Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Jak istotne jest ubezpieczenie ochrony prawnej do dochodzenia roszczeń w przypadku odmowy wypłaty z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym.

Napisany przez Dukat
Czy koniecznie potrzebuję takiego ubezpieczenia ochrony prawnej, czy mogę sam reprezentować się przed sądem w przypadku sporu, jeśli zostałem poszkodowany i moje ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej ma zapłacić. Jak to działa? Nie mam doświadczenia w tych sprawach.

Re: Jak istotne jest ubezpieczenie ochrony prawnej do dochodzenia roszczeń w przypadku odmowy wypłaty z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym.

Napisany przez wodim
Dukat pisze: Czy naprawdę muszę mieć takie ubezpieczenie ochrony prawnej, czy mogę sam reprezentować SIĘ w sądzie w przypadku sporu, gdy zostałem poszkodowany i MOJE ubezpieczenie NNW ma pokryć koszty.
Obowiązek korzystania z adwokata występuje w sprawach cywilnych od Sądu Okręgowego w górę.

Napisany przez Gerd
Cześć W przypadku szkody cywilnej, w razie potrzeby będzie działało ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Nic nie trzeba z tym robić. ubezpieczenie ochrony prawnej zajmuje się innymi obszarami takimi jak praca, mieszkanie, komunikacja i sprawy prywatne. Można bronić się przed sądem samemu, ale czy to ma sens, wątpię. W Niemczech nie ma racji ten, kto ma rację, ale ten, kto ma lepszego prawnika. Mam własne doświadczenie. Nawet jeśli nie jest się konfliktowym, można nagle znaleźć się przed sądem, bo ktoś nas oskarżył. Czy to złośliwy sąsiad, czy kierowca, którego wyprzedziliśmy. Nawet przeciwko samowoli organów można bronić się tylko przed sądem. To jedna strona. Wynikające z tego koszty trzeba na początku ponieść samemu. Choć wygrana sprawia, że koszty te zostaną zwrócone, proces może łatwo trwać miesiącami. Tutaj może być konieczne wydanie kilku tysięcy euro. Wszystko to pokrywa ubezpieczenie ochrony prawnej.

Napisany przez Dukat
Czy możesz to nieco wyjaśnić..? Więc czy ochrona prawna w ramach ubezpieczenia OC JEST SENSOWNA ? .. @Gerd ale jest to opcja dodatkowa w ubezpieczeniu OC: Cytat: Ochrona prawna jako dodatek do ubezpieczenia od strat w ramach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w życiu prywatnym Cytat-Koniec Więc pytanie brzmi dokładniej: Czy potrzebuję tego dodatku ochrony prawnej W RAMACH ubezpieczenia OC?

Napisany przez wodim
Dukat pisze: [...] ale jest on dostępny jako dodatkowa opcja w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej: Cytat: Ochrona prawna jako dodatek do ochrony przed roszczeniami w ramach ubezpieczenia OC prywatnego Koniec cytatu Więc pytanie musi brzmieć dokładniej: Czy potrzebuję tego dodatku Ochrony Prawnej W RAMACH OC prywatnego?
Może to być przydatne, jeśli będziesz musiał ponieść odpowiedzialność za szkodę, którą twoja OC nie pokrywa, i sądzisz, że można ją obronić przed sądem. Przypuszczam, że chodzi tutaj o ochronę przed roszczeniami. Ale jak skuteczne jest ubezpieczenie, można przekonać się dopiero wtedy, gdy ma ono zapłacić. To, co widziałem kiedyś w telewizji o *** bardzo dużej i znanej *** firmie, było naprawdę szokujące: Po prostu nie płacili, a jeśli ubezpieczony miał inne zdanie, musiał dochodzić swoich roszczeń sądownie... No cóż, przypuszczam, że po tym, jak zrobili się sławni w telewizji (i po długim unikaniu tematu przez ich rzecznika - no cóż, mógł przecież najpierw porozmawiać z nami), musieli zmienić zdanie o 180 stopni, w przeciwnym razie teraz musieliby zbankrutować z powodu braku klientów.

Napisany przez Dukat
Może chodzi Ci o coś od A do Z, bez znaczenia. Aby zbliżyć się do rozwiązania zagadki: W innym forum ktoś napisał na ten temat: Ta opcja jest zawsze sensowna, jeśli nie posiadasz już ubezpieczenia ochrony prawnej (ubezpieczenie kosztów obrony prawnej). Ponieważ aby skorzystać z ochrony przed roszczeniami wynikającymi z utraty, potrzebny jest wykonalny tytuł, który trzeba dochodzić przed sądem. Dokładnie to umożliwia Ci opcja RS do ochrony przed roszczeniami wynikającymi z utraty w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Ta opcja wychodzi więc poza zwykłą oryginalną funkcję pasywnej ochrony prawnej, polegającą na obronie przed nieuzasadnionymi roszczeniami przeciwko Tobie, i umożliwia Ci aktywne działania przeciwko szkodzicielowi. Wielu ubezpieczycieli oferuje ochronę przed roszczeniami również bez tej opcji. Więc moje pytanie powinno być już zedane. Dziękuję @wodim+Gerd.

Napisany przez wodim
Dukat pisze: Więc moje pytanie powinno być już odpowiedziane.
No dobrze, w takim razie wszystko w porządku. Choć u mnie rodzi więcej pytań niż u Ciebie rozwiązuje.

Napisany przez Dukat
Jakie to pytania...? Daj nam wiedzieć!

Napisany przez wodim
Dukat pisze: Jakie to pytania.. ? Daj nam wiedzieć!
Dziękuję, wrócę do tego, gdy znajdę się w takiej sytuacji: Potrzebuję ubezpieczenia, aby dochodzić swoich praw wobec ubezpieczyciela - takie żarty są możliwe tylko w państwie prawa jak Niemcy, gdzie niektórzy prawnicy znają tylko §1 (Kto płaci, ten ma rację). W moim przypadku poszli za daleko. Już musiałem wielu wskazać na paragrafy, które tak naprawdę powinni znać lepiej niż ja - powinny przecież stanowić ich podstawę pracy, a nie moją. Więcej informacji w moim podpisie.

Napisany przez 2Bolitho
wodim pisze: Więcej informacji znajdziesz w linku w moim podpisie.
nie ma już widocznego linku...

Napisany przez Gerd
Cześć! ubezpieczenie od niewypłacalności oznacza roszczenia o odszkodowanie wobec osób trzecich, które wyrządziły mi szkodę. Jeśli ta osoba nie ma ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i nie ma też pieniędzy, to moje własne ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie. Nie wiem jednak, które firmy nie oferują tego postanowienia. Bez tego postanowienia zostaję sam na długiej prostej i muszę dochodzić roszczeń przeciwko tej osobie trzeciej samodzielnie, bez nadziei na sukces. Jeśli ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej obejmuje ochronę przed niewypłacalnością, nie potrzeba dodatkowego ubezpieczenia ochrony prawnej. W tym przypadku, jak już opisałem, Twoje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej ma dochodzić roszczeń przeciwko osobie trzeciej. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie było zrozumiałe.

Napisany przez Dukat
Tak, to było zrozumiałe - ja się chyba nie zrozumiałem...więc: Nie pytam tutaj o dodatkowe ubezpieczenie ochrony prawnej, ale chciałem wiedzieć, czy opcja ta (nie dotycząca ubezpieczenia od braku spłaty, lecz ochrony prawnej w przypadku braku spłaty...) jest opłacalna, ponieważ jest to dodatkowa opcja oferowana przez ubezpieczyciela, a ja nie mam samodzielnej polisy ubezpieczenia od ochrony prawnej. Ale na razie to już nieaktualne, ponieważ dzisiaj podpisałem ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Dzięki jeszcze raz do następnego pytania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata