- pn lis 29, 2010 11:09 pm
Cześć MatthiasMandy,
Ożywienie gospodarcze i dyskusja na temat zagrożeń inflacją idą w parze ze wzrostem stóp procentowych, ponieważ dobrze prosperująca gospodarka będzie w stanie znieść wzrosty stóp procentowych, a nawet będzie ich potrzebować.
Prognozy zakładają wzrost stóp procentowych, jednak z mojego punktu widzenia można spodziewać się raczej bocznych ruchów z umiarkowanymi wzrostami, ale także ponownych obniżek stóp procentowych, ponieważ programy stymulacyjne sprzyjające obecnie gospodarce są hiperinflacją nadchodzących lat, a następnie zostaną skorygowane poprzez manipulacje stóp procentowych, ponieważ uważam, że ożywienie gospodarcze nie jest zbyt trwałe! Ponadto środki te będą musiały zostać ponownie zebrane poprzez dochody podatkowe, co z kolei zwiększy nasze obciążenia, a podwyżki płac, jeśli wystąpią, będą znowu zniwelowane. Jednakże ceny także wzrosną, ponieważ będziemy mogli je lepiej płacić, co z kolei zwiększy ryzyko inflacji! Jednakże podwyżki stóp procentowych nie będą mogły iść w parze z tymi zjawiskami, ponieważ zrujnują delikatną roślinę, jaką jest ożywienie gospodarcze, dlatego też panika również byłaby nieuzasadniona!
Niemniej jednak warto zabezpieczyć dzisiejszy poziom stóp procentowych, a jeszcze lepiej byłoby zrobić to wczoraj, ponieważ jeszcze 2 tygodnie temu mogłem zastąpić interwencje na 60 miesięcy za kwotę z liczbą 3 przed przecinkiem, a interwencje na 36 miesięcy za 3,70% na 10 lat (do 80% stopnia ważności). Teraz wszystkie te pożyczki mają już kwotę z liczbą 4 przed przecinkiem!!!
Obecny wzrost stóp procentowych o 0,5% pokazuje, że wiatr szybko potrafi się zmienić. Z mojego punktu widzenia sytuacja ta powinna się jednak ustabilizować, a stopa procentowa nadal jest na historycznie niskim poziomie, dlatego polecam zabezpieczyć ją teraz, ponieważ wcześniejsza stopa wynosiła około 5,5%, co oznacza, że teraz znaleźli się Państwo w gronie zwycięzców, jeśli zdecydują się ją zabezpieczyć!