udać się do biura ochrony konsumenta. Ale prawdopodobnie nie będzie to opłacalne. To, co opisujesz, brzmi jak normalne działania bankowe i dość normalna reakcja klienta. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Alfred0
EuroPaule pisze: Cześć Alfred, nie jestem pewien, jakie dokumenty trzeba dostarczyć przy zawieraniu lokaty terminowej, bo nigdy nie musiałem tego robić.... Ale na pewno już w 2005 roku istniały wystarczająco surowe przepisy dla banków. Warto więc sprawdzić swoje dokumenty. Jeśli nie uda ci się znaleźć odpowiedzi, może pomoże wizyta w stowarzyszeniu konsumentów. Ale prawdopodobnie się to nie opłaci. To, co opisujesz, wydaje się być zwykłym działaniem bankowym i dość normalną reakcją klienta. Pozdrowienia, Paule
Cześć Paule, fajne jest to, że nawet specjalista od sprzedaży (kierownik oddziału) nie potrafił znaleźć, gdzie to jest napisane. Jego słowa brzmiały: "Boże mój, w 2005 roku jeszcze nie pracowałem w Sparkasse. Co robili wtedy moi koledzy???? Po prostu zapomniano". Twój link pokazuje dokładnie, jak można być oszukanym. Nie warto kłócić się o parę euro. Więc lepiej zlikwidować książeczkę oszczędnościową i poczekać trzy miesiące. Ale i tak mnie to denerwuje, bo dokładnie na tym liczą. Pozdrowienia Alfred

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata