Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Gdzie mogę kupić sztabkę złota o wadze 100 gramów?

Napisany przez wildensteiner
Cześć, Mam obawy, że euro nie będzie w stanie utrzymać dotychczasowej stabilności. Oprócz Grecji i Irlandii, na pewno w średnim okresie wsparcie będą potrzebować także Portugalia, Hiszpania i być może Włochy. Dlatego chciałbym część moich oszczędności przerzucić na złote sztabki (100 gram - myślę, że taki rozmiar będzie łatwo sprzedawalny w przyszłości). Istnieje możliwość ich zakupu poprzez mojego banku. Gdzie indziej, Waszym zdaniem, można bezpiecznie zakupić złote sztabki? (Sztabki powinny być najlepiej hermetycznie zapakowane w plastikową folię.) Jak odbywa się późniejsza sprzedaż złota? Czy złoto musi być osobiście dostarczone do punktu sprzedaży czy istnieją inne bezpieczne opcje? Wolałbym miejsce sprzedaży lub skupu złota nadzorowane przez państwo, czy coś takiego istnieje? Dziękuję za pomoc Pozdrowienia od Wildensteinera

Napisany przez 2Bolitho
Dla złota istnieje kilka różnych kanałów dystrybucji. Banki ponownie zaczynają powoli handlować złotem, po latach traktowania go raczej po macoszemu. Poza tym w każdym mieście powstają złoci i srebrni sprzedawcy. Nie ma żadnej kontroli państwowej, co mogłoby zniechęcić wielu nabywców złota, którzy obawiają się, że w przypadku kryzysu państwo może ponownie odebrać im złoto, zakazując prywatnego posiadania. Byłoby kiepsko, gdyby wtedy wiedzieli, kto ile złota ma. Dlatego również handel internetowy i prywatny rozwija się bardzo dobrze. Tam, gdzie można dużo zarobić, zawsze znajdą się czarne owce. Więc unikaj ofert, które są zbyt tanie. Osobiście mogę polecić handlarza internetowego pro-aurum. Po prostu kupuj online i daj dostarczyć złoto. Wszystko w dyskrecji, sąsiedzi nic nie zauważą. Oto link do zapakowanej 100-gramowej belki: pro aurum - Metale szlachetne. Monety. Belki. | Szczegóły produktu Najtańszym sposobem na zdobycie złota jest zakup od osób prywatnych. Należy jednak podjąć kilka środków ostrożności i przestrzegać ich. Kolejność cen od drogich do tanich: Bank/Spółdzielcza regionalna hurtownia złota Handel internetowy sprzedaż złota od osób prywatnych

@bolitho Dziękuję za pomocną odpowiedź. Mam jeszcze 2 pytania Czy istnieje ryzyko dodania zanieczyszczeń do złota? Czy na przykład czystość 999,9 może zostać oszukana, czy raczej jest to praktycznie wykluczone? Czy w późniejszym czasie mogą być różnice w cenach sprzedaży, jeśli na przykład prostokąt od The Perth Mint Australia i jeden od Degussa o takim samym stopniu czystości są sprzedawane?

Napisany przez 2Bolitho
wildensteiner pisze: @ bolitho dziękuję za pomocną odpowiedź. Mam jeszcze 2 pytania Czy istnieje ryzyko zanieczyszczenia złota? np. czy można podszyć czystość 999,9 lub czy to jest praktycznie wykluczone? Czy istnieją później różnice w cenach sprzedaży, jeśli np. słup złota od The Perth Mint Australia i od Degussy o tej samej czystości są sprzedawane?
1) Praktycznie wykluczone jest to przy pakowanych srebrnych słupkach lub nawet słupkach Kinebar. Można być pewnym, że proaurum dostarcza tylko 999,9. Nie znam żadnych problemów z innymi dealerami ani zakupami na forach dotyczących tego. 2) Mogą wystąpić marginalne różnice. Degussa po prostu jest bardziej znanym nazwiskiem. Możliwe, że płacisz tam jeden lub dwa euro więcej. Różnica nie będzie jednak znacząca.

Napisany przez ProperSoul
Jak już wspomniał Bolitho, różnice przy cenie zakupu baryłek 100 g są raczej marginalne i z reguły można je uzasadnić na przykład wyższymi kosztami pozyskania. Bez wątpienia jest to bardziej czasochłonne, przetransportować baryłki złota z Australii do Niemiec niż gdyby zostały one wyprodukowane tutaj. Osobiście miałem dobre doświadczenia z firmami ProAurum i 321goldundsilbershop.de. Również przez forum Silber.de kupiłem już kilka monet od osób prywatnych. Ważne jest tutaj, aby przejrzeć wątek z ocenami kupującego i sprzedającego, a także podpisy użytkowników, którzy regularnie tam kupują i sprzedają. Zwłaszcza musisz być ostrożny w przypadku aukcji na eBay. Często tam sprzedawane są tandety lub podróbki. Pozdrowienia

Dziękuję za pomocne wskazówki. Pozdrowienia Wildensteiner

Napisany przez ProperSoul
Wow.... 3x ten sam link w 3 liniach... To musi być poważny sprzedawca... Do zobaczenia

Napisany przez Bennorca
Małe nominały są zdecydowanie lepsze od dużych. Początkowo ważący kilogram złota w czasach kryzysu może mieć dużą wartość, ale nikt wtedy nie będzie w stanie jej zapewnić. Ponadto nie da się odciąć od złotego sztabu kawałka na zakupienie czegoś. Na przykład w Niemczech między 1945 a 1948 rokiem nie było pieniędzy; ten, kto miał wtedy złoto, był w komfortowej sytuacji (za 3 grama można było dostać nawet cały Dom!). W firmie Auvesta AG dostępne są małe nominały, które można albo otrzymać fizycznie, albo przechowywać według własnego wyboru w wysokozabezpieczonym szwajcarskim magazynie: Informacje na stronie: goldkaufplan.com

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata