Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto inwestycyjne: Korzyści z majątku - Rozwiązanie depozytu

Napisany przez marfey
Witajcie. Niestety, nie mam pojęcia o finansach. Dlatego niektóre pytania mogą być dla niektórych banalne. Przepraszam za to. Oto sytuacja: Podczas mojego szkolenia zainwestowałem w fundusz inwestycyjny i oczywiście wpłacałem w tym czasie i potem, po zakończeniu szkolenia. Po ukończeniu szkolenia rozpocząłem studia i nie zwracałem na to uwagi. Właściwie myślałem o tym tylko przy rocznym rozliczeniu. Teraz dostałem kolejne pismo, w którym napisano, że okres wpłat mojego lokaty oszczędnościowej wygasa (30.09.2010), a termin ustalania wartości moich udziałów w funduszu wygasa 31.12.2010. Delikatnie mówiąc: Nie mam pojęcia, co to oznacza. Właściwie chciałbym tylko otrzymać swoje pieniądze i po prostu z nich skorzystać (jestem studentem w końcowej fazie: potrzebuję nowych garniturów) Może ktoś mógłby pomóc mi z moją niewiedzą i wyjaśnić, co dokładnie muszę zrobić. I przede wszystkim do kogo się zwrócić? Czy muszę liczyć się z jakimiś kosztami? Ale czy też większym wysiłkiem? Dziękuję za pomoc!

Napisany przez 2Bolitho
Cześć Marfey, wszystko będzie dobrze. W przypadku funduszy VL istnieje okres blokady, w którym udziały są zablokowane i nie mogą być sprzedane. Wygląda na to, że Twój termin wygasa 31.12.2010 r., po którym możesz sprzedać udziały w dowolnym momencie. Warto zauważyć, czy w latach wpłat zostało złożone w Urzędzie Skarbowym podanie o premię za oszczędzanie pracownicze. Jeśli nie, warto sprawdzić, czy możliwe jest teraz złożenie wniosku retrospektywnie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale jeśli tego nie zrobiono, powinieneś sprawdzić, czy jest to możliwe. Sprzedaż udziałów nie powinna być dużym problemem. Najlepiej zadzwoń do nich raz i omów swoje zamiary. Wysłane zostaną Ci odpowiednie formularze. Po wypełnieniu i odesłaniu, w pierwszym tygodniu nowego roku pieniądze powinny już przyjść do Ciebie. Obecnie nie powinny powstać żadne dodatkowe koszty. (Przypuszczalnie zostały zatrzymane w latach oszczędzania poprzez opłaty za emisję i ewentualne opłaty składowe)

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: W przypadku funduszy VL istnieje okres, w ciągu którego udziały są zablokowane i nie można ich sprzedać. Ten okres wydaje się u Ciebie kończyć się 31.12.2010 r. Po tym terminie możesz sprzedać udziały w dowolnym momencie.
Cześć, To nie do końca prawda. Okres związania oznacza, że tracisz prawo do premii za oszczędzanie pracownicze, jeśli sprzedasz udziały przed upływem tego okresu (7 lat). Możesz jednak je sprzedać w każdej chwili. Cytat Bolitho Warto zwrócić uwagę, czy w latach wpłat premia za oszczędzanie pracownicze została zgłoszona do urzędu skarbowego. W takim przypadku teraz można dodatkowo wpłacić środki. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale jeśli tego nie zrobiono, powinieneś sprawdzić, czy możliwe jest złożenie wniosku po fakcie. Przez kilka lat premia za oszczędzanie pracownicze jest zgłaszana na końcu okresu oszczędzania. Czyli teraz. Na pewno jako praktykant miałeś do tego prawo. Zapytaj się w swoim urzędzie skarbowym. Mają pieniądze dla Ciebie. Być może wystarczy na ładną krawat. Aby uzyskać dostęp do swoich pieniędzy, wyślij pismo zawierające mniej więcej następujący tekst do spółki funduszy / banku, w którym prowadzone jest Twoje konto inwestycyjne: proszę sprzedać wszystkie udziały mojego funduszu XY (nazwa i WKN funduszu) i przelać uzyskaną kwotę na moje następujące konto: (teraz Twoje dane konta bankowego) I potem do sklepu z męską odzieżą..... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 2Bolitho
EuroPaule pisze: Aby uzyskać dostęp do swoich pieniędzy, wyślij pismo z następującym tekstem do towarzystwa funduszy / banku, w którym prowadzone jest Twoje konto papierów wartościowych: Proszę sprzedać wszystkie udziały mojego funduszu XY (nazwa i numer identyfikacyjny WKN funduszu) i przelej kwotę ze sprzedaży na moje następujące konto: (podaj swoje dane konta bankowego)
Ale proszę, poczekaj do końca okresu wiążącego i otrzymania premii za oszczędności pracownicze. W innym przypadku tracisz realne pieniądze. EuroPaule, dziękuję za sprostowanie.

Napisany przez marfey
Cześć, Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi, które naprawdę mi pomogły. Oczywiście bardzo się cieszę, że w gruncie rzeczy jest to prosta sprawa. Teraz mam jednak kolejne pytanie, o którym wcześniej w ogóle nie myślałem: Jestem zatrudniony jako student pracujący w zakładzie na podstawie umowy. Otrzymuję tutaj miesięczne wynagrodzenie stałe. Czy muszę teraz zaznaczyć w moim zeznaniu podatkowym wypłatę moich składkowej na rzecz kapitału gwarantowanego - kwotę poniżej 5000€? Czy mogę zatrzymać całą kasę dla siebie? Czy składki na rzecz kapitału gwarantowanego są zwolnione z opodatkowania? Bez względu na to, ile zarabiam? //edycja: Ponieważ podaję otrzymywany dodatek do oszczędności w moim zeznaniu podatkowym, wydaje się, że moje powyższe pytanie jest bezcelowe. Szokujące. Inne pytanie: Czy muszę zapłacić podatki od składek na rzecz kapitału gwarantowanego, czy mogę zatrzymać wszystko? Naprawdę powinienem przeczytać kilka książek na te tematy... albo więcej na tym forum... Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
To powinieneś zrobić. Nigdy nie zaszkodzi! Wypłata jest zwolniona z podatku. Zyski zostały opodatkowane w roku, w którym zostały wygenerowane. Przypuszczam jednak, że miałeś zlecenie zwolnienia podatkowego i ogólnie pozostałeś poniżej limitu zwolnienia. W związku z tym wszystko byłoby wolne od podatku.

Napisany przez parkad

Powinieneś to zrobić. Nigdy nie zaszkodzi!!

Wypłata jest zwolniona z podatku. Zyski zostały opodatkowane w roku ich uzyskania. Zakładam jednak, że miałeś zlecenie o zwolnienie od podatku i że ogólnie pozostałeś poniżej kwoty wolnej od podatku. W związku z tym wszystko byłoby zwolnione z podatku.

Dziękuję, nie wiedziałem o tym wcześniej, albo raczej: nie byłem tego pewien

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata