Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Inwestycja w akcje z ochroną kapitału

Napisany przez Karat
Bank Ludowa Vorarlberg i Bank HYPO Vorarlberg w dniu 21.04.2006 wprowadziły na rynek 2 produkty inwestycyjne gwarantujące ochronę kapitału w wysokości 100% na koniec okresu inwestycji (okres trwania 10 lat). - «Swiss Top Ten Garantieperformer 100%» - «Indiaplus Garantieperformer 100%» Oba te produkty inwestycyjne wydają mi się bardzo interesujące. Nie znam jednak Banku Ludowego Vorarlberg i Banku HYPO Vorarlberg, które gwarantują ochronę kapitału tych produktów. Kolejnym minusem jest długi okres trwania produktów. Oczywiście inwestycje można sprzedać przed upływem terminu, ale wtedy bez ochrony kapitału. Jaka jest twoja opinia na ten temat? Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.theinvestor.ch Pozdrowienia Karat

Napisany przez Hans
Super, dobrze byłoby dokładnie przeczytać drobny druk, mam nadzieję, że nie jest tak jak w przypadku innych produktów, gdzie ochrona kapitału OBOWIĄZUJE TYLKO rocznie, w przeciwnym razie szybko stracisz kasę....

Napisany przez Karat
Hallo Hans Nein, jak już pisałem, ochrona kapitału obowiązuje do zakończenia produktu za 10 lat. To są dokładnie 2 punkty, które trochę mnie martwią: 1. Ochrona kapitału tylko do zakończenia za 10 lat 2. Sprzedaż w trakcie okresu trwania może przynieść stratę kursową, ale jeśli poczekasz, nie ma ryzyka w tej kwestii. Mogę Cię uspokoić. Przeczytam nie tylko drobny druk, ale wszystko kilka razy. Nie tylko z powodu ukrytych zagrożeń, chciałbym też poznać wasze krytyczne opinie. Kupię produkt tylko wtedy, gdy spełni wszystkie moje warunki. Jest mnóstwo wyboru. Ale właśnie te dwa produkty wydają mi się bardzo odpowiednie dla ostrożnego inwestora, aby tanio zabezpieczyć 2 obszary akcyjne (Azja i Szwajcaria). Prawdopodobnie pojawią się też produkty dla innych obszarów. Co mnie też interesuje, to jakość emitentów. Dzięki za dalsze opinie i wskazówki. Karat

Napisany przez ADMCI4
Tylko na chwilę muszę odejść.. sprawdzę produkty później.. Bank Hypo Landesbank ma rating AAA. Około 75% należy do landu Vorarlberg.... https://www.hypovbg.at/

Napisany przez richard100
Cześć Karat, przyjrzałem się temu sprawie. Wydaje mi się, że pod względem zdolności kredytowej nie ma się do czego przyczepić. Choć wiele może się wydarzyć w ciągu 10 lat. Osobiście lubię, gdy od czasu do czasu coś wpada do kasy. Tutaj przez 10 lat nie ma nic, a nawet nie jest pewne, czy coś się pojawi. 10 lat to długi okres. Innymi słowy, ten instrument inwestycyjny mnie nie przekonuje. Pozdrowienia, Rich.

Napisany przez Karat
Cześć Rich W przypadku tego produktu rozliczenie jest zawsze kwartalne. Oznacza to, że jeśli w danym kwartale odnotowano pozytywną wydajność, można ją już uwzględnić. Jeśli wydajność w danym kwartale jest negatywna, nie otrzymuje się nic w danym kwartale. Z tego, co rozumiem, negatywna wydajność nie jest jednak kompensowana już uznaną za dobrą wydajnością. Czyli przez wszystkie kwartały ma się szansę zaistnieć. Można teraz dokonać zwrotu czasu dla tych produktów na ostatnie 10 lat. Prawdopodobnie wypadłoby się całkiem nieźle, patrząc przez cały okres trwania. Chociaż w ciągu ostatnich 10 lat był również bardzo słaby okres (2000). Jednak muszę ci przyznać, że termin płatności jest naprawdę długi. Uważam, że zdolność kredytowa emitentów jest dobra! Patrz odpowiedź od urswi! Również nie ustaliłem jeszcze kwestii podatkowej. Karat

Napisany przez beat
Cześć Karat, Nie przyjrzałem się dokładnie temu produktowi, ale... 10 lat to cholernie długi czas! Sprawdźmy wartości od tyłu. Prawdopodobnie przekraczają 100%. Oznacza to, że nie potrzebujesz pełnej ochrony na 10 lat. Co się stanie, jeśli przez 3 lata będziemy mieli spadek, potem 5-letni supercykl, a potem znów spadek...???? Znajdziesz się w inflacyjnym minusie 20%. Wyobraź sobie, że mamy rok 1996 i wprowadzony zostaje produkt Top Ten. Jakie tytuły są w nim zawarte? Co przegapiłem do 2006 roku! W Top Ten znajduje się kilku dywidendowych płatników. Nie widać tego od razu. Gdy słyszę 10 lat, natychmiast myślę o oprocentowaniu składanym - może się szybko przewinąć na poziomie 30% - oraz o inflacji. Nie dzisiejsze stawki, ale średnioterminowe. Jeśli więc myślę o dokonaniu inwestycji, która gwarantuje mi zachowanie kapitału (nie siły nabywczej!) przez 10 lat, a może jeszcze coś więcej. Minus prowizje i opłaty skarbowe. Nie, w takim razie mogę po prostu dokonać jednorazowego depozytu. Może na rok, gdy płomienie na horyzoncie staną się widoczne. W tym Top Ten znajdują się również 2 moje ulubione: Geberit, Holcim. Mówi wiele o produkcie, że uwzględniono takie akcje jakościowe. Zobacz sobie wykresy. Geberit można było kupić i pozostawić na dłużej, przyniósł dużo pieniędzy. Jednak teraz osiągnęli poziom, który wymaga aktywnej obsługi, co Holcim robi już od dawna. Jeśli kupiłeś Holcim w 2000 roku, jesteś nadal na tym samym etapie. Stwórz swój własny koszyk i zarządzaj nim z zasadą: w słabości... w sile... a za 10 lat... Albo zrób wymarzone wakacje z kilkoma zdjęciami pamiątkowymi. Nadal możesz z tego korzystać za 10 lat. Jest to inwestycja, która im starszy się stajesz, tym bardziej wartościowa. ?

Napisany przez Karat
Cześć Beat, Dziękuję za Twoją opinię. Musisz jednak przeczytać prospekt emisyjny pod podanym linkiem. Tam jest wyjaśnione, jak rozwija się wydajność, jeśli wszystko idzie dobrze. Z takim produktem można uczestniczyć na rynku nawet z mniejszym kapitałem. Jeśli muszę kupić 10 tytułów, powinienem móc zainwestować co najmniej 100 000,00 franków. Nie muszą to być akcje z Top10Swiss. Można także kupić SMI (lecz bez ochrony kapitału). Myślę, że produkt z akcjami z Indii i okolic byłby dobrym sposobem na skorzystanie z tego produktu. Za niewielkie pieniądze (20 000,00 franków) można zdywersyfikować portfel w interesującym, ale również ryzykownym obszarze inwestycyjnym. Jeśli sytuacja w Azji będzie się rozwijać jak dotychczas, to wydajność może być dość wysoka, a nie inwestuje się tylko w kilka tytułów, jak to jest w normalnym portfelu akcyjnym. Ponieważ osiągnięty wynik tego produktu nie zostanie zjedzony przez późniejsze negatywne zmiany, to co się ma, to się ma, dlatego uważam ten produkt za całkiem niezły. Przeczytaj prospekt dokładnie. Dziękuję i pozdrowienia, Karat

Napisany przez beat
Karat pisze: Z takim produktem można uczestniczyć na rynku nawet przy mniejszym kapitale. Jeśli muszę kupić 10 pozycji, powinienem móc na to przeznaczyć co najmniej 100 000,00 franków.
To jasne. Inwestuję także w japońskie spółki z drugiego planu za pomocą funduszu (bez zabezpieczenia kapitału). W twoim przypadku przewagą konkurencyjną jest właśnie zabezpieczenie kapitału. W składzie można z pewnością znaleźć jeszcze lepsze rozwiązania. Cytat autora Karata Ponieważ wypracowany wynik z tego produktu nie jest później zjadany przez negatywne trendy, masz to, co masz, nie uważam tego produktu za zły. To nieprawda! Nie masz tego, co widzisz! Obliczenia opierają się na zwykłym szeregu i bazują na sumie kwartalnych wydajności. Przy wzroście przez 5 lat i równym spadku przez 5 lat kończy się to na 0. Przedstawione przykłady (pozostanę przy dziesiątce najlepszych szwajcarskich akcji): Test wsteczny Tam koszyk jest porównywany z SMI (porównywanie jabłek do gruszek) Moje ulubione w tym czasie (HOLN 15,5%, GEBN 202,7%) Ile wyniósłby koszyk (możesz zebrać pozostałe 8) i porównać z dziesiątką najlepszych z 64% i SMI z 8%. Przypadek 1 40 kwartałów z 3% daje 100% plus 98,9% Nie mogę tego zrozumieć 40*3*1.05=126% Przypadek 2 Brak informacji o kryzysie (wygląda na około 15%) nie jest transparentnie obliczony i zrozumiały. Przypadek 3 to jasne. Brakuje mi przykładów obliczeń ze wszystkimi liczbami. Mam wrażenie, że operuje się tam właśnie tym zawsze niepełnym fragmentem liczb, który się pojawił.

Napisany przez Karat
Cześć Beat, Zapytałem bezpośrednio u pośrednika produktu. Moje założenie, że dodatnie kwartały będą zawsze zliczane do końca ważności produktu, nie potwierdziło się. Oznacza to, że jeśli naprzemiennie jedna czwarta daje +3%, a następna -3%, to wynik końcowy wynosi zero. Po 10 latach odzyskałbym tylko kapitał początkowy. Myślałem, że dodatnie kwartały są zabezpieczone, a ujemne w jakiś sposób zabezpieczone. Niestety tak nie jest. Produkt nie jest całkowicie bezużyteczny, ale nie tak dobry, jak się spodziewałem. Karat

Napisany przez beat
Cześć Karat Wiedziałem, że o to chodzi. Dostąpiłbyś wtedy niemal piątki i bułki. Mój ojciec właśnie w tym tygodniu otrzymał wypłatę ubezpieczenia na życie (jednorazową wpłatę) z zabezpieczeniem 60% SMI. Działało to na zasadzie poziomów zabezpieczenia. Kilka lat temu przekroczył kwotę 8000, co spowodowało aktywację tego poziomu. Gdy SMI zbliżał się do poziomu 3000, mógł spokojnie spać... Co do produktu: Nie mogę pojąć zabezpieczenia na 10 lat do przodu. Musiało by się naprawdę źle układać. A nawet jeśli, coś takiego jak inflacja w Turcji na poziomie 1000% i gwarantowana suma kapitału nie wystarczyłaby nawet na opłatę maklera na końcu. Widzisz, nie jestem fanem zabezpieczeń. Nie miałbym nic przeciwko zabezpieczeniu. Ale składki ubezpieczeniowe są dla mnie zbyt wysokie. Jedyne zabezpieczenie, jakie mam, to hipoteka na 5 lat. :lol: I oczywiście, gdyby to działało tak, jak sobie wyobrażasz, od razu zawarłbym umowę z bankiem, obciążył mieszkanie po same poddasze, zabezpieczył produkt jako zabezpieczenie i obciążył nawet cegły. Na końcu mógłbym jeszcze zarobić, ponieważ stopa zwrotu byłaby dużo wyższa niż oprocentowanie hipoteki. Wówczas nazywałoby się to zachęcaniem do posiadania nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata