Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: koszty związane z zakupem ETF-a

Napisany przez TheKing1989
Hej, zastanawiałem się nad zakupem kilku ETF-ów za pośrednictwem flatex. Można tam również zalogować się korzystając z konta gościa i sobie to wszystko lepiej przyjrzeć. W tym koncie gościa po prostu szukałem następującego ETF: ISHARES STOXX EUROPE SMALL 200 (DE) DE000A0D8QZ7 Znalazłem go i po prostu sprawdziłem, ile by mnie to kosztowało, gdybym go zakupił. (to jest naprawdę fajne, że można zobaczyć rzeczywiste koszty bez konieczności posiadania rzeczywistego konta) No dobrze, zastanawiałem się, ile wyniosłoby to, gdybym po prostu chciał to wszystko policzyć na 2500€. Wszystko miałoby się odbyć na XETRA bez limitu. W oszacowaniu zlecenia pojawiło się to: Wyniki oszacowania zlecenia Kwota netto 2.507,82 EUR Prowizja 0,00 EUR Provision 0,00 EUR Opłaty inne 0,00 EUR Kwota całkowita 2.633,21 EUR Między kwotą netto a kwotą całkowitą jest 125,39€ To jest aż 5%!!! Chciałem teraz zapytać, czy to jest normalne, czy może coś źle wpisałem, albo czy to może być związane z kontem gościa? Czy to jest związane z ETF-em? Ach tak, oczywiście chciałem kupić nie tylko ten jeden ETF, ale kilka więcej… to jest tylko przykład. Dziękuję z góry za pomoc

Re: koszty związane z zakupem ETF-a

Napisany przez TheKing1989
Okay, teraz po prostu odpowiem na własne pytanie. Być może ktoś w przyszłości będzie miał ten sam problem. To, co tak bardzo podrożało, to prowizja przy handlu na XETRA. Jednak mogę również kupić ten ETF poprzez bezpośredni handel pozagiełdowy, co byłoby znacznie tańsze, ponieważ prowizja wtedy odpada. Mam konto w flatexie, a partnerem w handlu pozagiełdowym jest Commerzbank. Jeśli więc kupię przez Commerzbank, czy zostanę w jakiś sposób związany z nimi przy sprzedaży, czy powstaną dodatkowe opłaty roczne, bo na przykład musiałbym oddać im kilka procent? Czy to naprawdę tylko zakup przez Commerzbank i potem nie mam z nimi nic wspólnego? Dziękuję już teraz wszystkim, którzy chcą mi pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata